El Consell General del PEMB aprova el full de ruta de l'entitat pel 2024 i referma el Compromís Metropolità 2030

Durant el debat 'Reptes globals, compromís metropolità' s'han destacat les desigualtats creixents, les migracions i l'auge dels discursos d'odi en el context global, però també metropolità

  • 14-06-2024
  • Actualitat del PEMB
  • 295 Lectures

El Consell General del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha aprovat el pressupost i el pla d'activitats de l'entitat per al 2024, amb l'objectiu de seguir implementant el Compromís Metropolità 2030. Després de la trobada institucional també ha tingut lloc el debat ‘Reptes globals, compromís metropolità' que ha posat damunt la taula l'impacte del canvi climàtic, les migracions, les diferències geopolítiques, entre d'altres, en l'àmbit local i metropolità de la mà de Miriam Hatibi, Jaime Palomera, Viviane Ogou i Jordi Torrent.

Foto Consell General
Foto Consell General

En aquesta reunió anual del màxim òrgan de govern del PEMB, el Consell General ha aprovat la memòria i els comptes de 2023 de l'entitat, així com el pressupost i el full de ruta per l'any 2024. Aquesta ha estat la primera trobada del Consell General després de l'aprovació oficial el 12 de desembre passat del Compromís Metropolità 2030. El coordinador general, Oriol Estela, ha fet un balanç de la implementació de les vuit missions que formen part d'aquest pla estratègic metropolità.

El repte de l'habitatge, cabdal en el compliment del CM2030

La presidenta de la Comissió Executiva del PEMB, Janet Sanz ha subratllat la importància de resoldre el repte de l'habitatge a la regió metropolitana de Barcelona i en aquest sentit, el coordinador general ha explicat que des de l'oficina tècnica del PEMB “treballem tots els àmbits, però intencionadament vinculem totes les missions amb la missió habitatge adequat”. A tall d'exemple, Estela ha assenyalat que des de la missió economia innovadora i inclusiva s'ha impulsat la transferència en l'àmbit de la construcció sostenible.

Més enllà de les missions, també s'han destacat alguns projectes rellevants que ha impulsat o coordinat el PEMB, com la residència a Barcelona enguany de la Capital Europea de la Democracia. Aquesta és una iniciativa europea que té com a objectiu promoure el debat ciutadà i la participació en la democràcia actual i en el marc de la qual es preveu que se celebrin fins a l'octubre d'aquest any 100 debats als quals assistiran al voltant de 20.000 persones, com ha explicat la coordinadora general del programa, Ángela Precht.

Un altre dels projectes destacats durant el Consell General ha estat l'Oficina Conjunta d'Alimentació Sostenible, que com la seva coordinadora, Lidón Martrat, ha afirmat “és un instrument de governança compartida que coordinem des del PEMB” i que té per objectiu impulsar un canvi del sistema alimentari basat en la triple sostenibilitat: ambiental, social i econòmica, posant la petita i mitjana pagesia al centre i treballant per teixir vincles entre els consumidors i els productors. De nou, un exemple de com el PEMB “uneix diferents actors per donar forma i solució a reptes compartits a la regió metropolitana”, ha remarcat Estela.

Debat: reptes globals, compromís metropolità

En la segona part de la jornada, s'ha celebrat un debat per reflexionar sobre els reptes globals i com aquests es traslladen en clau metropolitana. Moderat per la subdirectora del Diari Ara, Carla Turró, el debat ha comptat amb la participació de Jordi Torrent, cap d'estratègia del Port de Barcelona, Viviane Ogou, analista de la geopolítica del Sahel i presidenta de Puerta de África, Miriam Hatibi, analista i consultora a Sibilare, i Jaime Palomera, codirector de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA).

Canvis geopolítics, emergència climàtica, desigualtats creixents i l'auge dels discursos d'odi i les fake news han estat alguns dels temes que han tractat els participants. Jordi Torrent ha assenyalat que Europa i Occident han perdut pes geopolític enfront dels països asiàtics, sense que això hagi motivat una reforma de la Unió Europea. Viviane Ogou ha subratllat que Europa, històricament una potència civil i no militar, actualment té un pressupost militar quatre vegades superior al de Rússia, fet que alimenta les tensions geopolítiques. Davant això, Ogou ha afirmat que 'la diplomàcia de les ciutats serà crucial' en el futur.

Les desigualtats alimenten els discursos d'odi

En relació amb les desigualtats globals, Jaime Palomera ha indicat que la nostra demografia és envellida, amb una natalitat molt baixa i un estat del benestar dèbil en comparació amb altres països del nord d'Europa, fet que atreu persones del sud global per cobrir necessitats com les cures. Viviane Ogou ha afegit dadaes: el 2060 hi haurà un dèficit de 60 milions de treballadors a Europa. Ogou també ha posat èmfasi en què molts estats europeus continuen explotant recursos del sud global, la qual cosa impedeix a aquests països avançar en la seva fiscalitat i oferir mesures de protecció social, provocant migracions internacionals.

Malgrat que la pobresa extrema no hagi augmentat al món, segons Torrent, la distribució de la riquesa és cada vegada més desigual a Catalunya, ha assenyalat Palomera. Miriam Hatibi ha destacat que en aquests casos, els partits d'extrema dreta capitalitzen les desigualtats socioeconòmiques amb 'dades falses' i donen una sensació errònia que mitigaran les preocupacions de la població. El repte, segons Hatibi, és aconseguir que l'ascensor social funcioni i que les polítiques i la informació institucional siguin permeables a la societat.

Al final de l'acte també es va regalar als assistents un obsequi gentilesa d'Espigoladors, una melmelada elaborada amb taronges amargues provinents de l'arbrat urbà d'11 municipis de Catalunya. L'acció forma part del projecte Urban(eat) y pretende conscienciar sobre la necessitat d'aprofitar l'arbrat urbà.

 

 

 
  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies