El PEMB organitza una sessió de debat sobre economia col·laborativa amb Albert Cañigueral i Mara Ballestrini

  • 26-01-2017
  • Resum d'activitats
  • 88 Lectures

L'economia col·laborativa va ser la protagonista d'una sessió de treball amb Albert Cañigueral, Connector OuiShare a Barcelona, i Mara Ballestrini, directora d'Investigació d'Idees for Change. Cañigueral va fer un resum de les conclusions del Ouishare Fest BCN 2016 i de l'estat de la qüestió de l'economia col·laborativa en l'àmbit local mentre que Ballestrini va plantejar com passar de la idea de 'fer' a la de 'facilitar' posant com a exemple el projecte Making sense Bristol (Regne Unit). La sessió va comptar representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'AMB, el Pacte Industrial i el CIDEU.

Sessió sobre economia col·laborativa
Sessió sobre economia col·laborativa

En la seva exposició Cañigueral va explicar el canvi de paradigma que ha suposat la digitalització en tots els àmbits; no només en l'intercanvi de contingut sinó també de productes i, especialment, de serveis. Avui en dia ja no es concep un món sense dispositius que permetin crear, produir i intercanviar valors gràcies a aquesta connectivitat. Segons paraules de Jeremy Heimans “El nou poder és la coordinació entre iguals i la participació activa per crear canvis”

Aquest nou context converteix la ciutadania en un nou agent econòmic que ofereix el que té o sap per contribuir a un bé comú, aconseguir reconeixement social o diners. Alhora planteja  reptes com la sovint difícil convivència  amb els models tradicionals que fins ara han tingut el “poder”. El pas d'un capitalisme industrial a un crowded capitalism fa necessària una regulació tant des del punt de vista fiscal, com administrativa, o de protecció de dades de l'usuari. 'Cal trobar la versió més ètica/responsable de l'economia col·laborativa amb codis de principis i bones pràctiques', assegura Albert Cañingueral. La Genaralitat de Catalunya ja està treballant en fórmules de regulació sobre l'economia col·laborativa.

Durant la seva presentació, Mara Ballestrini va parlar sobre el poder contributiu que tenen les ciutats però sobretot la seva ciutadania. Va explicar el procés seguit a Bristol per detectar les problemàtiques que preocupaven la gent i va insistir en què perquè un procés participatiu funcioni, la temàtica i la problemàtica no poden ser inventades: cal escoltar

En el debat posterior a les dues exposicions es va acabar parlant sobre democràcia i participació que, en el fons, és del que tracta l'economia col·laborativa. Això és precisament el que fa aquest “fenomen” diferent d'un simple corrent o sector de l'economia. Tot apunta que al darrera hi ha un canvi molt més profund que està aquí per quedar-se i canviar la tendència que ha existit fins ara.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies