Manifesta 15 presenta els resultats i la Declaració de la primera Assemblea deliberativa metropolitana en un acte a Sant Adrià del Besòs
El text és el resultat d'un procés participatiu que va néixer amb l'objectiu de fomentar la cultura a la regió metropolitana de Barcelona i que ha comptat amb les aportacions de diverses ciutats d'aquest territori
- 16-09-2024
- Actualitat del PEMB
- 522 Lectures
Dotze són les ciutats de la regió metropolitana de Barcelona representades en aquest procés de participació ciutadana en el marc de la Capital Europea de la Democràcia que tenia per objectiu explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals
La coincidència de diversos esdeveniments aquest 2024 com són la Biennal Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, la Capital Europea de la Democràcia (ECoD en anglès), i el desplegament del pla estratègic metropolità per a la ciutat dels cinc milions, el Compromís Metropolità 2030, ha creat un context únic per a la col·laboració entre l'equip de Manifesta 15, l'ECoD i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). Aquesta aliança ha donat lloc a la formació de l'Assemblea Metropolitana Manifesta 15, un procés deliberatiu pioner, que va presentar públicament els seus resultats el passat 13 de setembre en un acte a la Plaça de la Vila de Sant Adrià del Besós en l'inici de la Focus Week de la Biennal Manifesta 15.
Quins han estat els objectius d'aquest procés deliberatiu? En primer lloc, aprofitar la capacitat transformadora de la cultura, en sentit ampli, per plantejar i intentar donar resposta a una pregunta concreta “Com impulsar de forma democràtica i col·lectiva una cultura que contribueixi a la transició ecosocial, en el context de la regió metropolitana de Barcelona?” en el benentès que les polítiques i els agents culturals poden contribuir a avançar cap a un model ambiental i socialment més sostenible.
En segon lloc, convertir el resultat d'aquest procés deliberatiu en una Declaració que —en veu de les persones assembleistes— inclogui els objectius, les polítiques i les mesures necessàries que permetin respondre aquesta pregunta.
I finalment, en tercer lloc, ser una primera experiència pilot de governança metropolitana, en forma d'assemblea deliberativa, com a eina per millorar la participació ciutadana a la metròpoli i fer front conjuntament als reptes de futur (com és la transició ecosocial) i que, alhora, serveixi com a model de futures experiències de governança metropolitana en altres àmbits.
L'Assemblea, formada per seixanta persones seleccionades aleatòriament de dotze municipis de la metròpoli —Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa— ha treballat intensament per formular una Declaració que recull els objectius, les polítiques i les mesures necessàries per aconseguir aquest propòsit.
Foto: Helena Roig /Manifesta
Durant tres jornades de treball mitjançant una metodología híbrida de participació que va combinar 3 assemblees presencials, celebrades entre març i maig de 2024, i el suport de la plataforma digital Decidim, les persones participants han constatat la importància de la complementarietat de visions i experiències entre territoris. Aquesta diversitat, tot i reconéixer no ser totalment representativa de tots els col·lectius, ha permès una diagnosi col·lectiva rica i propositiva per afrontar els reptes de la regió metropolitana:
Principals punts de la Declaració de l'Assemblea Metropolitana Manifesta 15
- Cultura com a dret fonamental: Es reconeix la cultura com un dret essencial per a totes les persones, destacant la seva capacitat per desenvolupar l'esperit crític i teixir comunitat. En el context de l'emergència climàtica, la cultura ha de ser un motor per impulsar canvis estructurals que garanteixin el benestar i l'equilibri ecològic.
- Governança democràtica i participativa: Es fa una crida per una cultura governada democràticament, on les decisions es prenguin de manera col·laborativa entre institucions, teixit cultural i ciutadania. Es proposa una redistribució equitativa de recursos culturals i es destaca la importància de reconèixer i dignificar totes les manifestacions culturals del territori.
- Dignificació i sostenibilitat cultural: Es subratlla la necessitat de dignificar econòmicament i simbòlicament el món cultural, millorant el finançament i les condicions laborals dels professionals de la cultura. A més, es promou una cultura sostenible que redueixi l'impacte ambiental dels esdeveniments culturals i fomenti la justícia ecosocial.
- L'Assemblea Metropolitana Manifesta 15 no només ha servit com a espai de deliberació sinó que també ha establert una comissió de seguiment per garantir la continuïtat del treball iniciat formada per onze persones representants de l'Assemblea que es van autoproposar, i una representant de cada entitat impulsora (Ajuntament de Barcelona, PEMB i Manifesta). Els resultats de l'Assemblea es difondran en les activitats incloses en la programació de Manifesta 15 i es traslladaran als organismes competents per impulsar les propostes incloses en la Declaració: els ajuntaments dels dotze municipis participants, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Llegir la Declaració completa aquí
Capital Europea de la Democràcia
Barcelona va ser nomenada la primera Capital Europea de la Democràcia (ECoD) el 18 de gener de 2023. L'oficina tècnica està formada per l'Ajuntament de Barcelona i el PEMB i té una durada d'un any (setembre 2023 - octubre 2024). Així, Barcelona i la seva regió metropolitana, com a Capital Europea de la Democràcia, acullen una sèrie d'esdeveniments, conferències, i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l'educació i a l'espai públic. L'ECoD busca establir un espai de reflexió i gran visibilitat en què la ciutadania d'Europa es trobi, s'impliqui, experimenti noves formes de democràcia participativa i inclusiva en l'acció col·lectiva i s'inspirin en un ampli programa dissenyat per fer avançar la democràcia i construir o reconstruir la confiança en aquesta.
Durant l'any del programa s'aborden diferents temàtiques que interseccionen amb la democràcia, com són la tecnologia, la cultura, l'educació, els videojocs, els reptes climàtics i els drets fonamentals. Un dels actes més destacats és, precisament, el procés deliberatiu en el marc de la Biennal Manifesta: Assemblea Metropolitana Manifesta.
Manifesta 15 Barcelona Metropolitana
Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, canvia d'ubicació cada dos anys. Fundada a principis dels anys noranta, repensa la relació entre cultura i societat cívica, investigant i instigant una transició ecosocial a través de la cultura contemporània en resposta i en estret diàleg amb l'esfera social de la ciutat d'acollida i les seves comunitats.
Manifesta 15 Barcelona Metropolitana pretén construir noves vies perquè les comunitats socials i artístiques connectin amb les infraestructures locals així com desplaçar l'atenció cultural cap als afores de la ciutat i les zones veïnes, fomentant la col·laboració entre les ciutats metropolitanes. Manifesta, coneguda per la seva naturalesa nòmada, posa èmfasi en la creació d'estructures específiques de lloc que se centren en les veus i els records locals, amb el suport d'una àmplia investigació a les ciutats d'acollida, que comença dos anys abans de la biennal.
El poder de Manifesta 15 és revitalitzar, repensar i recuperar ubicacions poc conegudes o en desús, on presentar un programa innovador d'actuacions, tallers, projeccions, exposicions, intervencions urbanes i altres activitats.