Els deures metropolitans per al 2018

L'any que tanquem aquesta mateixa setmana ha estat probablement un dels més convulsos en la història recent de Barcelona. En aquests dies que resten de 2017 hi haurà prou dedicació de tots els mitjans de comunicació a fer el resum de l'any, cadascun des de la seva òptica, i per tant ens hi remetem perquè cadascú en faci la seva valoració global.

Els deures metropolitans per al 2018

Pel que fa al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, hem viscut un any ple d'activitats (una vintena d'obertes al públic), de major presència en els municipis metropolitans (les activitats s'han celebrat en 9 municipis diferents), de noves col·laboracions, de dinamització del bloc i la comunicació en general, de posada en marxa de processos de facilitació de diversos projectes... en definitiva, de reactivació de l'activitat al voltant del pensament estratègic aplicat a la nostra metròpoli.

L'any vinent, a més, el PEMB celebra el 30è aniversari de la seva creació, en aquells moments com a Pla Estratègic Econòmic i Social Barcelona 2000, i esperem que sigui l'oportunitat per reactivar també la configuració d'un nou pla estratègic amb la vista posada en el 2030.

Precisament, han estat diverses les veus que al llarg de l'any, amb motiu de la celebració dels 25 anys dels JJ.OO. o arran de la no designació de Barcelona com a seu de l'Agència Europea del Medicament, han reclamat la recuperació de l'esperit del Pla Estratègic original com a espai de diàleg i d'acords per fer avançar la metròpoli de forma compartida en aquells aspectes més essencials per al seu futur i assenyalar -fins i tot dissenyar i incubar- aquells projectes fonamentals per aconseguir-ho.

Sense dubte, però, i ja ho avançava en un article anterior, res d'això serà possible sense una ferma aposta política per l'espai metropolità com a clau de volta del progrés econòmic i social que Barcelona pot assolir. Les condicions hi són; sempre hi han estat. Simplement fa falta que ens ho creguem.

Hi ha elements en la situació actual que caldrà superar d'una vegada per totes: des d'enquistades i poc argumentades resistències a dotar de caràcter polític l'Àrea Metropolitana de Barcelona o a adequar la seva escala territorial a la ciutat real fins al desconeixement -i en alguns casos menyspreu- que traspua de moltes anàlisis sociològiques superficials i suposades propostes ben recents al voltant de la realitat metropolitana. Fa mal, no només a qui ens dediquem i estimem la metròpoli, sinó al conjunt de la nostra societat, la deriva que està prenent la qüestió metropolitana darrerament. Si l'atenció que s'ha de prestar al fet metropolità és aquesta, fem-nos un favor i deixem-ho córrer.

Malgrat això, correspon en encetar un nou any (i més si és de celebració) deixar espai per a l'optimisme, o almenys per a la il·lusió. Tenim molts deures i ens hi hem de posar de valent, i això sempre ajuda a revifar. Des del PEMB confiem que l'any 2018 sigui el de l'empenta definitiva al Pla Director Urbanístic Metropolità i el de l'assoliment de grans acords metropolitans al voltant del turisme o l'alimentació; l'any de l'inici de la reducció significativa dels nivells de contaminació metropolitans i de la coordinació i escalat d'iniciatives de reindustrialització aprofitant el canvi de model energètic i l'emergència de la simbiosi industrial i de la indústria 4.0; l'any en el que tinguem la capacitat d'activar més mecanismes per donar accés a una llar a qui no la té i per fer molt més difícil l'expulsió de persones de les seves cases i els seus barris; com també per eradicar la terrible xacra de la violència masclista. I tants altres somnis que volem que siguin realitat en la metròpoli del futur.

Per a nosaltres, la millor manera de fer-ho és treballar-hi en el dia a dia; fomentar la coordinació entre administracions públiques i teixir complicitats d'aquestes amb la resta de la societat; repensar les polítiques públiques i donar suport a iniciatives del teixit ciutadà, associatiu, empresarial... I, sobretot, situar la vida i el benestar en el centre de tot el que fem.

Aquest és el nostre desig per al 2018 i la voluntat que ha guiat i continuarà guiant el nostre treball.

Feliç 2018

Les opinions dels autors i les autores no representen necessriament el posicionament del PEMB.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Poltica de cookies