Homenatge pòstum a Francesc Santacana, coordinador general del PEMB durant 25 anys

  • 16-10-2014
  • Resum d'activitats
  • 73 Lectures

El 16 d'octubre es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte d’homenatge i la concessió a títol pòstum de la medalla d’or al mèrit cívic a Francesc Santacana i Martorell. La cerimònia va ser presidida per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que va lliurar la medalla a la vídua del guardonat, Cristina Ametller. Hi van assistir més de 300 persones: els familiars i una àmplia representació del món acadèmic, institucional i empresarial.

Lliurament de la medalla
Lliurament de la medalla

En el plenari del Consell Municipal de juny de 2014, l’Ajuntament de Barcelona va acordar concedir la medalla d’or al mèrit cívic a Francesc Santacana com a reconeixement per la seva trajectòria professional i per la seva contribució a fer de Barcelona una ciutat pròspera impulsant el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Aquest acte conjunt ha estat promogut per quatre de les institucions amb què va estar estretament vinculat durant la seva trajectòria professional: Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Fundació Bosch i Gimpera /Universitat de Barcelona, Col·legi d’Economistes de Catalunya i Fundación CyD.

L’acte va ser conduït pel periodista, Lluís Foix, que va fer una breu referència a la significació professional de Francesc Santacana abans de donar pas al tinent d’alcalde Antoni Vives i al glossador Francesc Raventós, company i amic personal del guardonat.

Francesc Raventós va parlar en nom de les quatre institucions promotores i va destacar el llegat de la figura de Francesc Santacana en elles. La seva contribució a modernitzar el Col·legi d’Economistes de Catalunya; l’impuls per aconseguir que la Universitat de Barcelona esdevingúes l’agent científic, econòmic i social que és actualment i que l’ha convertit en una universitat líder del sistema espanyol i del sur d’Europa; la millora de la universitat i la creació de vincles més estrets amb les empreses des de la Fundación CyD i, finalment, des de la coordinació al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, la conversió de Barcelona en un referent per a moltes ciutats espanyoles, europees i sudamericanes.

Així mateix també va ressaltar alguns dels trets personals més destacats de Francesc Santacana com la seva visió de futur, l’esperit crític, el tarannà dialogant i la voluntat de consens i una inesgotable capacitat de treball. Característiques que el feien singular.

Va ser un discurs molt emotiu, ple de referències personals, que va expressar el sentiment compartit per tots els presents.

En la seva intervenció, l’alcalde va afirmar que “Francesc Santacana era una persona molt estimada a la nostra ciutat i que el seu llegat perdurarà per sempre a Barcelona”. Que va fer contribucions molt importants al món de la universitat, de la indústria, de l’empresa i l’emprenedoria, i de manera especial, en l’àmbit local i metropolità. També va assenyalar que “va creure sempre en la gran oportunitat de futur que suposava tenir una Àrea Metropolitana forta i amb projecció internacional, territorialment cohesionada i socialment més justa”. L’alcalde va destacar també la seva decisiva contribució a crear ponts entre el món universitari i la ciutat, “sempre recordava que ciutat i universitat es necessiten i es complementen”.

Finalment Xavier Trias va afirmar que les ciutats són llocs de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, “aquest era el model de ciutat que ell somiava i pel qual va treballar al llarg de tota la seva vida” i va afegir que “aquest és el model de ciutat i d’Àrea Metropolitana que hem de seguir construint entre tots. Amb consens i diàleg, amb la participació i la implicació de tothom, com sempre va fer Francesc Santacana”.

L’acte va estar acompanyat per dues peces de música - de Bach i Mozzart- a càrrec d’un quartet de corda del Conservatori del Liceu i per una projecció de fotografies del guardonat.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies