Actes PEMB
Alimentem Barcelona: Jornada sobre Polítiques Alimentàries Municipals
Organitza: Diputació de Barcelona i PEMB en col·laboració amb OCAS, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona
09:00 h.
Foto: Patxi Uriz, Diputació de Barcelona
Quin és el potencial transformador de les polítiques alimentàries locals i la seva governança? Com es poden encoratjar ajuntaments a elaborar estratègies alimentàries, ja siguin municipals o compartides amb altres territoris? Quines eines s'han de proporcionar als tècnics i responsables electes municipals per abordar la qüestió alimentària de manera transversal als ajuntaments? Quin rol pot jugar l'escala local en la transició cap a un model alimentari més resilient?
Amb aquestes preguntes de partida, la Diputació de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) en col·laboració amb l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS), la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han organitzat “Alimentem Barcelona”, una jornada sobre Polítiques Alimentàries Municipals que tindrà lloc el proper 19 de novembre de 9:00 a 17:30 al Paranimf de l'Escola Industrial i que comptarà amb la presència de representants de Milà, Dijon, València i Barcelona, ciutats que han consolidat estratègies alimentàries.
La jornada també comptarà amb la presència de quatre territoris que actualment estan treballant en la definició i concreció de la seva estratègia alimentària. Totes aquestes experiències enriquiran els tallers, on els participants podran debatre i reflexionar, compartint coneixements i expertesa.
PROGRAMA
08:30 h Arribada i registre
09:00 h Presentació a càrrec de Margalida Ripoll, redactora en cap de la revista 'Arrels'
09:10 h Inauguració
- Xesco Gomar, President delegat de l'Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona
- Joan Gódia, Director General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya
- Janet Sanz, vicepresidenta de l'Àrea d'Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i presidenta de la Comissió Executiva del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)
- Raquel Gil, Regidora de Promoció Econòmica i Treball de l'Ajuntament de Barcelona.
09:30 h Converses que alimenten
Per què és important una estratègia alimentària?
- Anna Roca, consultora de projectes de dinamització agroalimentària i Josep Montasell, cofundador i primer director del Parc Agrari del Baix Llobregat
Les 5 passes per a impulsar una estratègia alimentària local
- Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora del programa Barcelona Agrària
10:30 h Torn obert de preguntes
10:45 h Pausa gastronòmica
11:15 h Debat entre ciutats europees sobre polítiques alimentàries municipals
- Elisa Porreca, Food Policy Officer de l'Ajuntament de Milà
- Philippe Lemanceau, Conseller Municipal i Vice-President de Dijon Métropole
- Josep Manuel Perez, ex-responsable tècnic de l'estratègia agroalimentària de València 2025, de 2018 a 2023
- Manel Vazquez, director de Comerç, restauració i alimentació de l'Ajuntament de Barcelona
Moderadora: Ana Moragues, directora de Food Action and Research Observatory (FARO) de la Universitat de Barcelona
12:30 h Debat entre els membres de la fila zero i torn obert de preguntes
13:30 h Dinar de proximitat
15:00 h Tallers de mentoria simultanis per explorar les etapes clau en l'elaboració d'una política alimentària local
1. Llavor del canvi: Preparem el terreny per a una política alimentària local
- Montse Mateu, Ajuntament de Barcelona i Susanna Llopart
- Núria Vives, Parc Agrari de la Conca d'Òdena
- Moderadora: Lidón Martrat, coordinadora de l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible
2. Dissenyem el futur: La Carta Alimentària com a full de ruta
- Elisa Porreca, Ajuntament de Milà
- Anna Guitart, Ajuntament de Mataró
- Moderador: Giulio Cappadona, Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)
3. De la visió a l'acció: Elaborem un Pla Alimentari efectiu
- Emmanuel Thomas, Ajuntament de Montpellier
- Montse Torras, Espai Agrari Baixa Tordera
- Moderadora: Anna Anglí, Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible
4. Teixim aliances: El Consell Alimentari com a motor de transformació
- Josep Manuel Pérez, ex-responsable tècnic de l'impuls de l'Estratègia Alimentària València 2025
- Raquel Díaz, Secretaria Tècnica d'acompanyament de l'estratègia alimentària de l'Ajuntament del Prat de Llobregat
- Moderadora: Irene Navarro, Coordinadora del gabinet tècnic Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)
- Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona
- Lidón Martrat, coordinadora l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible
MÉS INFORMACIÓ
- Activitat gratuïta amb inscripció prèvia