El barri on vius influeix en el que menges, segons el projecte de recollida de dades alimentÓries FoodMapping

El PEMB, Ideas For Change i Creu Roja presenten els resultats de la iniciativa emmarcada dins el projecte Big D(ie)ta i celebrada durant la Mobile Week Barcelona

  • 04-03-2019
  • Resum d'activitats
  • 272 Lectures

Recollir dades per construir un indicador que permeti desenvolupar polítiques alimentàries als barris metropolitans i reduir, així, les desigualtats en aquest àmbit. Aquest és el principal objectiu del projecte pilot FoodMapping encarregat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), l'AMB i la Fundació Mobile World Capital a IdeasForChange, amb la col·laboració de Creu Roja Catalunya. Es tracta d'una experiència pilot de ciència ciutadana per al mapatge col·laboratiu d'entorns i hàbits alimentaris. S'ha dut a terme durant la Mobile Week Barcelona els dies 14, 15 i 17 de febrer a tres barris de l'àrea metropolitana: Fondo (Santa Coloma de Gramenet), Sant Ildefons (Cornellà de Llobregat) i Gràcia (Barcelona).

Voluntaris i voluntÓries comprant al barri de Sant Idelfons, a CornellÓ de Llobregat
Voluntaris i voluntÓries comprant al barri de Sant Idelfons, a CornellÓ de Llobregat

El projecte FoodMapping finalitza confirmant que l'entorn on viu una persona incideix de manera directa en el que menja i, per tant, en la seva salut. Emmarcat dins una iniciativa més ambiciosa anomenada Big D(ie)ta, aquest primer pilot ha permès començar a generar indicadors i trobar relacions entre l'oferta alimentària, els hàbits de consum i les decisions que prenen les persones de diferents barris quan fan la compra per poder dur a terme polítiques alimentàries. El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona vol ampliar la mostra d'aquest Food Mapping amb la finalitat de “millorar la planificació de les ciutats, entenent que aquesta és també condicionada per la quotidianitat de les persones, pels seus hàbits i costums”, ha explicat Oriol Estela Barnet, coordinador general del PEMB, durant la presentació dels resultats aquest dilluns a la seu de Creu Roja.

La base del projecte ha consistit en preparar un guisat de llenties de manera col·laborativa on voluntàries i voluntàries de tres barris metropolitans, Sant Idelfons (Cornellà de Llobregat), Fondo (Santa Coloma de Gramenet) i Gràcia (Barcelona) s'organitzaven per anar a comprar plegats. En cada barri s'establia un punt de trobada des d'on s'anaven a buscar els ingredients a les botigues on fan la compra habitualment. Durant aquest procés, utilitzaben una aplicació mòbil on es recollien dades sobre els trajectes realitzats, la distància, els comerços i els preus i característiques de cada producte. Un cop omplert el cistell, es reunien per preparar el dinar comunitari i parlar sobre la seva percepció de l'entorn i els hàbits alimentaris així com els temes que més els interessen.

Una exploració ciutadana

Han participat en el pilot un total de 73 persones que han caminat una mitjana de 2.000 passos, prop d'1,5km, per comprar tots els aliments. La despesa mitjana de la recepta a la Vila de Gràcia ha estat de 8,4€, el doble que als barris de Sant Idelfons i Fondo, on ha costat 4€ i 3,80€, respectivament. Les botigues especialitzades són les preferides a Gràcia, mentre que a Sant Idelfons i Fondo els productes ecològics, orgànics o ‘bio' resulten poc familiars. En canvi, als veïns i veïnes d'aquests barris els preocupa l'etiquetatge poc clar, especialment per a les persones que segueixen una dieta específica o tenen intoleràncies o al·lèrgies. L'enorme quantitat d'escombraries produïdes pels embalatges dels aliments és una de les qüestions que més inquieta els participants. “No estem presentant resultats concloents però estem intentant identificar quines polítiques cal aplicar als barris a partir de les necessitats”, ha apuntat Mara Balestrini, sòcia i CEO d'Ideas For Change. Balestrini ha destacat que per tenir més indicadors, cal treballar amb una mostra més àmplia creant nous processos participatius amb la ciutadania perquè és la que més sap del seu barri, “s'ha de posar en valor el seu coneixement i donar-los protagonisme en la creació de polítiques alimentàries', ha conclòs Melanie Cassarino, tècnica en nutrició comunitària de la Creu Roja a Catalunya.

El primer pas per al Big D(ie)ta

El FoodMapping és una primera fase del projecte Big D(ie)ta que té per objectiu mesurar com l'entorn alimentari influeix en la dieta i, per tant en la salut de les persones. Consisteix en una construcció participativa d'indicadors relacionats amb l'alimentació perquè puguin incorporar-se als sistemes d'indicadors de qualitat de vida de l'Àrea Metropolitana de Barcelona a escala de barri.

Les dades obtingudes es creuaran amb dades ja existents sobre, per exemple, salut pública i nivell socioeconòmic per definir els entorns alimentaris i contribuir a l'elaboració de polítiques públiques que afavoreixin la reducció de desigualtats i generin oportunitats de canvi.

La Carta Alimentària Metropolitana

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona vol recollir aquest i altres projectes com a exemples de desenvolupament de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, un instrument per traslladar a la realitat metropolitana els compromisos de les agendes internacionals en matèria alimentària com el Pacte de Milà i els Objectius de Desenvolupament Sostenible vers un sistema alimentari més just i sostenible. L'objectiu de la Carta Alimentària és, doncs, promoure espais de participació, acció i estratègia compartida pel desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana amb la participació d'administracions, sector privat, món acadèmic i de la recerca i plataformes ciutadanes.

Dins d'aquest paraigua es troben, també, altres iniciatives que compten amb el suport del PEMB com el primer Food Waste Hackaton de l'Estat, celebrat el passat mes de juny per buscar respostes al malbarament alimentari i del que s'han derivat, entre d'altres, projectes com el Rescue Dinner, celebrat el passat 28 de febrer. En aquesta mateixa línia dels afers alimentaris, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona també organitza el Cinè Forum. Menjadors escolars: omplir panxes o alimentar persones? que tindrà lloc el proper 12 de març a les 18h al Cinema Zumzeig.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

PolÝtica de cookies