2021: un any clau per definir el futur de la regió metropolitana dels 5 milions

El Consell General del PEMB, presidit per Ada Colau, aprova el procés per elaborar un nou pla estratègic que farà front als grans reptes urbans del segle XXI, 'Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030'

  • 03-12-2020
  • Compromís Metropolità 2030
  • 278 Lectures

Com aconseguir que la ciutat real, la dels 5 milions d'habitants, sigui una metròpoli resilient, cohesionada, intel·ligent,  i pròspera amb diferents nivells de governança i connectada amb el món? Això és el que tots els agents econòmics i socials de la regió metropolitana de Barcelona estan convidats a treballar durant el 2021 en el marc del procés anomenat “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).

Foto de família a l'Ajuntament de Barcelona
Foto de família a l'Ajuntament de Barcelona

Es tracta del procés de definició d'un nou pla estratègic que farà front als grans reptes urbans del segle XXI. Precisament avui, el Consell General del PEMB, presidit per l'alcaldessa de Barcelona i alhora presidenta de l'AMB i del PEMB, Ada Colau, ha aprovat el full de ruta dels propers mesos: “Barcelona Demà és una crida a treballar juntes i un procés que tot just hem començat d'identificació dels principals reptes que ha d'enfrontar la regió metropolitana de Barcelona”, ha dit Colau, qui ha afegit que el procés ha de buscar “acords en un territori sense una institució de govern, com és la ciutat real (la dels 5 milions), i comptar amb la col·laboració del sector privat, de l'acadèmia i la recerca i les organitzacions ciutadanes”. 

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha remarcat que tenim una forta xarxa de municipis 'per multiplicar el benestar i la prosperitat sense cap mena d'exclusió i ser resilients davant contextos adversos com l'actual. Per això, aquest compromís metropolità és un compromís que assumim com a propi”. Al seu torn, la presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, ha destacat que 'el factor metropolità era una necessitat el 2010 i ara és una oportunitat i gairebé un imperatiu. Celebrem que es posi en marxa aquest procés del qual esperem molt, esperem que passi i, sobretot, fem que passi'. En l'acte presentat per la periodista Ruth Gumbau, s'ha fet entrega de la II Beca Santacana a l'estudiant de doctorat en Ecologia Terrestre de la Universitat Autònoma de Barcelona, Maria José La Rota, per l'estudi ”Anàlisi Socioecològica Integrada (SIA) de la infraestructura verda metropolitana de Barcelona”.

El 14è Consell General del PEMB ha comptat amb la participació de la reconeguda economista Mariana Mazzucato. Considerada una de les pensadores en innovació més importants actualment, és també catedràtica d'Economia de la Innovació del University College de Londres, on també és fundadora i directora de l'Institute for Innovation and Public Purposee (IIPP) i, des de fa un mes, és presidenta del nou Consell sobre l'Economia de la Salut per a Tothom de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La seva tasca se centrarà en les inversions en el sector sanitari i l'assoliment d'un creixement econòmic sostenible, inclusiu i orientat per la innovació. Mazzucato ha estat convidada a l'acte per explicar un nova manera de fer front a la complexitat dels reptes actuals, accentuats ara per la pandèmia de la covid-19.

La proposta de l'economista es basa en una metodologia innovadora com és abordar l'execució dels projectes a través de missions, que és com es plantejarà el nou pla estratègic per a la regió metropolitana de Barcelona. Aquesta manera de fer permet mobilitzar un gran nombre de recursos i actors, incloent-hi la ciutadana, per treballar de manera col·laborativa en la recerca de noves formes d'abordar grans reptes que no poden resoldre únicament les polítiques públiques. Seguint aquest plantejament, institucions com la Unió Europea, per exemple, es plantegen objectius ambiciosos en l'horitzó 2030 com ara arribar a tenir 100 ciutats sense emissions, netes de gasos d'efecte hivernacle o l'eliminació dels plàstics del mar. El Compromís Metropolità 2030, doncs, recollirà aquelles missions que siguin adients per a l'escala de la regió metropolitana de Barcelona. 'Mazzucato proposa missions ambicioses per fer front als grans desafiaments, unes missions que han d'incorporar un nombre limitat d'accions i projectes, però sobretot han d'aconseguir alinear agents diversos per aconseguir canvis i transformacions reals a la metròpoli', ha explicat durant la presentació de Barcelona Demà Jordi Martí, president de la Comissió Executiva del PEMB.

Fixant les missions 

Com es definiran aquestes missions? Treballant durant el 2021 amb els actors econòmics i socials de tota la regió metropolitana els reptes definits en la primera fase del procés Barcelona Demà, que va engegar el mes de juny passat, tal i com ha presentat el president de la Comissió Executiva del PEMB, Jordi Martí. Des del PEMB, juntament amb institucions i organitzacions de l'RMB, s'impulsaran espais de debat per fer que la concreció de les missions compti amb la major participació possible. S'organitzaran, per una banda, activitats sobre reptes específics i sobre aspectes clau per als territoris metropolitans. Per una altra, es faran un seguit de jornades per tractar sobre els pilars fonamentals del procés Barcelona Demà a través de la plataforma Decidim. I, per últim, estan previstes un seguit d'activitats vinculades a altres grans esdeveniments de reflexió sobre la ciutat que es duran a terme a Barcelona, desplegant-los en vuit seus territorials: Barcelona ciutat, AMB Sud, AMB Nord, Baix Llobregat Nord, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Penedès.

Següents passos

Els reptes definitius resultants de la primera fase del procés Barcelona Demà es presentaran durant el primer trimestre de 2021. En aquest moment s'avançaran alguns dels projectes clau que tinguin dimensió de regió metropolitana a integrar en el futur Compromís Metropolità 2030 aprofitant que hauran estat formulats per diferents administracions i institucions amb motiu del El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència és el pla del govern espanyol per aplicar els fons del programa Next Generation UE de la Unió Europea.

En el mes de març, també, es posaran en marxa els debats sobre els diferents pilars del procés Barcelona Demà (metròpoli resilient, pròspera, cohesionada i intel·ligent) i es mobilitzaran els actors de tot el territori metropolità per treballar en la transformació dels reptes inicialment formulats en les missions compartides.

El resultat del treball d'aquests mesos a tota la regió metropolitana serà processat per l'equip tècnic del procés Barcelona Demà, format pel gabinet tècnic de l'oficina de coordinació del PEMB i per un comissariat, compost per una dotzena de persones expertes en diferents àrees agrupades per metròpolis.

Quin és l'objectiu final del procés? Acabar configurant el Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la metròpoli dels 5 milions, que serà finalment validat pels òrgans de govern de l'associació durant la primavera del 2022.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies