La poesia és una potent eina de transformació social com demostren els Poetry Slam

El PEMB organitza una competició ràpida de poesia a Sant Boi de Llobregat dins del programa de la Smart City Week i del Racó de #Repensar

  • 15-11-2019
  • Resum d'activitats
  • 111 Lectures

En el marc de la Smart City Week i dins de les activitats del Racó de #Repensar, el PEMB i Cultura Excèntrica, han organitzat una competició ràpida de poesia a Sant Boi de Llobregat. L'objectiu és traslladar part de les activitats de la SCW fora de Barcelona com ja es va fer dimarts a Sabadell amb el cine-fòrum sobre dades personals massives.  Els Poetry Slam són un moviment cultural en expansió que recupera la poesia oral, apropant-la a la ciutadania, i s'ha convertir en un potent element de transformació social. L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha col·laborat en l'organització de l'slam que s'ha dut a terme a Cal Ninyo.

Foto de família dels 'slammers' que han participat
Foto de família dels 'slammers' que han participat

Després de donar la benvinguda, l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat Lluïsa Moret ha agraït al PEMB l'elecció de Sant Boi per fer aquest slam. Ha explicat que encaixa molt bé amb la tradició del municipi de reflexionar sobre el futur de la ciutat i de com hi pot contribuir la poesia. “Sempre que pensem en ciutat, pensem en poesia” ha dit Moret. Per la seva banda, el secretari tècnic del PEMB, David Rodríguez, ha destacat la voluntat del PEMB de portar les activitats de la Smart City Week fora de Barcelona perquè el que cal és crear un referent metropolità.

El pedagog i poeta Cysko Muñoz i el poeta i cantautor Marc Garcia Arnau han dinamitzat aquesta competició ràpida de poesia en què els participants (slammers) han hagut de respectar tres normes:  els textos han de ser d'autoria pròpia i tractar sobre la ciutat, tema central de la Smart City Week; s'han de recitar en un màxim de 3 minuts (es penalitza si se supera aquest temps) i només es pot usar la veu i el cos, no està permès l'ús d'atrezzo.

Hi han participat els slammers següents: Esteve Bosch, subcampió d'Espanya de Poetry Slam 2015; Marta Dylan, campiona de Poetry Slam Cadis 2019, Margalida Followthelida, campiona de Poetry Slam Espanya 2017; Ainara García, campiona d'Altercat Slam Saragossa 2019; Julio León, campió del Poetry Slam Ciudad Real 2019; Olza Olzeta campiona de Poetry Slam Santako 2019; Dani Orviz, campió Poetry Slam Espanya 2019 i organitzador de l'slam d'Hospitalet i Pablowsky, actual campió del Llobregat i organitzador de l'slam de Santa Coloma.

Tots els textos han tractat sobre la ciutat, bé des d'una perspectiva generalista o més centrada en aspectes concrets -i amb una mirada crítica- com la manca de comunicació, el ritme frenètic a les grans ciutats, l'estrès i els problemes de mobilitat, la fredor dels edificis i la manca de calor humà o les desigualtats socials, entre d'altres. Com ha dit un dels concursants, Julio León: “Hablar de la ciudad para cuestionar el sistema”.

El públic, mitjançant els seus vots dels combats per parelles, han escollit Dani Orviz com a guanyador d'aquest slam de poesia. Llegeix el seu poema!

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies