El PEMB participa en la constitució del Fòrum Social Metropolità que abordarà els reptes socials de l'RMB

Prop d'unes 200 entitats i ajuntaments de la regió metropolitana de Barcelona es reuneixen a Fabra i Coats per aconseguir una major incidència i col·laboració davant les desigualtats que afecten al conjunt del territori

  • 25-03-2022
  • Actualitat del PEMB
  • 112 Lectures

Ja ha quedat constituït el Fòrum Social Metropolità. Desenes d'entitats socials i representants d'ajuntaments s'han reunit aquest 23 de març a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona per abordar els reptes socials de la regió metropolitana de Barcelona, en un context complex  i una situació de cronificació de desigualtats.  

Fòrum Social Metropolità
Fòrum Social Metropolità

El Fòrum és una iniciativa promoguda per l'Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva, espai on hi col·laboren més de 800 entitats que treballen per a la inclusió i la defensa dels drets social. El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona forma part del grup motor i és per això que el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha estat convidat a intervenir en el debat “Les dificultats i les oportunitats de l'Acció Social en Xarxa: La governança a l'àrea metropolitana i la regió metropolitana”, juntament amb Ricard Gomà, de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. “Cal tenir algun tipus d'identitat relacionada amb la regió, si ningú se sent part d'alguna cosa més gran que el seu barri o municipi o no hi ha voluntat real de col·laboració, no es poden impulsar determinades polítiques metropolitanes”, ha explicat Estela, qui ha posat el focus en la governança. Seguidament, Gomà ha parlat de la situació de desigualtat a l'AMB: “allà on hi ha més vulnerabilitat hauria d'haver més capacitat de resposta, però la relació és inversament proporcional”. En aquest sentit, ha conclòs que les bases per a la constitució d'aquest Fòrum són sòlides i per tant, cal una resposta metropolitana, ja que totes aquestes dinàmiques tenen abast al llarg del territori i cap s'atura en fronteres intermunicipals. 

La presentació de l'esdeveniment ha anat a càrrec de la Presidenta de la Comissió d'Acció de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva Sonia Fuertes Ledesma, qui ha explicat els objectius i el pla de treball de l'organització, on hi poden participar totes les entitats socials i ajuntaments amb activitat a la regió, i ha recordat que “el segle XXI ja no entén de fronteres administratives i per tant, hem de poder incrementar la capacitat d'actuació al conjunt del territori”.  

A continuació, ha intervingut Francina Alsina Canudas, Presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, qui ha decretat que “aquest és un discurs necessari en el context social actual, que ens obliga a fer front a emergències de manera ràpida i conjunta”, recolzant la idea que és en els municipis del territori on les entitats socials treballen de manera coordinada que s'ha pogut donar una millor resposta davant l'adversitat. Finalment, ha  explicat que “les organitzacions del tercer sector volen ser part activa en la concepció de les polítiques socials, i aconseguir una societat més inclusiva, cohesionada i justa on les oportunitats i els drets són garantits per a tothom”. 

Rafael López Zaguirre, membre de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, ha fet també una intervenció, on ha remarcat la importància de les xarxes de coproducció metropolitana com ara el PEMB per afrontar desafiaments concrets i construir projectes en comú, i ha explicat que l'objectiu del Fòrum és avançar en temàtiques de gran importància com habitatge, educació, feminisme, salut i cures, canvi climàtic i innovació, urbanisme i cohesió.  

Finalment, han tingut lloc dues taules simultànies de discussió per grups on les organitzacions presents han pogut fer propostes i prioritzar reptes socials. Els i les representants han coincidit en cinc grans acords a partir dels quals vertebrar les accions previstes per fer front a l'augment de les desigualtats socials en l'àmbit de la regió metropolitana de Barcelona

1. Més participació al Fòrum d'entitats socials i ajuntaments de la regió metropolitana i que col·laborin ens els espais de cooperació que es despleguin. 

2. Aprofitar la gestió local i de proximitat per promoure i facilitar formes innovadores de governança compartida i democràtica amb la finalitat d'enfortir i donar suport a les interdependències entre entitats socials i ajuntaments que constitueixen la base de l'acció social metropolitana. 

3. Crear xarxes de coproducció pública i d'iniciativa social de programes i projectes. Per incidir positivament en els principals reptes socials compartits a nivell metropolità. 

4. Buscar noves respostes als desafiaments socials de gran impacte i complexitat d'intervenció mitjançant grups d'aprofundiment i creativitat. 

5. Ser referents i posicionar-se per aconseguir un més alt impacte en la reducció de les desigualtats. 

A la cloenda s'ha parlat de la diversitat com a eina clau per lluitar conjuntament contra les desigualtats, sobretot en temàtiques primordials com ara l'educació, l'accés a drets bàsics, en especial habitatge, la mobilitat intermunicipal i la igualtat de gènere com a eix transversal que ha de ser-hi sempre present.  

Processos de reflexió i actuació col·lectiva com el Fòrum Social Metropolità o el procés Barcelona Demà són clau a l'hora de fer front als grans reptes urbans del segle XXI i avançar cap a una regió metropolitana de Barcelona amb major cohesió social i territorial. És per això que el PEMB treballa a través d'una estratègia compartida per generar un nou pla estratègic, el Compromís Metropolità 2030. Vols formar-ne part? Registra't al mapa d'actors

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies