Set lectures per reflexionar aquest Sant Jordi sobre el futur de la ciutat metropolitana
Recomanacions literàries en clau urbana: com seran les metròpolis del demà i com s'adaptaran als reptes globals?
- 18-04-2024
- Actualitat del PEMB
- 195 Lectures
Les ciutats sempre miren cap al futur, amb una perspectiva cada vegada més metropolitana. Un exemple és el Compromís Metropolità 2030. No obstant això, volem anar més enllà i, per això, aquest Sant Jordi us suggerim set lectures que promouen la reflexió sobre el futur de les metròpolis. En quin tipus de ciutats volem viure d'aquí a cinquanta anys? Quin rol juguen les regions metropolitanes i els entorns rurals? Com podem abordar els desafiaments globals que ens esperen? Hem de buscar la felicitat més enllà de la simple funcionalitat urbana?
City Science. Performance Follows Form. Ramon Gras, Jeremy Burke. Actar Publishers.
L'urbanisme influeix profundament en les nostres vides. I mostra d'això és aquest llibre basat en un estudi d'Aretian, empresa vinculada al Laboratori d'Innovació de Harvard, que analitza més de 100 entorns urbans de tot el món i revela la relació que hi ha entre la morfologia de les ciutats i el seu creixement econòmic i la vitalitat dels seus habitants. Un exemple de com el Big Data i la intel·ligència artificial ajuden a comprendre els nostres entorns i plantejar-nos qüestions clau: totes les ciutats poden ser ciutats de 15 minuts? Com poden les metròpolis fomentar una economia del coneixement pròspera?
Ciudad feliz. Transformar la vida a través del diseño urbano. Charles Montgomery. Capitán Swing.
Les ciutats contribueixen a la nostra felicitat? O és una batalla perduda enfront dels beneficis que ofereix el món rural? El debat està servit amb aquest llibre de l'urbanista canadenc Charles Montgomery que ofereix exemples de com les ciutats poden fer-nos més feliços i felices. A través d'un viatge per algunes de les ciutats més dinàmiques del món el llibre explora la connexió entre el disseny urbà i l'emergent ciència de la felicitat.
La globalització a la deriva. Disrupcions logístiques i polítiques al segle XXI. El declivi inexorable d'Occident? Jordi Torrent. Edicions 62.
La globalització no afecta per igual a la ciutadania de Catalunya que a la de la Xina, per exemple, i no sembla que sigui tan fàcil establir guanyadors i perdedors absoluts en aquesta balança de poder. El cap d'estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent, reflexiona amb aquest assaig sobre la deriva que ha pres la globalització en els darrers anys, amb l'important canvi que ha suposat traslladar el centre de gravetat econòmic i polític del planeta de l'Atlàntic al Pacífic. Un llibre que serveix per entendre qüestions tan d'actualitat com són les protestes de la pagesia dels darrers mesos.
Ciudad glocal. Globalización y proximidad. Nerea Aranbarri Kortabarria (Ed.). Los Libros de la Catarata.
Fer front a reptes tan grans com els que planteja el globalisme exigeix de respostes que tinguin en consideració tant centres com perifèries, segons plantegen els mateixos autors d'aquesta obra. Una idea que, precisament és la que dona forma al Compromís Metropolità 2030: pensar en la regió metropolitana. En aquest assaig d'autoria compartida s'aborden els desequilibris entre el que és global i local, un fenomen que impacta directament a les metròpolis, que se situen en la cruïlla entre la globalització i la proximitat.
Urbanismo regenerativo. Santander, Hábitat futuro. Paisaje Transversal i LANDLAB. Actar Publishers.
Pensar, dissenyar i construir les ciutats només en funció de la seva funcionalitat i estètica és cosa del passat. Les ciutats del futur -i del present- són inclusives i respectuoses amb el seu entorn, regenerant els recursos que consumeixen els seus residents en l'àmbit local i regional. Aquesta és la idea de l'urbanisme regeneratiu que s'està aplicant en ciutats com Copenhaguen, Amsterdam i Santander. Aquest últim és el cas que aborda en profunditat el llibre de Paisatge Transversal i LANDLAB. ‘Santander, Hàbitat Futur' és un model de ciutat basat en aquesta metodologia que proposa una transformació per a l'any 2055.
Fitòpolis. La ciutat viva. Stefano Mancuso. Galaxia Gutenberg.
Stefano Mancuso introdueix el terme “fitòpolis” per fer referència a un concepte cabdal per al futur les metròpolis: la naturalització de la ciutat. Els humans hem passat d'habitar racons remots del món a aglutinar-nos en una part realment petita del planeta com són les ciutats i, malgrat els avantatges en eficiència que això pot comportar, els inconvenients poden ser enormes. Segons aquest assaig, l'èxit de les ciutats requereix reintegrar necessàriament la natura en el nostre entorn, entre d'altres, per fer front a la crisi climàtica i a la contaminació ambiental.
Planta't! Crisi climàtica, boscos i salut humana. Josep Santacreu. Plataforma Editorial.
Informació, responsabilitat i acció. Així es podria resumir la nova publicació del doctor Josep Santacreu que subratlla la urgència d'actuar davant la crisi climàtica, que més enllà de posar en perill la supervivència de tots els ecosistemes del planeta a mig termini, ens afecta directament en la nostra salut en el dia a dia. Un llibre esperançador que convida a combatre la inacció causada per la manca o l'excés d'informació sobre el canvi climàtic.
I, si us heu quedat amb ganes de més lectures, us convidem a consultar la llista de recomanacions que vam fer l'any passat, en què trobareu llibres per a tots els gustos i en diversos formats que passen per l'assaig, la novel·la, el còmic o el documental, entre d'altres. Prop de 30 obres per seguir reflexionant sobre el model de metròpoli que volem.