L'Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica obre les portes a la ciutadania en el seu primer aniversari

Situat a l'emblemàtic edifici de l'antic Canòdrom, al districte de Sant Andreu de Barcelona, l'espai comunitari funciona com a ateneu des de 2021

  • 07-04-2022
  • Notícies relacionades
  • 176 Lectures

Aquest mes d'abril celebrem que fa un any que es va inaugurar el Canòdrom -Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica. L'espai és una instal·lació oberta i comunitària al servei de la ciutadania, ubicat al districte de Sant Andreu, al barri del Congrés i Indians, i és on des de gener del 2020 se situa l'oficina de coordinació del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). 

Aniversari del Canòdrom-Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica
Aniversari del Canòdrom-Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica

L'objectiu de l'Ateneu és reduir les desigualtats en clau de gènere, així com treballar amb perspectiva crítica per tal d'abordar i desenvolupar solucions i estratègies davant els reptes tecnològics i socials de l'era digital. Es tracta d'una iniciativa que inclou espais de coworking enfocats a cultivar la innovació i la cultura digital, des d'on es promou l'aprenentatge compartit entorn les tecnologies lliures i la participació democràtica.  

D'aquesta darrera n'és exemple el nou pla estratègic per a la regió metropolitana de Barcelona, el Compromís Metropolità 2030, configurat mitjançant el procés participatiu Barcelona Demà, que interpel·la el conjunt d'actors del territori metropolità en clau de quíntuple hèlix (administració, sector privat, acadèmia, ciutadania i mitjans de comunicació). Es tracta doncs, d'un procés obert a totes aquelles organitzacions, entitats, institucions, etc. que en vulguin formar part registrant-se al mapa d'actors.  

Precisament, per desenvolupar projectes com aquest, és molt important pel PEMB comptar amb un espai de treball compartit amb empreses i organitzacions de l'àmbit de la innovació per tal de crear xarxa i sinèrgies, indispensables alhora d'impulsar propostes de caràcter social transformador. En aquest sentit, la plataforma participativa del procés Barcelona Demà ha estat desenvolupada amb el suport de Decidim Barcelona i platoniq, dues de les organitzacions que formen part del nucli central del Canòdrom, mentre que d'altres que hi són com a residents, com Young IT Girls o La Hidra, o la mateixa gestora de l'equipament, Colectic, han participat activament en els debats. 

Dins dels 1753,7 m2 que ocupa l'espai es treballen sobre tot quatre línies d'acció: la formació, amb accions per afavorir la inclusió, l'alfabetització i l'empoderament digital, la recerca, centrada en ciència i tecnologia ciutadana, el desenvolupament de tecnologies feministes i de participació i les xarxes, per tal de connectar amb espais comunitaris d'innovació a la ciutat. 

Amb motiu de l'aniversari, ha tingut lloc la jornada festiva “Canòdrom 1753,7”, tret de sortida de l'obertura definitiva de les portes del Canòdrom al conjunt de la ciutadania que, a partir d'aquest mes d'abril podrà gaudir d'aquest espai emblemàtic. Si et vas perdre la celebració, no et preocupis perquè l'Ateneu continuarà oferint trobades i tallers de diverses temàtiques amb accés lliure per a tothom! Pots trobar el llistat sencer permanentment actualitzat aquí.  

  • Participa o segueix el debat

    2 comentaris:

    ruizdequerol - 26/04/2022 a les 10:57:00.

    M'apunteu?

    Apunteu-me, si us plau.
    Pla Estratègic Metropolità de Barcelona - 26/04/2022 a les 12:24:28.

    Agenda Canòdrom

    Bon dia, Disposes d'informació sobre totes les activitats que es duen a terme al Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica a l'enllaç de l'últim paràgraf de la notícia. Totes les inscripcions es vehiculen a través de la Comunitat Canòdrom, on mantenen actualitzada l'agenda de trobades i tallers. Gràcies pel teu interès.

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies