Connectar recerca i empresa, infraestructura de transport adequada i òptima, turisme integrat i prosperitat distribuïda a la regió metropolitana, les necessitats expressades al #CiclePròspera

Els debats celebrats en el marc del procés participatiu 'Barcelona Demà' han posat de manifest la urgència d'apostar per models de creixement inclusius, sostenibles i metropolitans

  • 11-10-2021
  • Compromís Metropolità 2030
  • 182 Lectures

Innovació i coneixement, ocupació inclusiva i de qualitat i reequilibri territorial. Són els tres grans temes al voltant dels quals persones expertes d'arreu del territori metropolità han debatut al llarg del Cicle de la Metròpoli Pròspera. S'integra dins del procés ‘Barcelona Demà' que lidera el Pla Estratègic de Barcelona (PEMB) per arribar al Compromís Metropolità 2030.

De quina manera es podria gestionar una transició de model turístic? Com fer compatible l'avenç en la prosperitat de la ciutadania de l'RMB amb un menor consum de recursos? Com podem fer front a escala metropolitana als nous reptes en la generació d'ocupació derivats de la irrupció de les economies de plataforma (gig economy)? Qüestions com aquestes són les que s'han plantejat a la jornada del CCCB i a la celebrada al TecnoCampus de Mataró, així com a l'acte de cloenda del cicle.  

Algunes de les conclusions del #CiclePròspera han estat: Connectar recerca i empresa, infraestructura de transport adequada i òptima, turisme integrat i prosperitat distribuïda a la regió metropolitana
Algunes de les conclusions del #CiclePròspera han estat: Connectar recerca i empresa, infraestructura de transport adequada i òptima, turisme integrat i prosperitat distribuïda a la regió metropolitana

Abandonar els models de prosperitat merament quantitatius i donar pas a aquells basats en la inclusivitat, on aspectes com la cohesió social i, sobretot, la sostenibilitat, formin part del nucli, així com la necessitat de fer-ho extensiu arreu del territori metropolità. Aquesta és una de les demandes de les persones participants a les taules de debat del #CiclePròspera celebrades el passat mes de setembre. Després de tres setmanes de treball, recollim algunes de les principals conclusions.  

Existeix un ampli consens en què per disposar un mercat laboral amb ocupació de qualitat, condició necessària per a un  és mitjançant un model econòmic basat en el coneixement i la innovació, en el que la reindustrialització serà un element clau. Malgrat els avenços dels darrers anys, encara hi ha recorregut per connectar el món de la recerca amb l'empresarial, o per millorar la formació professional, especialment en perfils lligats a ciències i tecnologia. 

L'aposta per un model basat en l'economia de l'alt valor afegit conviu amb una realitat amb sectors econòmics més tradicionals però molt intensius en ocupació i que s'enfronten a importants canvis. El comerç minorista s'enfronta al repte que pot suposar la digitalització i les seves conseqüències sobre els teixits comercials de les ciutats metropolitanes. Per altra banda, la planificació turística ha de defugir models basats en el mer creixement del nombre de turistes i integrar-se amb la resta de polítiques de l'RMB.   

Les dificultats d'accés a l'habitatge, especialment a les zones més properes a la ciutat de Barcelona, limiten fortament la prosperitat de la ciutadania. A més de la necessitat d'augmentar l'oferta d'habitatge públic assequible cal assegurar una infraestructura de transport públic adequada que permeti superar els colls d'ampolla actuals i trencar el centralisme de la xarxa actual.  Des d'alguns sectors s'apunta també a la regionalització del salari mínim, tot i que aquesta proposta també genera dubtes sobre els efectes que pot tenir en un teixit empresarial caracteritzat per petites i microempreses.  

Per assegurar una prosperitat distribuïda arreu dels territoris cal fer un esforç de relocalització d'activitats de serveis avançats a les ciutats metropolitanes. Aquestes es poden assolir mitjançant la promoció d'espais d'activitat compartida (coworkings), la ubicació de noves seus o centres de treball d'administracions supramunicipals fora de la ciutat de Barcelona o planificar el futur dels espais d'oportunitat per generar nova activitat econòmica.

La crisi de la Covid-19, amb el risc de consolidar un creixement en forma de K, deixant enrere a moltes treballadores amb determinats perfils professionals o de determinades activitats, aspecte que caldrà tenir en compte a l'hora de fer polítiques públiques, especialment en l'assignació dels fons NextGen EU. Alhora, també ha desvetllat la importància d'altres activitats fins llavors menys visibles, com les vinculades amb les cures, així com l'eclosió d'una multiplicitat d'iniciatives comunitàries que, juntament amb les polítiques públiques, han contribuït a fer front a tot tipus de situacions de vulnerabilitat. 

També fruit dels diferents debats s'han recollit propostes com aquestes: 

  • Enfortir la col·laboració entre els diferents actors i evitar duplicitats. 

  • Disminuir la mobilitat i millorar-la a la regió metropolitana. 

  • Impulsar seus corporatives descentralitzades, amb centres distribuïts a l'RMB. 

  • Intentar captar o recuperar centres de decisió empresarial de grans empreses 

  • Disposar d'una infraestructura digital que garanteixi connectivitat digital des de qualsevol punt del territori metropolità.

  • El teletreball pot ser una bona oportunitat per atreure talent. 

  • Potenciar la formació professional (FP) dual, adaptada a l'ecosistema empresarial de casa nostra.

  • Aprofitar l'oportunitat dels Fons de Recuperació per impulsar el teixit industrial, garantint que la mida empresarial no sigui un obstacle d'accés. 

  • Facilitar la innovació social com a generador de prosperitat als diferents territoris metropolitans. 

  • Potenciar el paper emprenedor de les administracions en la generació i repartiment de la prosperitat, mitjançant instruments com els sandbox regulatoris,  la compra pública amb criteris ètics o la promoció de monedes locals, entre altres. 

Ara, tot just arrenca el #CicleMultinivell i els debats giraran al voltant de la governança metropolitana i el possibles mecanismes de què els agents polítics, socials i econòmics es vulguin dotar per a l'actuació conjunta i coordinada a l'RMB. La primera jornada serà el 13 d'octubre a les 9.00 h al Palau Macaya i tractarà sobre “Les desigualtats socials, els recursos municipals i el finançament metropolità”. Es podrà seguir presencialment o bé en format online.  

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies