El projecte de la Ciutadella del Coneixement vetllarà pel benestar planetari
Aposta per la transformació de la zona del voltant del parc començant per la zona de l'antic Mercat del Peix amb els objectius de convertir-se en un pol de coneixement i obrir la Ciutadella al mar
- 25-06-2019
- Resum d'activitats
- 276 Lectures
Francesc Subirada, director de la iniciativa de la UPF per la Ciutadella del Coneixement, ha desgranat avui durant l'esmorzar estratègic del PEMB el projecte de la Ciutadella del Coneixement, vinculat a la innovació i a la recerca, que abastaria 300.000 m2 de la zona del voltant del Parc i que tindrà els objectius de convertir-se en un pol de coneixement de referència a Europa i obrir la Ciutadella al mar. “Tindrà diferents espais dedicats a la salut de les persones, a la societat, i al medi ambient”, ha explicat Subirada, però el que el distingirà d'altres pols de coneixement serà que estarà centrat en el concepte de “benestar planetari” i contribuirà al compliment dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible.
Així, a l'antic Mercat del Peix, amb una superfície de prop de 7.500m2 i una edificabilitat de més de 43.500m2, s'hi ubicaran 3 noves infraestructures de recerca de projecció internacional que pretenen la confluència d'aquestes àrees -la salut, la societat i el medi ambient- i que treballaran de manera interdisciplinària. Un d'aquests centres serà l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), vinculat al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), dedicat a l'estudi de la biodiversitat i que enllaça plenament amb el Pla Estratègic del zoo. “Creiem que faran bona feina junts”, ha assegurat Subirada, que també ha explicat que tenen un acord amb el zoo de San Diego per tenir un criozoo i un banc de dades que pugui servir per espècies en perill d'extinció.
També s'ubicarà en aquesta zona la Fundació Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), dedicada a la medicina personalitzada, que desenvoluparà els seus projectes de recerca i divulgació científica al voltant de quatre grans àrees a l'entorn de la salut: envelliment, càncer, malalties genètiques i malalties degeneratives.
El tercer centre ubicat al Mercat del Peix serà propi de la UPF i girarà al voltant de la docència i transferència de coneixement al voltant del benestar planetari. “No podem seguir amb la dinàmica de millorar la salut de les persones (sobretot al primer món) a costa de la salut de la societats i de la salut del medi ambient”, ha dit Subirada, que ha posat de manifest que es tracta d'entendre el benestar de la persona, de la societat i del planeta de manera “indissoluble”, sense que el benefici d'un pugui anar en detriment d'un altre. Per assolir aquest repte planetari, caldrà creuar les fronteres entre disciplines i departaments estancs de la universitat i fomentar els espais de col·laboració científica i docent.
Per tant, els esforços d'aquest pol de coneixement se centraran en 6 elements -salut planetària, ciència urbana, governança i reptes globals, data science i tecnologia digital, sistemes complexos i meta-investigació- i tindrà com a eixos de treball la interdisciplinarietat -necessària per combinar els coneixements de diferents experts-, objectius orientats a missions, col·laboracions multi-institucionals i, tots ells, amb una visió global. “Serà un èxit perquè tindrem Barcelona i la seva àrea metropolitana com un laboratori”, ha destacat Subirada.
El projecte, impulsat des de l'Ajuntament de Barcelona, compta amb el suport de la Generalitat però aspira també a aconseguir el suport del govern espanyol. “És impossible que un projecte així funcioni sense el suport de les administracions, que tenen un paper fonamental. Un projecte com aquest necessita institucions públiques i privades, nacionals i internacionals. Només amb inversió pública i nacional no funcionarà purament per qüestions tècniques”, ha afirmat el director de la iniciativa.
Per la seva banda, el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha destacat que “és un projecte de dimensió metropolitana” que planteja elements i objectius molt alineats amb els valors que impulsa el Pla Estratègic en la visió 2030 i que es pot convertir en un nou pol d'innovació metropolitana. “Es recolza en una realitat que ja existeix en aquest espai: cal potenciar el treball conjunt d'institucions donant-los una orientació específica compartida”, ha destacat, alhora que ha plantejat la necessitat de “buscar fórmules de dialogar i treballar en connexió amb espais com el Parc Científic de Barcelona, el Campus Besòs (Sant Adrià de Besòs) el Campus de l'alimentació de Torribera (Santa Coloma de Gramenet), el Parc de l'Alba (Cerdanyola del Vallès), Can Ruti (Badalona) o l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (l'Hospitalet de Llobregat). Tenim l'oportunitat de fer de tots aquests projectes nodes d'una iniciativa més gran que sigui un referent internacional”, ha conclòs.
Si voleu més informació podeu consultar els següents enllaços:
- Ciutadella, pol de coneixement (resum del projecte)
- Barcelona tendrá un nuevo polo de innovación en el 2023 (La Vanguardia, abril 2019)
- Nota de premsa, Ajuntament de Barcelona (maig 2018)