Els petits canvis són poderosos

La premsa generalista va plena d'articles que alerten i posen de manifest els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, l'últim anunci de la ONU ens anima a acabar amb les emissions de CO2 l'any 2100. Però això no s'aconsegueix d'un dia per l'altre. Un objectiu amb tantes implicacions socials, polítiques, econòmiques, etc. com el d'assolir el 0% d'emissions de CO2 és importantíssim i gens fútil.

Els petits canvis són poderosos

En aquesta línia, Barcelona – i l'AMB si és que encara hi ha manera d'entendre-les per separat – ja ha començat a virar cap a un futur sense emissions de CO2 liderant el projecte Zero Emission Urban Bus System (ZeEUS). El ZeEUS és un projecte, finançat per la Comissió Europea i coordinat per l'Associació Internacional del Transport Públic, que pretén incorporar a la xarxa de transport públic de les ciutats que hi participen – Barcelona és la primera en fer-los circular – vehicles 100% elèctrics. El projecte ha de servir per avaluar la viabilitat econòmica, social i ambiental dels autobusos elèctrics, per generar dades i eines que facilitin la presa de decisions polítiques sobre com, quan, … implementar una flota similar, i per facilitar accions de suport entre diferents ciutats i països.

Amb aquestes iniciatives Barcelona és referent. En la mateixa línea, la ciutat ha acollit aquests dies l'Smart City Expo World Congress, reforçant el lideratge d'urbs intel·ligent i conscienciada.

Estem en una revolució en la qual el canvi de paradigma – malgrat semblar catastrofista – pot ser traumàtic i imposat per la naturalesa o pot ser conscient i treballat per l'ésser humà. Aquí hi estem treballant. Ara bé, s'ha de ser crític. En aquest sentit, aprofitem les reflexiones que Michael Narberhaus ens convidava a fer, en el transcurs de la seva comunicació sobre la crisi sistèmica en el si de la jornada dels economistes 2014, sobre els efectes secundaris del vehicle elèctric: què es fa amb les bateries? Quina és la font energètica per construir-los? …

Les opinions dels autors i les autores no representen necessàriament el posicionament del PEMB.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies