Actes externs

Ciutats Sàvies i Renda Bàsica Universal

Enfrontant els desafiaments de la desigualtat, la tecnologia i la cohesió social

CIDOB - Sala Jordi Maragall Elisabets 12, 08001, Barcelona
09:15 h.
Ciutats Sàvies i Renda Bàsica Universal

El sistema de distribució d'ingressos del segle XX s'ha transformat irremeiablement. El món és testimoni d'una onada sense precedents de progrés científic i tecnològic amb l'arribada de la digitalització, la robòtica, la intel·ligència artificial i la genòmica, per citar els àmbits més rellevants. Aquesta nova era es coneix com la quarta revolució industrial i desafia la sostenibilitat de l'ocupació i l'organització social del treball tal com la coneixem. De fet, alguns estudis científics assenyalen que al voltant del 47% de les ocupacions desapareixeran el 2030 (OCDE, Frey i Osborne). Davant d'aquest escenari, l'interès dels responsables polítics, les empreses, els representants acadèmics i els organismes de la societat civil ha anat en augment donat el risc que aquesta tendència suposa per a l'actual estat del benestar i l'organització social.

Els nivells creixents de desigualtat i desocupació ja són una realitat a molts indrets del món, afectant seriosament la cohesió social de ciutats, regions i països. Cada vegada més, els ingressos esdevenen més precaris i volàtils. Així mateix, la inseguretat crònica ja no podrà ser superada amb lleis de salari mínim, crèdits tributaris o subsidis. Davant d'això, sorgeixen nombrosos interrogants: Les noves tecnologies no només destruiran, sinó que ajudaran a crear ocupacions a llarg termini? Què faran els governs locals, regionals i nacionals per garantir l'accés als serveis bàsics? Rebrem el nostre subsidi de jubilació? Quin és el paper del sector privat i de la societat civil davant d'aquest escenari? Podem trobar nous mecanismes de governança per abordar aquests desafiaments?

Les ciutats s'han convertit no només en el lloc on viu la majoria de la població mundial, sinó també en el nucli de la innovació i les polítiques experimentals. Algunes ciutats estan implementant projectes pilot per provar la factibilitat d'una Renda Bàsica Universal (RBU), és a dir, un ingrés mensual i fix que tots els ciutadans rebrien incondicionalment, sense importar el seu estatus social i nivell d'ingressos, amb l'objectiu d'assegurar la cohesió social i salvaguardar l'accés als serveis bàsics, eliminant els costos de transacció vinculats a la burocràcia i fomentant l'esperit empresarial, la innovació i el consum. Podem dir que a aquesta vella idea li ha arribat finalment el seu moment? És la RBU un imperatiu polític?

En aquest context, el CIDOB i la xarxa “Wise Cities: a glocal Think Tank network” organitzen la conferència “Ciutats Sàvies i Renda Bàsica Universal: Enfrontant els desafiaments de la desigualtat, la tecnologia i la cohesió social” per discutir la factibilitat de la RBU amb responsables polítics que actualment estan implementant projectes pilot i acadèmics que estan investigant aquest esquema d'innovació social altament decisiu.

 

És necessari confirmar assistència aquí.

 

 

Política de cookies