La CARM supera les 100 entitats adherides

El PEMB impulsa des del 2020 la Carta Alimentria de la Regi Metropolitana de Barcelona entre administracions pbliques, empreses, centres de recerca i organitzacions ciutadanes compromeses a avanar cap a un sistema alimentari ms sostenible.

  • 15-11-2021
  • Actualitat del PEMB
  • 150 Lectures


Ja són més de 100 entitats les que s'han adherit a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), impulsada pel PEMB. Aquesta fita s'aconsegueix coincidint amb el moment àlgid de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 aquesta tardor, en què s'estan multiplicant les iniciatives ciutadanes, polítiques i empresarials per promoure un model alimentari més just, saludable i equilibrat, que posi la cura de la vida i les persones al centre.

100 entitats CARM
100 entitats CARM

La CARM és un instrument de posicionament compartit i de coordinació estratègica per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. Les entitats adherides comparteixen visió, objectius i una bateria de projectes que contribueixen a avançar cap a un sistema alimentari més resilient i sostenible, basat en criteris socials, ecològics i de proximitat.   

Així, els tres grans principis que impulsa aquesta iniciativa del PEMB són facilitar la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada; defensar un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic, i prioritzar l'equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món postpandèmia. 

Per fer-ho, la CARM implica tots els estaments que participen en el sistema alimentari en clau de quíntuple hèlix: les administracions públiques; el sector primari productiu (pagesia i primera transformació alimentària) i les empreses del cicle alimentari; les universitats i la recerca; la ciutadania i les seves organitzacions, i els mitjans de comunicació. Fins ara, el tipus d'entitat que més adhesions aporta són els ajuntaments, seguits per organitzacions ciutadanes, empreses i centres de recerca. 

Adhesions CARM

Més accions per impactar la ciutadania de la regió metropolitana 

La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona pretén anar molt més enllà d'una declaració d'intencions i que els seus valors i objectius es concretin en un seguit d'accions que impactin a la ciutadania de tota la regió metropolitana. De moment, ja s'ha vinculat amb el Barcelona Challenge for Good Food and Climate, que pot ser un excel·lent marc per a la col·laboració entre ajuntaments i representants locals. I també amb el manifest promogut per la Fundació Alícia adreçat a tots els actors del sistema agroalimentari. 

A més, la CARM serveix de palanca per promoure iniciatives dels seus adherits que afavoreixin el canvi de model alimentari (per exemple, espais i parcs agraris, projectes de prevenció del malbaratament, de divulgació d'una alimentació saludable o de reconnexió entre l'àmbit rural i urbà), així com fer-les més visibles i buscar aliances per al seu desenvolupament.  

En aquest sentit, el PEMB treballa per seguir sumant projectes alineats amb els compromisos de la CARM i paral·lelament, noves adhesions. A més, recolza el creixement del seu espai de governança, per incentivar l'intercanvi de coneixement i experiències entre els seus membres, identificar bones pràctiques i donar-los un reconeixement públic.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Poltica de cookies