8 missions, 8 llibres per Sant Jordi (i un de regal)

El PEMB recomana 8 + 1 publicacions de diferents estils relacionades amb les diverses temtiques del Comproms Metropolit 2030

  • 20-04-2023
  • Actualitat del PEMB
  • 377 Lectures

Model econòmic, lluita contra l'emergència climàtica, noves formes de mobilitat i urbanisme, reconnexió amb la cuina i l'alimentació, propostes per combatre la segregació territorial o la crisi habitacional, reflexions al voltant de la cultura... I moltes idees alternatives al model actual per fer front als grans reptes que tenim per davant i que ens obliguen a preguntar-nos com és el món que volem habitar.
Vuit missions, vuit grans temes, vuit publicacions (i una de regal) i moltes hores de lectura i inspiració per a aquest Sant Jordi 2023.

Sant Jordi 2023
Sant Jordi 2023

Missió ‘Economia innovadora i inclusiva'

El futuro de la prosperidad. Martín Carretero

El futuro de la prosperidad. El nacimiento de una nueva economía. José Moisés Martín Carretero. Editorial Ariel

Quin tipus de món volem construir? Quines opcions realistes tenim per crear un demà viable? Davant unes perspectives de futur desmoralitzadores, l'economista José Moisés Martin proposa, en aquest assaig, una visió optimista del demà que es fonamenta en un nou model econòmic i social basat en una triple transició: econòmica, digital i mediambiental.

Missió ‘Nivells de renda suficients'

El valor de las cosas. Mazzucato

El valor de las cosas. Quién produce y quién gana en la economía global. Mariana Mazzucato. Editorial Taurus

Si parlem de 8 missions i 8 llibres, no pot faltar una recomanació de Mariana Mazzucato. A El valor de las cosas, l'economista tracta de respondre a preguntes com: Qui crea realment la riquesa? Quines activitats la impulsen, quines l'extreuen i quines la destrueixen? A partir de diversos exemples que demostren com la noció borrosa que tenim del “valor” ha quedat desdibuixada i com qüestions que estan al centre del pensament econòmic ja no es discuteixen. Si volem reemplaçar el sistema actual per un que de veritat sigui sostenible cal repensar l'origen de la riquesa i preguntar-nos: En quin món volem viure?

Missió ‘Emergència ambiental i climàtica'

El nom del món és el bosc. Le Guin

El nom del món és bosc. Ursula K. Le Guin. Editorial Raig Verd

En aquesta ocasió, per a la missió d'emergència ambiental i climàtica recomanem una novel·la que esdevé denúncia anticolonialista, ecologista, antimilitarista i feminista. Aquesta ficció d'Ursula K. Le Guin és una defensa de la natura amb una forta crítica a les pràctiques colonialistes, bèl·liques i extractivistes de l'ésser humà i a la destrucció, no només de l'entorn, sinó d'altres cultures.

Missió ‘Mobilitat sostenible i segura'

La revolución de la proximidad. Moreno

La revolución de la proximidad. De la “ciudad mundo” a la “ciudad de los quince minutos”. Carlos Moreno. Alianza Editorial

La idea de la ciutat dels 15 minuts i el territori dels 45 minuts és un dels referents clau del Compromís Metropolità 2030. Per això, entre les recomanacions de Sant Jordi no podia faltar aquest llibre de Carlos Moreno, principal impulsor d'aquesta iniciativa, on l'autor proposa replantejar la ciutat a partir de l'ús, la proximitat i la supressió dels desplaçaments. Una altra manera de viure, consumir, treballar i, en definitiva, estar a la ciutat per tal de fer front al triple repte ecològic, econòmic i social, que tenim per davant.

Missió ‘Alimentació saludable'

Cuina o barbàrie. Nicolau

Cuina! O barbàrie. Maria Nicolau. Ara Llibres

De llibres n'hi ha per a tots els gustos, igual que de receptes i maneres de cuinar. Per això, per a la missió d'alimentació saludable us recomanem el llibre de Maria Nicolau. Una publicació que ens urgeix a recuperar el sentit l'acte més primigeni de la vida: alimentar-nos, mitjançant receptes i “una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima”.

Missió ‘Cohesió territorial'

Vidas segregadas. Blanco i GomàVidas segregadas. Blanco i Gomà

¿Vidas segregadas? Reconstruir fraternidad. Ismael Blanco i Ricard Gomà. Tirant Editorial

Un llibre col·lectiu, coordinat per Ismael Blanco i Ricard Gomà, en el que s'estudia la relació entre les desigualtats socials i la segregació espacial des de diversos àmbits i s'exploren polítiques i pràctiques orientades a rearticular espais compartits i generar llocs mixtes i xarxes solidàries. Una publicació que posa sobre la taula propostes orientades a cosir fractures i enfortir comunitats diverses amb vincles creuats que van en la línia de la missió de cohesió territorial del Compromís Metropolità.

Missió ‘Habitatge adequat'

La guerra de los lugares. Rolnik

La guerra de los lugares. La colonización de la tierra y la vivienda en la era de las finanzas. Raquel Rolnik. Editorial el Colectivo

Raquel Rolnik exposa que vivim una nova relació entre el capital i l'espai en la que “expulsió” i “despossessió” apareixen com una espècie d'efecte colateral d'una nova geografia basada en el control d'actius. Un llibre necessari per entendre la profunda crisi habitacional actual que es viu a escala global en el que l'autora aporta elements fonamentals per als debats urbans des d'una mirada anticolonial, anticapitalista i antipatriarcal.

Missió ‘Vitalitat cultural'

En el vientre de la ballena. Moldes

En el vientre de la ballena. Ensayo sobre la cultura. Diego Moldes. Galaxia Gutenberg

Què és la cultura? Aquesta és la complicadíssima pregunta que Diego Moldes tracta de respondre en aquest assaig cultural i literari d'enfocament interdisciplinar. Moldes trasllada la pregunta a 38 autors i autores de diversos àmbits, edats, llengües i nacionalitats per, gràcies a les seves respostes (brillants), crear un mapa cultural polifònic on literatura, història, antropologia, etnografia, ecologia, filosofia, sociologia, art, cinema, televisió o poesia, entre moltes d'altres disciplines, es donen la mà.

Bonus

Metròpolis sense govern. L'anomalia espanyola a Europa. Mariona Tomàs. Editorial Tirant Lo Blanch (properament)

Aquesta setmana s'ha presentat aquest llibre de Mariona Tomàs on reflexiona al voltant de la governança metropolitana i, des del PEMB, no podíem no recomanar-lo per aquest Sant Jordi 2023. La configuració d'institucions metropolitanes és un procés que, arreu, ha resultat sempre complex i amb nombrosos entrebancs. Això és degut a que es tracta de definir noves estructures de govern, i per tant de poder, que se superposen i interrelacionen amb d'altres preexistents (estatals, regionals, municipals). En aquest sentit, Espanya es troba a la cua entre els països del seu entorn, ja que només ha estat possible avançar cap a una administració metropolitana a Barcelona, i en aquest llibre se n'expliquen els motius a partir de l'anàlisi dels processos seguits en algunes de les seves grans ciutats.

I com que no en teníem prou amb un regal, us deixem, a més, una llista amb més recomanacions per a tots els gustos i en diversos formats que passen per l'assaig, la novel·la, el còmic o el documental, entre d'altres. Prop de 30 obres per seguir reflexionant sobre el model de metròpoli que volem dibuixar per assolir el gran objectiu del Compromís Metropolità 2030: impulsar un nou model de prosperitat, basat en el coneixement i la innovació, que redueixi les desigualtats socials i territorials a la ciutat dels 5 milions i situï la regió metropolitana de Barcelona com una de les metròpolis capdavanteres en la lluita contra l'emergència climàtica.

CONSULTA LA RESTA DE RECOMANACIONS
  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Poltica de cookies