Visió metropolitana, més inversió pública i planificació estratègica a llarg termini en habitatge, les principals necessitats extretes del primer debat preelectoral metropolità organitzat pel PEMB

'L'habitatge que generarà la mortalitat en els propers 5 anys és el mateix i, fins i tot superior, al que puguem planificar en els propers 25 anys', assegura Carles Donat, de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge i l'IERMB

  • 11-04-2019
  • Resum d'activitats
  • 86 Lectures

Amb l'objectiu de tractar qüestions clau des d'una visió metropolitana i en el marc de les properes eleccions municipals, el PEMB ha engegat un cicle de debats al voltant de tres temes: habitatge, distribució de l'activitat econòmica en el territori i model de govern metropolità. El primer, titulat “Una solució metropolitana per al problema de l'habitatge?”, s'ha celebrat aquest dimecres a la Fàbrica Lehmann amb la col·laboració d'Ideograma. El col·loqui ha estat conduit per les periodistes Mònica Peinado, de SER Catalunya, i Irene Peiró, de Catalunyaplural.cat i hi han participat portaveus dels grups polítics amb representació a l'AMB de caràcter supramunicipal així com persones expertes en la matèria. Les conclusions? Un ampli consens dels i les participants al debat en què cal ampliar el parc públic d'habitatge i fer que sigui de lloguer, assequible i social; condicionar els ajuts a la rehabilitació; més inversió pública estatal i autonòmica; reforçar la visió a escala metropolitana de la problemàtica; i més planificació estratègica a llarg termini.

1r debat preelectoral: Una solució metropolitana per al problema de l'habitatge? Parla Francisco Garrobo, de CUP Barcelona
1r debat preelectoral: Una solució metropolitana per al problema de l'habitatge? Parla Francisco Garrobo, de CUP Barcelona

Vulnerabilitat residencial, habitatge i mobilitat i polítiques d'habitatge públic. Aquests han estat els tres temes principals a abordar en el primer dels debats preelectorals de caire metropolità organitzat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Antoni Gutiérrez-Rubí, d'Ideograma, i Oriol Estela Barnet, coordinador general del PEMB, han presentat el col·loqui: “La missió fonamental del PEMB és crear una estratègia per a la metròpoli de Barcelona i ara estem en el procés d'elaboració del nou pla i, evidentment, un dels temes clau que està sobre la taula és l'habitatge”, ha dit Estela.

Com a expert convidat, Carles Donat, de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge i de l'IERMB, ha explicat els sis reptes a afrontar des de l'escala metropolitana. El primer és la problemàtica d'accés: som el país de la UE amb una taxa de sobreesforç del pagament del lloguer més alta; el segon és l'exclusió residencial: els serveis socials dels municipis estan saturats i sense capacitat d'atenció. En tercer lloc, l'envelliment: “l'habitatge que entrarà per efecte de la mortalitat en els propers 5 anys és el mateix i, fins i tot superior, al que puguem planificar en els propers 25 anys”, ha explicat Donat.

Com a quart repte trobem els parcs per a polítiques socials: cal inversió de l'Estat i Generalitat o buscar fórmules mixtes públic-privades per promoure i desenvolupar aquest tipus de polítiques. Un cinquè repte és la rehabilitació energèticament eficient i socialment justa. I per últim, atendre la diversitat dels barris

Pilar García Almirall, directora del departament de Tecnologia de l'Arquitectura de la UPC, ha estat l'altra experta convidada que ha apuntat a la necessitat de gestionar urbanisme i habitatge de manera conjunta i que sigui “una competència que s'englobi en l'àmbit metropolità de manera més àmplia, com passa a Londres”. També ha assenyalat que cal diversificar l'accés a l'habitatge a través de cooperatives, per exemple, i que són necessaris instruments per revisar els resultats reals de les polítiques que es duen a terme en aquesta matèria: Tenim un Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, un Pla Metropolità d'Habitatge (per fer), ja que cal fer un seguiment a llarg termini i cal revisar també el que proposem en etapes més curtes”, ha dit.

Les periodistes Mónica Peinado, de SER Catalunya, i Irene Peiró, de Catalunyaplural.cat, han estat les encarregades de moderar el debat amb els grups polítics. Peiró ha recordat que, segons un estudi de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, 4 de cada 10 persones que viuen a l'AMB han de destinar més del 40% de la renda a pagar el lloguer” i ha destacat també que arreu de Catalunya, “l'habitatge social representa el 2% de l'oferta a diferència d'altres països europeus com Holanda, on és el 30%. Els desnonaments continuen, 38 al dia a Catalunya, pel lloguer majoritàriament”, ha puntualitzat per introduir el col·loqui.   

Santiago Alonso, regidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, ha proposat ajuts a la rehabilitació com a incentius per posar l'habitatge privat al mercat de lloguer i ha volgut defensar el turisme: “El turisme no és l'enemic, és una oportunitat que no hem aprofitat. Hem de trobar maneres de fer que l'activitat econòmica que ens genera repercuteixi en l'habitatge positivament”.

Segons Maria Buhigas, arquitecta i membre de la llista d'ERC Barcelona, hem de canviar l'esquema mental amb lògiques de rehabilitació: “A l'àrea metropolitana hi ha realitats diferents però si sumem esforços tindrem més musculatura. Ningú ho podrà resoldre sol,  tampoc Barcelona”. En aquest sentit, Buhigas ha destacat el paper de l'AMB en matèria de rehabilitació de pisos en els darrers anys i ha apuntat a la necessitat de fer intervencions integrals, però ha remarcat que l'imprescindible és “una bateria de polítiques totes a l'hora i amb intensitat, d'aliances públiques amb lògica metropolitana perquè es requereixen molts recursos”.

Per Francisco Garrobo, representant de la CUP (en substitució de la cap de llista de Barcelona Anna Saliente), l'única solució passa per recuperar l'habitatge privat i fer-lo públic i, a diferència de Santiago Alonso, Garrobo ha culpabilitzat el turisme de pressionar la població de la primera corona i expulsar els veïns i veïnes cap a la segona i la tercera corona. “Estem buidant la ciutat de Barcelona. Com solucionem això? Amb una mirada metropolitana”, ha sentenciat.

La representant del PP a Badalona, Maritxu Hervás, ha dit que són “profundament contraris a la venda de sòl públic a operadors i privats” i que cal assumir el fracàs en les polítiques d'habitatge i començar a pensar en implementar propostes per als propers 15 o 20 anys.

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat (PSC), ha introduït al debat els inconvenients que l'habitatge provoca en l'emancipació dels joves, així com la problemàtica de convivència que genera l'ocupació dels pisos. També ha destacat la posició en la que deixa a la gent gran, que es troba reclosa al seu habitatge perquè no pot rehabilitar la seva llar i ha demanat recuperar la Llei de Barris perquè són “necessàries les polítiques de rehabilitació des de la sostenibilitat i poder garantir l'accés a l'habitatge formant part d'un entorn urbanístic que necessita revisions globals”, ha explicat.

“És necessari recuperar algun instrument similar al Pacte Nacional de l'Habitatge, cal un pacte d'Estat i ressituar i fer públics els habitatges del Ministeri d'Hisenda”, ha demanat Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat i portaveu d'ENTESA-Comuns d'AMB. San José ha dit que cal un acord ampli de llarga durada i que tingui en compte cinc aspectes: la inversió directa, la concertació, els ajuts, la planificació i la regulació. “És un problema bàsicament de finançament. Des dels municipis és molt difícil construir, necessitem fons estatals. Però si no ho fem des del món metropolità no ho fa ningú. Espero que qualsevol govern que surti de les eleccions tingui en compte que és imprescindible tenir un operador metropolità destinat al lloguer assequible”, ha reclamat.

L'alcalde de Sant Climent de Llobregat i portaveu del PDeCAT a l'AMB, Isidre Sierra Fusté, ha introduït les problemàtiques dels municipis petits, com ara l'habitatge en urbanitzacions i ha explicat que al seu han creat una peça urbanística de 13 habitatges “i no puc fer-los de lloguer perquè no ens podem endeutar”, ha dit. I ha demanat finançament de tots els sectors, públics i privats, i que els diners públics que s'han injectat als bancs reverteixin en les famílies que han patit i pateixen pel problema de l'habitatge.   

El proper debat preelectoral metropolità tractarà sobre activitat econòmica i serà dimarts 16 d'abril a les 9.30h a la Fàbrica Lehmann. El darrer i últim, tindrà lloc el 9 de maig al mateix lloc i la mateixa hora i abordarà la governança metropolitana.

  • INSCRIURE'M AL DEBAT PREELECTORAL “Quina economia metropolitana?”
  • SUBSCRIURE'M A LA NEWSLETTER per rebre informació sobre les activitats del PEMB.

 

 

  • Participa o segueix el debat

    1 comentari:

    Josep Maria - 30/04/2019 a les 11:52:47.

    Diversitat d'actuacions en l'habitatge

    Els habitatges que deixaran les morts per renovació natural seran: 1.- Molts seran obsolets respecte de la normativa actual 2.- Molts estaran ocupats per segones i/o terceres generacions que han hagut de conviure amb els pares/avis per manca d'independència o per desnonaments 3.- El lloguer cal veure'l com una solució temporal. Cal incentivar la compra. Quin desastre seria que generacions senceres arribin a una jubilació més que precària si no fos perquè disposen de la propietat de pisos ja pagats. Pel que fa a Ajuntaments que no poden endeutar-se: La cessió de solars municipals en dret de superfície a Fundacions sense ànim de lucre especialistes en la promoció d'habitatges de lloguer és una bona alternativa.

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies