El PEMB participa en el XXVIè Congrés del CIDEU a Saragossa, centrat en la innovació urbana sostenible

Els projectes que s'hi han presentat mostren que les noves eines i les noves formes de treballar són claus per abordar els reptes de la gestió urbana

 • 05-07-2024
 • Actualitat del PEMB
 • 117 Lectures

Part de l'equip del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha assistit al XXVIè Congrés del Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU), celebrat a Saragossa del 3 al 5 de juliol. El Congrés s'ha enfocat en la innovació urbana sostenible i s'hi ha presentat la 'Declaració de Saragossa', una guia per orientar les polítiques municipals cap a una innovació que posi les persones al centre del desenvolupament i amb un compromís ferm amb la neutralitat climàtica.

Congrés CIDEU
Congrés CIDEU

Durant el Congrés, s'ha efectuat el canvi en la secretaria general del CIDEU, amb Bàrbara Pons, directora de Barcelona Regional, agafant el relleu de l'exregidora de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez Castaño. La 'Declaració de Saragossa', aprovada per l'Assemblea General d'aquesta xarxa que aglutina més d'un centenar de ciutats iberoamericanes, subratlla la importància de centrar-se en la sostenibilitat urbana i la participació ciutadana, utilitzant noves eines tecnològiques i abordant la bretxa digital. Així doncs, les ciutats membres del CIDEU es comprometen a la neutralitat climàtica com a eix principal de les seves polítiques i de la planificació estratègica urbana i territorial, en línia amb la missió l'emergència ambiental i climàtica del Compromís Metropolità 2030.

El PEMB, com a membre fundador del Consell Rector del CIDEU, ha estat representat pel coordinador general Oriol Estela, el secretari tècnic, David Rodríguez, i la referent de la missió de mobilitat sostenible i segura, Júlia Azpiroz. Estela ha participat com a relator en la taula rodona 'Tecnologies per a la ciutat innovadora', on s'ha destacat  la integració creixent de les eines digitals i els processos d'innovació social en les polítiques municipals. Es van presentar exemples pràctics en la gestió de l'aigua, dels residus, de l'energia, de l'habitatge i del sòl urbà. En definitiva, com ha conclòs Estela, noves formes d'abordar els reptes que presenten les ciutats:

 • Nous conceptes com la intel·ligència artificial, la mineria de dades i els models predictius.
 • Noves eines com el big data, els algoritmes, els sensors, els living labs, els bessons digitals i els mapes col·laboratius, estan transformant la gestió pública.
 • Noves formes de treballar, basades en polítiques evidents i cocreació, estan abordant els reptes clàssics de la gestió urbana.

Entre els reptes principals d'aquestes polítiques es troben la necessitat d'articular una estratègia integral, el govern democràtic de les dades i els algoritmes, i la reducció de la bretxa digital a tots nivells, tant social com territorial. És crucial que els municipis, especialment els de mida mitjana i petita, disposin dels recursos necessaris per actualitzar-se en aquestes matèries.

Saragossa, com a amfitriona de l'esdeveniment i una de les 100 ciutats europees seleccionades per la Comissió Europea per ser neutres en carboni l'any 2030, ha destacat en la presentació de diversos projectes innovadors. Durant els tres dies del Congrés, la ciutat ha demostrat el seu lideratge en la transició energètica aplicada a la mobilitat i la logística, amb una aposta ferma per l'hidrogen verd.

Aprofitant la presència de Francisca Rojas, directora acadèmica del Centre Bloomberg d'Innovació Pública de la Universitat John Hopkins i una de les ponents principals del Congrés, el PEMB l'ha convidada a Barcelona a una trobada al CIDOB, entre d'altres, que ha servit per reflexionar al voltant de la importància de trobar fórmules eficients per avaluar la innovació i generar confiança entre els diferents actors per tal de promoure la innovació pública.

A més, durant els dies 8 i 9 de juliol, una delegació de representats polítics i tècnics de diferents ciutats d'Argentina que formen part de la xarxa CIDEU i promoguda pel Centro de Estudios Metropolitanos de Rosario, ha participat en una visita a diferents infraestructures de la metròpoli barcelonina vinculades amb la logística, la mobilitat i noves activitats econòmiques, que complementaven les visites realitzades al congrés de Saragossa. Entre altres, l'oficina de coordinació del PEMB s'ha encarregat de coordinar la visita a D-Factory, Mercabarna, Bit Habitat, el Port de Barcelona i Barcelona Activa i a acompanyar els assistents.

Així mateix, una delegació de la ciutat de Nuevo Chimbote (Perú), recentment incorporada a la xarxa CIDEU, encapçalada pel seu alcalde, s'ha reunit posteriorment a la visita d'estudis amb el secretari tècnic del PEMB, David Rodríguez, per tal de compartir l'experiència de planificació estratègica de Barcelona des dels seus inicis i fins a l'actualitat, amb l'objectiu d'orientar al municipi en el disseny del seu primer procés de planificació estratègica.

 

 

 • Participa o segueix el debat

  0 comentaris:

  Deixa el teu comentari:

Política de cookies