XIX Encuentro de Planes Estratégicos dedicat a combatre el canvi climàtic a les ciutats

  • 19-04-2016
  • Actualitat del PEMB
  • 50 Lectures

El passat 15 d'abril una representació de l'oficina tècnica del PEMB va assistir al XIX Encuentro de Planes Estratégicos que, com cada any, organitza Ebrópolis, l'associació de planificació estratègica urbana de Saragossa.
 

XIX Encuentro de Planes Estratégicos
XIX Encuentro de Planes Estratégicos

La trobada d'aquest any es va centrar en les estratègies per esdevenir ciutats sostenibles a l'hora d'afrontar el canvi climàtic. Partint del fet que les ciutats és on es concentra la major part d'activitat econòmica i industrial, així com l'acumulació més gran de residències, és també el lloc on es dóna una major emissió de contaminants, de gasos d'efecte hivernacle, un major consum i malbaratament d'energia, etc. Per tant, és a les ciutats on s'ha de fer la transformació més important per arribar a desenvolupar sistemes urbans i hàbits de vida més sostenibles.

En aquest sentit, els espais de planificació estratègica urbana, com a centres de pensament i debat sobre el futur urbà, són els llocs idonis en els quals es pot anar definint aquesta futura ciutat sostenible, així com els passos de la transformació.

Quan hi ha implicació, la trobada entre totes les institucions i agents que normalment ja participen del desenvolupament urbà, connnectant la recerca, la innovació, la indústria, la política, etc., atorga als plans estratègics una oportunitat única per dialogar i definir projectes conjunts. I aquesta cohesió en la direcció de l'estratègia és la primera garantia per a l'èxit urbà d'aquest futur incert.

Les conclusions de la trobada van destacar:

  • la urgència de les mesures per combatre el canvi climàtic; per tant, la necessitat de transformacions disruptives i no petites reformes de poc impacte en els nivells de contaminació ambiental. Però, alhora, van confirmar la gran dificultat d'arribar a qualsevol acord multilateral, en què sempre es troben interessos econòmics enfrontats;
  • la necessitat d'incorporar la rendibilitat ambiental de les inversions: no tots els beneficis socials, urbanístics, etc., d'una inversió poden justificar determinats costos ambientals. Per exemple, aplicar ROIs en qualsevol inversió pública que superi els cent mil euros. Alhora, pensar en incentius fiscals per a inversions i donatius que col·laborin a aturar el canvi climàtic, s'ha de facilitar.
  • la importància de la conscienciació individual, a part de les grans transformacions urbanístiques, industrials, energètiques, etc., i, per tant, la importància de l'educació, per a establir els valors de respecte ambiental i generar hàbits de cultura col·laborativa;
  • també van destacar el paper de les ONG i les associacions del 3er sector (o altres associacions com el PEMB) en el plantejament de referents futurs, a mode de “somnis”, situacions sostenibles i desitjables per a les quals treballar conjuntament;

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies