Tallers de futur: el projecte europeu CULTIVATE contribueix en l'adaptació a futurs incerts

El PEMB i la UB coorganitzen uns tallers sobre com abordar la prevenció de les pèrdues i malbaratament alimentari i a la vegada garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible a la regió metropolitana

  • 06-06-2024
  • Actualitat del PEMB
  • 208 Lectures

El CULTIVATE és un projecte de recerca finançat pel programa Horizon Europe (2023-2026) de la UE que té com a objectiu generar coneixement, específic i general, sobre les iniciatives d'alimentació compartida (a través de la donació, redistribució, elaboració i transport) en les ciutats i els entorns peri-urbans, per tal de facilitar la seva expansió. Entre d'altres, això implica, d'una banda, entendre com es fomenta la sostenibilitat, la inclusió i la resiliència en els sistemes alimentaris urbans i periurbans i, per l'altra, què facilita o dificulta la pràctica d'aquestes iniciatives. Precisament, en aquest sentit i en col·laboració amb el departament d'Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona que lidera una part del projecte, l'equip de la Fundació Espigoladors i el PEMB, s'han dut a terme dos Tallers de futur durant els mesos d'abril i maig d'aquest any. L'objectiu: abordar la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i, en paral·lel, garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible a la regió metropolitana.

Imatge de recurs d'un dels tallers de futur
Imatge de recurs d'un dels tallers de futur

Els tallers formen part del compromís de CULTIVATE per fomentar el canvi positiu, en aquest cas, mitjançant el desenvolupament de processos de planificació estratègica local participativa. Aquests tallers d'escenaris donaran suport a les iniciatives del territori com a les administracions per pensar col·lectivament i creativament i considerar noves accions que puguin impulsar sistemes alimentaris més sostenibles. Aquesta metodologia es desenvoluparà al llarg del projecte europeu en tres ciutats: Utrecht, Barcelona i Milà.

En el cas de Barcelona la pregunta conductora d'aquests tallers és:

Com hem d'abordar, planificar i organitzar el doble repte de la prevenció de pèrdues i malbarataments d'aliments alhora que es pugui garantir el dret a una alimentació saludable a la regió metropolitana de Barcelona?

Les vies de transició es desenvoluparan a través de dos tallers d'escenaris participatius de mig dia de durada. Això servirà per ajudar a entendre les barreres i els elements facilitadors que afecten les iniciatives locals com les administracions a l'hora de plantejar polítiques.

El resultats d'aquesta feina es presentaran a les administracions i a les altres iniciatives que composen el panorama d'experts i/o referents en l'àmbit de les pèrdues i el malbaratament alimentari com del dret a l'alimentació, per donar a conèixer solucions per mantenir els compromisos, tenint en compte les dinàmiques  d'inestabilitat globals. Del debat final que ha sorgit s'ha identificat una necessitat clara de coordinació entre les administracions com també amb les entitats, amb l'objectiu de no duplicar esforços, i també de sumar i tenir resultat de més impacte. En aquest sentit, es dona resposta a un dels objectius del CULTIVATE que és coproduir coneixement sobre com transformar les dinàmiques de governança existents per promoure l'intercanvi sostenible d'aliments.

Per això, un espai de confluència com l'Acord de ciutats, la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM) i els espais Alimenta així com també l'equip d'OCAS i el PEMB tenen l'objectiu de fer més eficient aquesta coordinació tan demanada i tan necessària.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies