La dificultat per gestionar el temps laboral i personal genera problemes socials i de desigualtats, una de les principals conclusions de la #LaMetro celebrada a Esplugues

L'activitat emmarcada dins la Mobile Week Barcelona posa el focus en com la tecnologia contribueix en l'estalvi de temps però també en com afecta la nostra salut

  • 18-02-2019
  • Resum d'activitats
  • 83 Lectures

“WhatsApp i Netflix ens han fet síncrons. Ens han fet estar connectats tots a la vegada i hem de gestionar la nostra angoixa perquè el temps és limitat”, ha sentenciat Jordi Ojeda, professor de la UB a la quarta edició de  #LaMetro dins del cicle “Treballar a la ciutat del segle XXI” dedicada a  “Quan treballarem?”. Una activitat emmarcada dins la Mobile Week Barcelona que enguany es basa en “La nostra senzilla relació amb la tecnologia”.

La Metropolitana, tertúlia amb espuma. Quan treballarem?
La Metropolitana, tertúlia amb espuma. Quan treballarem?

Com es relaciona el treball amb la tecnologia i l'estalvi del temps? És una de les primeres preguntes que ha llançat la sociòloga Carla Montané, que ha actuat com a moderadora de #LaMetro, a la presidenta del Consell Assessor per a la Reforma Horària, Esther Sánchez. “Mecanitzant processos som molt més eficients. Generem eficiència i marge econòmic però es destrueixen llocs de treball. No parlem de crisi d'ocupació sinó de crisi de l'automatització del treball”, ha apuntat.

Jordi Ojeda, professor de la UB i soci fundador i CEO de l'empresa Rational Time S.L. ha explicat que el temps el podem dividir en tres moments: el de base o micro, que seria el temps quotidià de les persones; el mig, l'horari laboral; i el temps macro, el de la societat, és a dir, el del transport públic, escoles, televisió, distribució dels festius, etc. “Parlem i treballem en una nova cultura del temps, que no és la mateixa que fa 20 anys. Tenim un temps sistèmic on els horaris laborals i els de la societat ens afecten molt. Hi ha una exigència brutal de gestió del temps. WhatsApp i Netflix ens han canviat la vida. Ens han fet síncrons. Ens han fet estar connectats tots a la vegada i hem de gestionar la nostra angoixa perquè el temps és limitat”, ha dit.

La conciliació també ha ocupat un lloc destacat en el debat. “No estem conciliant. Per què?”, s'ha preguntat Esther Sánchez, “perquè la majoria de les empreses volen complir el mínim. És una ruïna per a l'empresa. La conciliació no són ‘bolets', és una necessitat vital. Està molt focalitzada en les dones, però és un error perquè, malgrat és cert que assumim moltes càrregues, la norma està pensada en termes de discriminació i no de conciliació. El mínim legal és un mal punt de partida”, ha assegurat. Jordi Ojeda ha afegit que “conciliar no és només anar a buscar els nens al col·legi, sinó l'equilibri entre la vida privada i la laboral. Tenir cura de la llar o fer un voluntariat també són temes importants. Les necessitats de conciliació canvien al llarg de la vida i cal, per tant, un canvi en el model de societat”.

“Quan diem que hem d'adaptar-nos a la realitat, de què parlem?  De baixar-nos els salaris?  De desregularitzar els temps de treball? De precaritzar?” ha preguntat Toni Mora, de CCOO, durant el col·loqui. “Cal transformar la realitat en la que vivim i en la que, conceptualment, la precarietat és habitual. Les suposades noves formes d'entendre el treball són, en realitat, absolutament clàssiques. No són ni modernes ni atractives. Si canviar les regles passa per conformar-se o regularitzar aquestes situacions estem equivocats”, ha conclòs.  Esther Sánchez, a la rèplica, ha assenyalat que: “Hem perdut capacitat d'influència perquè hi ha moltes coses que no les decidim ni les decideixen els nostres governants i, de vegades, ni tan sols les decideixen les grans corporacions de l'Íbex. Jo sóc absolutament crítica i quan dic que cal un canvi adaptatiu no vull dir que ens ho haguem d'empassar tot. Es tracta de no ser tan ingenus com per no entendre que hem perdut capacitat d‘influència”.

Com ja es habitual els debats de #LaMetro s'amenitzen amb una cervesa artesanal de la zona on es fa l'activitat. En aquest cas, s'ha presentat el projecte de Cervesa Cornèlia, una cooperativa de treballadors associats que va néixer com una afició i ara farà 5 anys de producció.

 

  • Llegeix l'ENTREVISTA que hem fet a Esther Sánchez, presidenta del Consell Assessor per a la Reforma Horària, arran de la seva participació en aquesta edició de #LaMetro.
  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies