Jornada sobre Nous enfocaments per al desenvolupament econòmic local

Nota de premsa

  • 23-11-2016
  • Actualitat del PEMB
  • 1004 Lectures

Ahir, 23 de novembre, es va celebrar la jornada sobre Nous enfocaments per al desenvolupament econòmic local, organitzada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), amb la col·laboració de Barcelona Activa i la Diputació de Barcelona.

Debat
Debat

L'objectiu de la jornada era debatre sobre com construir unes economies locals més dinàmiques, resilients i inclusives, tant des de l'acció de la comunitat com des de la de les administracions locals. Per afavorir  el debat, es va convidar dos experts: Neil McInroy, director del Centre for Local Economic Strategies de Manchester- CLES i Boyd Cohen, director de recerca a EADA Business School, que van participar en un diàleg conduït i moderat per Ariadna Trillas, periodista i redactora de la revista “Alternativas Económicas”.

El director executiu de l'àrea d'Altres Economies i Proximitat de Barcelona Activa, Álvaro Porro, va inaugurar la sessió dient que les tres claus per afavorir nous models de desenvolupament econòmic local són canvi, creativitat i innovació. A continuació, el coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Oriol Estela, va destacar la voluntat del PEMB d'oferir un espai de debat sobre temes d'interès metropolità – com aquest i d'altres que es programaran en el futur  – i va incidir en la urgent necessitat de repensar les economies locals (polítiques, formes de fer...), capgirar la nostra mirada sobre l'economia local, com proposa Neil McInroy, i aprofitar tot el potencial de què disposa Barcelona que en molts aspectes és, segons Boyd Cohen, molt millor que Silicon Valey.

Van ser moltes i interessants les idees que es tractar durant el diàleg/debat entre els experts, amb visions en algun punt diferent però no contraposades, i també a partir de la intervenció dels assistents. Algunes d'elles són:

  • La necessitat de crear focus d'innovació dins les ciutats (grans i petites) però no vinculat a la tecnologia sinó a les persones. 
  • Les ciutats s'han de centrar en la innovació i l'emprenedoria per resoldre temes locals. Els creatius han de ser el motor del canvi.
  • L'enorme potencial innovador dels immigrants, que fins ara no s'ha tingut en compte i que cal aprofitar.
  • Si es basa el desenvolupament en l'àmbit local es fomenta la resiliència perquè són persones que s'estimen la ciutat.
  • Cal centrar-se en els actius locals per resoldre les necessitats locals. No cal anar-ho a buscar necessàriament fora o acceptar acríticament qualsevol inversió estrangera. Repensar les economies locals consisteix a centrar-se en els actius locals per resoldre les necessitats locals.

A continuació es va donar pas a les intervencions de la fila zero composada per Antònia Casellas (UAB), Tonet Font (Programa Barris de l'Ajuntament de Barcelona), Amadeu Barbany (empresari del comerç de Granollers) i Mateu Hernández (Barcelona Global).

Per acabar, es va obrir el torn de precs i preguntes dels assistents que eren gairebé un centenar.

Des d'aquest enllaç podeu accedir al vídeo resum de la jornada, a l'àudio i als dos vídeos: debat i intervencions dels convidats de la fila zero i els assistents.

 

 

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies