Actes PEMB

Alimentem Barcelona: Jornada sobre Polítiques Alimentàries Municipals

Organitza: Diputació de Barcelona i PEMB en col·laboració amb OCAS, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona

Paranimf de l'Escola Industrial Carrer del Comte d'Urgell, 187, 08036, Barcelona
09:00 h.
Foto: Patxi Uriz, Diputació de Barcelona

Foto: Patxi Uriz, Diputació de Barcelona


Quin és el potencial transformador de les polítiques alimentàries locals i la seva governança? Com es poden encoratjar ajuntaments a elaborar estratègies alimentàries, ja siguin municipals o compartides amb altres territoris? Quines eines s'han de proporcionar als tècnics i responsables electes municipals per abordar la qüestió alimentària de manera transversal als ajuntaments? Quin rol pot jugar l'escala local en la transició cap a un model alimentari més resilient?

Amb aquestes preguntes de partida, la Diputació de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) en col·laboració amb l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS), la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han organitzat “Alimentem Barcelona”, una jornada sobre Polítiques Alimentàries Municipals que tindrà lloc el proper 19 de novembre de 9:00 a 17:30 al Paranimf de l'Escola Industrial i que comptarà amb la presència de representants de Milà, Dijon, València i Barcelona, ciutats que han consolidat estratègies alimentàries.


La jornada també comptarà amb la presència de quatre territoris que actualment estan treballant en la definició i concreció de la seva estratègia alimentària. Totes aquestes experiències enriquiran els tallers, on els participants podran debatre i reflexionar, compartint coneixements i expertesa.

PROGRAMA

08:30 h Arribada i registre

09:00 h Presentació a càrrec de Margalida Ripoll, redactora en cap de la revista 'Arrels'

09:10 h Inauguració 

  • Xesco Gomar, President delegat de l'Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona
  • Joan Gódia, Director General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya
  • Janet Sanz, vicepresidenta de l'Àrea d'Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i presidenta de la Comissió Executiva del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)
  • Raquel Gil, Regidora de Promoció Econòmica i Treball de l'Ajuntament de Barcelona.

09:30 h Converses que alimenten

Per què és important una estratègia alimentària?

  • Anna Roca, consultora de projectes de dinamització agroalimentària i Josep Montasell, cofundador i primer director del Parc Agrari del Baix Llobregat

Les 5 passes per a impulsar una estratègia alimentària local

  • Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora del programa Barcelona Agrària

10:30 h Torn obert de preguntes

10:45 h Pausa gastronòmica

11:15 h Debat entre ciutats europees sobre polítiques alimentàries municipals

  • Elisa Porreca, Food Policy Officer de l'Ajuntament de Milà
  • Philippe Lemanceau, Conseller Municipal i Vice-President de Dijon Métropole
  • Josep Manuel Perez, ex-responsable tècnic de l'estratègia agroalimentària de València 2025, de 2018 a 2023
  • Manel Vazquez, director de Comerç, restauració i alimentació de l'Ajuntament de Barcelona

Moderadora: Ana Moragues, directora de Food Action and Research Observatory (FARO) de la Universitat de Barcelona

12:30 h Debat entre els membres de la fila zero i torn obert de preguntes
13:30 h Dinar de proximitat
15:00 h Tallers de mentoria simultanis per explorar les etapes clau en l'elaboració d'una política alimentària local

1. Llavor del canvi: Preparem el terreny per a una política alimentària local

  • Montse Mateu, Ajuntament de Barcelona i Susanna Llopart 
  • Núria Vives, Parc Agrari de la Conca d'Òdena
  • Moderadora: Lidón Martrat, coordinadora de l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible

2. Dissenyem el futur: La Carta Alimentària com a full de ruta

  • Elisa Porreca, Ajuntament de Milà 
  • Anna Guitart, Ajuntament de Mataró
  • Moderador: Giulio Cappadona, Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)

3. De la visió a l'acció: Elaborem un Pla Alimentari efectiu

  • Emmanuel Thomas, Ajuntament de Montpellier 
  • Montse Torras, Espai Agrari Baixa Tordera
  • Moderadora: Anna Anglí, Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible

4. Teixim aliances: El Consell Alimentari com a motor de transformació

  • Josep Manuel Pérez, ex-responsable tècnic de l'impuls de l'Estratègia Alimentària València 2025 
  • Raquel Díaz, Secretaria Tècnica d'acompanyament de l'estratègia alimentària de l'Ajuntament del Prat de Llobregat
  • Moderadora: Irene Navarro, Coordinadora del gabinet tècnic Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)
 17:00 h Resum i cloenda de la jornada 
  • Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona
  • Lidón Martrat, coordinadora l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible
 17:30 h Fi de la jornada
 

MÉS INFORMACIÓ

 

 

Política de cookies