Bertie Russell convidat pel PEMB per explicar el projecte Jam&Justice sobre Governabilitat Urbana Participativa al Greater Manchester
Jam&Justice involucrarà 20 persones de diferents institucions que dissenyaran 10 projectes de participació ciutadana
- 21-02-2017
- Resum d'activitats
- 101 Lectures
Quins exemples de governabilitat urbana participativa hi ha a Europa? Com la ciutadania pot participar en les decisions, processos i estructures que els afecten? Aquestes han estat dues de les qüestions que s'han plantejat avui durant el workshop organitzat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) amb el doctor i investigador de l'Urban Institute de la Universitat de Sheffield, Bertie Russell, com a convidat especial i que ha girat al voltant del projecte que està dirigint anomenat Jam&Justice: co-producing urban Governance for Social Innovation, al Greater Manchester.
Durant la sessió, Russell ha explicat que el projecte global en què està treballant involucrarà inicialment fins a 20 persones d'institucions diverses que dissenyaran 10 projectes de participació. El mètode utilitzat serà el de recerca-acció participativa i explorarà les noves formes de governança urbana possibles a l'àmbit metropolità de Manchester. El seu objectiu és desenvolupar un millor i més clar coneixement sobre el que avui en dia s'entén com a governança participativa “bona” o “efectiva” i sobre quins factors hi contribueixen i dissenyar un mapa d'exemples internacionals, vigents i viables que l'hagin aconseguit.
Amb el descrèdit de la política i de la Unió Europea com a context, Russell assegura que les ciutats de tot el món estan experimentant formes participatives de govern que - en diferent grau - tenen com a objectiu oferir als ciutadans una oportunitat per donar forma a les decisions que els afecten. És per això que, mitjançant la seva cooperativa de Recerca-Acció, pretén codissenyar i executar projectes participatius destinats a desenvolupar noves maneres perquè la ciutadania s'impliqui en la presa de decisions i la governabilitat urbana, tenint en compte les formes de gestió urbana inclusiva.
Durant la reunió, Russell ha posat com a exemple la plataforma Decidim Barcelona que ha estat utilitzada per l'Ajuntament i per l'AMB per a l'elaboració dels respectius Plans d'Actuació d'aquest mandat i que en un futur pot ser utilitzada per implicar-se en diferents projectes estratègics. “Tenim la necessitat urgent d'imaginar com anar més enllà en la governabilitat urbana participativa, com podem innovar, i com introduïm processos nous i adaptats a cada context”, ha conclòs.