Conferències, activitats i esdeveniments innovadors i participatius inundaran Barcelona i l'entorn metropolità en el marc de la Capital Europea de la Democràcia

El PEMB, que coordina l'Oficina tècnica de la Capitalitat, aportarà mirada estratègica, la capacitat de fer xarxa entre agents molt diversos i la dimensió metropolitana

 • 14-09-2023
 • Actualitat del PEMB
 • 480 Lectures

Barcelona i la seva regió metropolitana acolliran des d'aquesta tardor fins l'octubre de 2024 activitats i esdeveniments innovadors i participatius amb l'objectiu d'enfortir la democràcia en el marc de la Capitalitat europea de la democràcia que exercirà la ciutat comtal. Així ho han explicat en un acte a l'Ajuntament de Barcelona que ha servit per desgranar les principals activitats que tindran lloc a partir d'aquest mes d'octubre i que ha comptat amb la participació de Dubravka Suica, vicepresidenta de la Comissió Europea, José Manuel Albares, ministre d'Afers Exteriors, Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, Eugènia Gay, tinenta d'Alcaldia de l'Àrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Helfried Carl, fundador del European Capital of Democracy, Luján Oulton, comissària de la jam de videojocs Truth, Lies and Democracy, Erika Stael von Holstein, representant de Re-Imagine Europa.

Foto de família de les institucions i entitats col·laboradores amb la Capital Europea de la Democràcia
Foto de família de les institucions i entitats col·laboradores amb la Capital Europea de la Democràcia

“La democràcia va néixer a les ciutats i és a les ciutats on l'hem de defensar, repensar, i millorar”, ha assegurat Collboni qui ha recordat que la democràcia no és només votar cada 4 anys sinó que s'ha d'exercir cada dia i les institucions ho han de facilitar. Per això, la tinent d'alcaldia de l'Àrea de Drets Socials, Eugènia Gay, ha explicat que hi ha propostes en múltiples formats, accions participatives, tallers, disciplines culturals, conferències, activitats que l'Ajuntament organitzarà conjuntament amb les institucions col·laboradores com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'AMB o el CCCB i s'ha compromès a treballar per traslladar-ho també a escala metropolitana.

Per la seva banda, el PEMB, que coordina l'Oficina Tècnica de la Capitalitat amb l'Ajuntament de Barcelona, té l'encàrrec de fer extensiva la capitalitat fomentant la incorporació de projectes i iniciatives de tota la regió metropolitana al programa d'activitats i coliderant un projecte de participació a escala metropolitana amb el consistori barceloní i amb la Biennal nòmada Manifesta. D'aquesta manera, el PEMB aportarà mirada estratègica, la capacitat de fer xarxa entre agents molt diversos i la dimensió metropolitana. Segons el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, precisament la col·laboració metropolitana serà clau per a l'èxit d'aquesta iniciativa i oferirà l'oportunitat de compartir bones pràctiques amb altres regions d'Europa i treballar per millorar les formes de participació democràtica i fomentar la democràcia digital.

Entre les principals activitats del programa destaquen:

 • Conferència inaugural “Els reptes de la Democràcia a Europa” a càrrec de Daniel Innerarity al CCCB el 5 d'octubre de 2023.
 • Jornades sobre Democràcia i participació organitzades conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona el 12 i 13 de març de 2024.
 • La cerimònia de premis europeus a la innovació política “The annual innovation in Politics Awards” que es celebraran al Paranimf de l'Escola Industrial el 18 d'abril de 2024.
 • GameJam o 48h de creació de videojocs sobre com combatre les Fake News sota al títol “Truth, Lies & Democracy” que es celebrarà al Canòdrom a inicis de juny de 2024.
 • Una trobada internacional d'alcaldes que tindrà com a temàtica principal les polítiques climàtiques sota el títol “ActNOW International Mayors' Conference” que tindrà lloc a la ciutat de Barcelona al setembre de 2024.
 • Festival sobre “Democràcia i ciutat” i cerimònia de clausura en el marc de la Biennal Pensament que tindrà lloc a Barcelona a inicis de octubre de 2024

Durant aquest període, també tindran lloc dos processos participatius a diferents nivells:

 • Un procés deliberatiu a escala metropolitana en el marc de la  Biennal Manifesta amb una assemblea deliberativa pel co-disseny d'una proposta de debats públics per a la biennal 2024 amb que el PEMB està col·laborant.
 • Un procés de participació amb infants amb escoles i instituts de la ciutat amb una sèrie de debats sobre com els infants volen participar a la ciutat.

El programa de moment ja compta amb una trentena d'esdeveniments de caràcter local i internacional organitzats per diferents institucions i organitzacions de la societat civil com:

 •  Future4Citizens Dialogues a càrrec de Re-imagine Europa (octubre 2024)
 • International Youth Conference 2023 a càrrec de l'International Youth Think Tank (octubre 2024)
 • La Setmana del Govern Obert que organitza la Generalitat de Catalunya (maig 2024)
 • L'ALDA Festival & General Assembly que organitza la European Association for Local Democracy.

S'espera que des d'entitats i altres institucions proposin altres activitats que també formaran part del programa de la capital europea de la democràcia.

Per al desenvolupament de la Capitalitat Europea de la Democràcia a Barcelona s'ha arribat a un acord de col·laboració entre l'Ajuntament de Barcelona i ECoD gemeinnützige GmbH, que és la fundació promotora de la iniciativa impulsada per The Innovation in Politics Institute, un institut europeu dedicat a la innovació. Promou diverses iniciatives i projectes com Democracy Technologies o Innovation in Politics Awards. A més, compta amb el suport i el reconeixement de la Comissió Europea, el Consell d'Europa, Democratic Society, Alliance4Europe, Alda, RSA, i International Youth Think Tank, entre d'altres.

 

 • Participa o segueix el debat

  0 comentaris:

  Deixa el teu comentari:

Política de cookies