Barcelona serà aquest mes de juliol la capital de la prospectiva gràcies a una escola d'estiu de la Fundació Blanquerna, el CPPFS i el PEMB

El PEMB patrocina aquesta activitat formativa i de debat, que se celebrarà entre el 29 de juny i el 7 de juliol, en el marc del seu 30è aniversari i reunirà experts internacionals que ajudaran a debatre sobre 'El Futur dels futurs' i sobre la prospectiva

  • 15-05-2018
  • Actualitat del PEMB
  • 55 Lectures

Barcelona serà la capital de la prospectiva gràcies a l'Escola d'Estiu de Prospectiva Blanquerna (EEPB), organitzada pel Centre for Postnormal Policy & Future Studies i patrocinada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona en el marc del 30è aniversari de l'associació. Durant una setmana la ciutat veurà totes les aproximacions i els desenvolupaments o teories que poden ajudar a fer créixer la disciplina de la Prospectiva, fonamental per abordar els temps complexos actuals.  “Donar a conèixer més la prospectiva i com aplicar al nostre cas els mètodes més innovadors per anticipar el futur ens ha semblat una bona manera de celebrar els 30 anys del PEMB”, ha dit el coordinador general, Oriol Estela Barnet, que ha afegit que “el PEMB sempre ha apostat per la prospectiva perquè sense l'estudi del futur no hi ha estratègia que valgui, de la mateixa manera que, sense traduir-la en estratègia, la prospectiva no té gaire utilitat”.

Imatge del curs
Imatge del curs

L' Escola d'Estiu de Prospectiva Blanquerna tindrà dues parts diferenciades:

  1. El curs “Els Futurs del Futur”, dedicat als diversos mètodes de prospectiva que es desenvoluparà els matins del 2 al 6 de juliol de 2018. Cada dia es dedicarà a un mètode diferent, amb dos ponents principals que explicaran la seva aplicació a les ciutats.
  2. Els Poliàlegs de Barcelona, que tindran lloc les tardes del 2 al 6 de juliol. En cada poliàleg, s'escull una temàtica específica sobre la que diversos/es oradors/es iniciaran el debat assenyalant les principals implicacions futures per a les àrees urbanes en general, i en particular per a Barcelona.

Poliàlegs de Barcelona: reptes urbans en temps postnormals

Barcelona serà el primer lloc on s'analitzarà el fenomen urbà des de la perspectiva dels temps postnormals, mètode d'anàlisi dels futurs que l'expert prospectivista Jordi Serra del Pino, conegut per la docusèrie emesa per la TV3 “El dia de demà”, ha introduït en el nostre país. Les ciutats es troben en un moment que combina tendències divergents: per una banda, tenen un protagonisme creixent i es perfilen com a actrius de primer nivell geopolític; però, per l'altra, la seva capacitat de sostenir a unes poblacions creixents està en dubte. Mitjançant una metodologia innovadora de treball col·laboratiu els i les participants intentaran trobar les preguntes adequades per consensuar les respostes a temes com l'articulació de diferents nivells de govern; el tractament de la diversitat i inclusió social; avançar en la sostenibilitat energètica; els reptes per al treball i el model de producció i la nova dimensió de la comunicació i la participació. En definitiva, es tracta d'una conversa constructiva entre diverses persones, però no només expertes, sinó també professionals i/o persones que no necessàriament entenen de prospectiva però que es veuen implicades en la temàtica a tractar per algun motiu.

La idea final és que cada poliàleg acabi amb un conjunt de recomanacions que el PEMB ha de poder incorporar, difondre, promoure o utilitzar en el seu àmbit de treball.

Cada políàleg, a més, compta amb un ens que es fa el patrocini específic:

Participants

D'aquesta manera, durant tota una setmana la ciutat comtal acollirà experts interdisciplinars com Ziauddin Sardar, Director del Center for Postnormal Policy & Futures Studies, que ha desenvolupat una intensa activitat com a escriptor, radiodifusor i crític cultural; Roberto Poli, professor de prospectiva social i filosofia de la ciència a la Universitat de Trento, guardonat amb la primera Càtedra UNESCO de Sistemes Anticipatoris; Maya van Leemput, prospectivista, artista multimèdia i investigadora sènior de l'Erasmus Hogeschool, on està creant el nou 'Centre de Recerca de Futurs Aplicats - Temps Obert' i investigadora sènior del Center for Postnormal Policy & Futures Studies; Wendy Schultz, fundadora i directora d'Infinite Futures, amb una àmplia experiència en prospectiva, incloent la recerca, la planificació i la facilitació de tallers per a una gran varietat d'instituts privats i públics o el mateix Jordi Serra del Pino, coordinador del curs, cap de recerca del Center for Postnormal Policy & Futures Studies i vicepresident del capítol iberoamericà de la World Futures Studies Federation.

El curs s'adreça a professionals de l'anàlisi tendències en l'àmbit territorial i empresarial, de les polítiques públiques i de la comunicació, a membres de la comunitat acadèmica i de la recerca i a aquelles persones interessades en general en la prospectiva i l'estudi dels futurs.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies