Neix el Metropolitan Learning Lab de la mà del PEMB i Barcelona Centre Universitari
L'objectiu d'aquest espai a disposició de la comunitat acadèmica i les institucions és enfortir els vincles entre la recerca primerenca i els reptes de futur de la metròpoli
- 29-06-2020
- Actualitat del PEMB
- 117 Lectures
Catalunya atrau un 30% dels estudiants estrangers que decideixen viatjar a l'estat espanyol per continuar amb la seva formació universitària i d'aquests, el 94% s'instal·la a Barcelona, segons dades del 2019. La capital catalana és una ciutat molt atractiva en aquest àmbit, tant pels seus centres d'ensenyament i recerca com per la resta de característiques que la situen com una de les ciutats europees amb millor qualitat de vida i destinació turística de primer ordre. Aquesta combinació fa que molts d'aquests estudiants vulguin aprofitar la seva estada per teixir alguna mena de vincle amb la ciutat i fins i tot aportar-li cert retorn que contribueixi en la seva evolució. És per tot això que neix el Metropolitan Learning Lab, un espai que el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), en col·laboració amb Barcelona Centre Universitari, posa a disposició de la comunitat acadèmica i de les institucions per enfortir els vincles entre la recerca primerenca i els reptes de futur de la nostra metròpoli.
La idea del Metropolitan Learning Lab és establir convenis de col·laboració amb les universitats instal·lades a Barcelona -tant catalanes com de la resta del món- per plantejar als estudiants dels seus mestratges, cursos de postgrau i fins i tot treballs de final de grau reptes de recerca vinculats a aspectes d'interès per al desenvolupament de la metròpoli i, en particular, dins del marc del procés Barcelona Demà. Per determinar aquests reptes, el Metropolitan Learning Lab utilitzarà la xarxa de contactes institucionals del PEMB i de les altres organitzacions impulsores per a que plantegin necessitats de coneixement sobre diversos aspectes de la metròpoli.
La iniciativa sorgeix després de diverses col·laboracions entre el PEMB i una gran diversitat de programes de formació universitària, amb les que s'ha constatat l'oportunitat de generar un win-win entre estudiants, centres de coneixement i la metròpoli de Barcelona. Des de 2016, més d'una cinquantena d'estudiants procedents de tot el món, des de Taiwan a Colòmbia, passant per Finlàndia, Geòrgia o Egipte, han realitzat treballs inspirats en demandes que s'han realitzat des del PEMB: l'anàlisi de l'ecosistema d'startups en l'àmbit de la tecnologia digital aplicada a l'esport; la definició de les bases pel disseny d'un Food Innovation Hub; estudis de benchmarking de polítiques locals relacionades amb el blockchain o la computació quàntica; o un estudi sobre els nòmades digitals a la ciutat.
Un públic amb el que resulta molt interessant treballar és el dels centres pertanyents a universitats d'altres racons del món que atrauen talent internacional cap a la nostra ciutat permanentment. També hi ha programes de formació que sense tenir seu a Barcelona, escullen la ciutat perquè els seus alumnes s'impliquin en el disseny i execució de projectes. És el cas, entre col·laboracions recents del PEMB, del programa danès Kaospilot o de l'escola de negocis de la Universitat de Nebraska.
Visita dels estudiants de l'Escola de Negocis de la Universitat de Nebraska
Barcelona Centre Universitari és l'organització que dona suport a estudiants i persones que acudeixen a Barcelona a fer recerca d'allotjament, prestant-los un ampli ventall de serveis associats. Així mateix, és l'encarregada de publicar cada any la Barcelona Talent Guide, que és l'eina de referència per al talent que aterra a la ciutat per trobar tot allò que puguin necessitar durant la seva estada. Així doncs, podrà actuar com a mecanisme de transmissió de la iniciativa cap a les universitats i les potencials persones usuàries.
Entre tot aquest ecosistema s'han identificat més d'una vintena de programes internacionals de postgrau sobre aspectes relacionats amb la ciutat i les polítiques urbanes, als que es podrien sumar les desenes de programes especialitzats en diversos àmbits que, a mesura que es vagi aprofundint en les prioritats del nou pla estratègic amb visió 2030, poden aportar-hi una mirada externa, fresca i innovadora. Des del PEMB s'ha identificat, també, un gran interès per part de les persones participants en les diferents col·laboracions per donar continuïtat a la feina realitzada o per comptar amb alguna altra oportunitat de tipus acadèmic o laboral. Articular, doncs, aquestes relacions pot ser una via per retenir i fidelitzar talent internacional per a la nostra metròpoli.
Idealment, el Metropolitan Learning Lab haurà de disposar, en un futur, d'un espai físic a disposició dels estudiants per tal d'afavorir la interrelació i l'enriquiment mutu dels treballs, així com diverses activitats compartides, com ara conferències de persones rellevants de l'àmbit metropolità. En un primer estadi però, el PEMB serà qui acollirà, com fins ara, la seva activitat aprofitant la seva ubicació en un espai de coworking com és el Canòdrom, tot i que si se li vol donar una dimensió més ambiciosa al projectet, caldrà comptar amb uns recursos específics per al seu desenvolupament.