Benvinguda del president

L'any 1988, l'aleshores alcalde Pasqual Maragall va impulsar la creació d'una oficina tècnica que aglutinés els principals actors econòmics i socials de Barcelona, amb l'objectiu de pensar com havia de ser la ciutat després dels Jocs Olímpics del 1992.

En aquells moments es començava a plantar la llavor de la planificació estratègica a casa nostra, una llavor que ha anat creixent per contribuir a fer de Barcelona un referent global. Hem anat transitant per un camí sinuós, i hem passat de planificar necessitats bàsiques a assumir la ferma voluntat de donar resposta als reptes metropolitans. Un nou enfocament que es va potenciar sobretot a partir del 2010, amb la constitució de l'actual Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Han passat més de deu anys des d'aquell punt d'inflexió, i l'aposta metropolitana s'ha tornat indispensable. El món ha canviat i el nostre territori, també. Ens cal anar més enllà i fer un salt d'escala si volem que Barcelona continuï sent rellevant en un context global. Hem de contemplar-la, pensar-la i abordar-la com la regió metropolitana de més de cinc milions d'habitants que ja som.

En aquesta dècada llarga, també han evolucionat els reptes i les prioritats. La lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes, la garantia del dret a l'habitatge, la competitivitat de l'economia, la mobilitat sostenible i el compromís que la transició digital no deixi ningú enrere reclamen una acció coordinada en l'escala de la ciutat real. És a dir, de la ciutat metropolitana.

Barcelona i la seva àrea metropolitana són un centre d'activitat econòmica potent, caracteritzat per la sòlida presència i el dinamisme dels sectors industrial, turístic i de serveis, però alhora som un espai on encara trobem grans desigualtats socials que cal combatre amb determinació. Els reptes urbans s'han d'afrontar amb polítiques sustentades en organitzacions metropolitanes. I és precisament en aquesta conjuntura complexa on tenen un paper destacat institucions com el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), que té la missió d'elaborar un pla estratègic fruit del consens amb els agents econòmics i socials del territori.

Transformar el model de progrés per reduir les desigualtats en un context marcat per l'emergència climàtica ha estat el focus central del procés Barcelona Demà, que, durant gairebé tres anys, ha aplegat, sota la coordinació del PEMB, una gran quantitat i diversitat d'actors per acabar definint el Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat real, la dels 5 milions, aprovat el mes de desembre del 2023.

La diversitat, la identitat i la nostra capacitat de diàleg i entesa són la nostra principal força. Amb eines com el Compromís Metropolità 2030 ens trobem en disposició de prendre les decisions que marcaran el futur de la gran Barcelona al llarg d'aquesta dècada. Perquè volem abordar i superar els reptes d'avui i de demà amb el mateix esperit que va inspirar la Barcelona de fa més de tres dècades, quan es va reprendre el camí cap a la realitat metropolitana.

 

Serem metropolitans o no serem.

 

JAUME COLLBONI I CUADRADO
Alcalde de Barcelona i president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i del Consell General de l'Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona

Poltica de cookies