10 llibres sobre ciutats i reptes urbans de futur per aquest Sant Jordi 2019

Un any més el PEMB us recomana les lectures més actuals sobre les metròpolis, el seu rol, els desafiaments a què han de fer front i algunes propostes... Amb el paper destacat de les dones!

La ciència ciutadana, la ciutat verda, l'optimisme davant la situació global actual o els reptes de les ciutats del futur i el seu rol en la lluita contra les desigualtats o el canvi climàtic són algunes de les temàtiques dels llibres que recomanem aquest any en el que hem volgut destacar, també, el paper de les dones en la història de l'arquitectura i l'urbanisme o en els moviments ecologistes. Al final de l'article ens desmarquem amb una sorpresa!

Sant Jordi 2019


La ciudad bien temperada

La ciudad bien temperada. Jonathan F. P. Rose. Antoni Bosch Editor, 2018.

Cap a l'any 2080 el 80% de la població mundial viurà a les ciutats. En què es tradueix aquest fenomen? En unes àrees metropolitanes que, cada cop més, patiran la pitjor part d'algunes de les tendències mundials com el canvi climàtic, l'esgotament dels recursos naturals, el creixement demogràfic, la desigualtat econòmica, la migració massiva, les desigualtats en accés a educació i salut... Jonathan F.P. Rose exposa a La ciudad bien temperada un model de cinc fronts amb el que dissenyar i remodelar les ciutats de manera que ofereixin una major igualtat d'oportunitats i aposta pel paper d'aquestes per abordar els reptes ambientals, econòmics i socials del s. XXI. Una aproximació ben argumentada i esperançadora del que són les metròpolis i el seu futur.

Mujeres, casas y ciudades

Mujeres, casas y ciudades. Zaida Muxí. DPR-Barcelona, 2018.

“No és una qüestió banal parlar de dones, arquitectura i urbanisme, ja que, com en altres àmbits del saber, de l'art, de les ciències o de la política, les dones no es troben representades en igualtat de condicions, ni tan sols representades en ordre d'igualtat per mèrits”. Zaida Muxí proposa reescriure la historia de l'arquitectura i l'urbanisme a partir de les aportacions realitzades per dones i silenciades en les narratives generals. Una “revisita” a la historia de l'arquitectura i les ciutats des d'una postura feminista per a reescriure-la amb les dones com a protagonistes.

Factfulness

Factfulness. Hans Rosling. Edicions La Campana, 2018.

Hans Rosling afirma que tenim instints que distorsionen la nostra visió d'un món que, tot i les seves imperfeccions, és un lloc molt millor del que ens pensem. “El nostre problema és que no sabem que no sabem”, fins i tot les nostres hipòtesis es basen en prejudicis inconscients. Això no vol dir que no hi hagi motius per preocupar-se ni qüestions que requereixin una millora urgent però si ens passem la vida preocupats per tot en lloc de fer-nos una imatge del món basada en fets, podem perdre la capacitat de centrar-nos en els problemes que realment ens amenacen. Rosling ens demostra en aquest llibre que les dades indiquen que el món va cada cop millor.

Ciencia ciudadana

Ciencia ciudadana. Caren Cooper. Grano de Sal, 2018.

Tots podem contribuir a generar coneixement científic. La ciutadania aporta activament a la ciència amb el seu esforç intel·lectual o donant suport al coneixement amb les seves eines i recursos. En això es basa la ciència ciutadana, “una seductora modalitat de recerca que surt de les aules, els cubicles i els laboratoris, involucrant la gent comú” i que Caren Cooper desgrana en aquest llibre on presenta la historia, els fonaments conceptuals i l'abast social de la ciència ciutadana. Exemples de com persones de tot el planeta estan contribuint a l'avanç de disciplines com la bioquímica, la microbiologia, la geografia o la salut pública.

Per què les dones salvaran el planeta

Per què les dones salvaran el planeta. Diverses autores. Raig Verd Editorial, 2019.

“No es pot salvar el planeta sense igualtat... Necessitem una economia que posi a les dones i a la Terra al centre”, Vandana Shiva. Diverses veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals es reuneixen en aquest llibre per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l'acció climàtica. 27 autores exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social i analitzen les formes en què les dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. Assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot.

La ciutat comestible

La ciutat comestible. Pilar Sampietro, Ignacio Somovilla, Jabier Herreros i Jorge Bayo. Walrus Books, 2018.

“Dotze mesos, dotze experiències explicades pels seus protagonistes sobre la construcció d'una ciutat verda”, així és com es presenta la proposta de Sampietro, Somovilla, Herreros y Bayo. Diferents mitjans d'expressió: escriptura, periodisme, pintura, fotografia i alquímia per explicar com està canviant la ciutat i com la natura de la qual els humans ens vam desfer fa un segle ha decidit tornar. Un projecte finançat via crowdfunding que posa sobre la taula dotze experiències en horts, carrers i jardins comestibles amb els arbres com a protagonistes essencials.

Barcelona y Madrid. Decadencia y auge

Barcelona y Madrid. Decadencia y auge. J.M. Martí Font. ED Libros, 2019.

Després de La España de las ciudades, on J.M. Martí Font proclamava que l'Estat necessita les ciutats perquè és “on es genera la riquesa, on es construeixen els imaginaris de poder i on es fabriquen els fils que teixeixen el pensament i la cultura”, l'autor publica Barcelona y Madrid. Decadencia y auge, un assaig clau de cara a les properes eleccions municipals, especialment per a les dues ciutats protagonistes. Un llibre en el que es contraposen dos models de metròpolis amb una relació que ens proporciona prou elements de judici per afirmar, segons Martí Font, que ens trobem en un moment en el que “l'auge de Madrid emfatitza la decadència de Barcelona”.

Ciudades en movimiento

Ciudades en movimiento. Jose Luis Fernández, Casadevante Jois, Nerea Morán y Fernando Prats. Foro Transiciones, 2018.

Les nostres ciutats acumulen una agenda plena de reptes, problemes i malestars. Les estructures institucionals necessiten adaptar-se a nous temps i els moviments socials exigeixen “reactualitzar” les formes de participació ciutadana. Ciudades en movimiento, avances y contradicciones de las políticas municipalistas ante las transiciones ecosociales analitza més de dues-centes polítiques municipalistes de set ciutats espanyoles oferint un balanç rigorós del seu impacte des de l'òptica de les transicions ecosocials. Una iniciativa de Foro Transiciones que sistematitza les transformacions que s'estan produint en les agendes polítiques amb la finalitat que polítics, personal tècnic i ciutadania en siguin conscients, ja sigui per protagonitzar les que queden pendents o patir-les.

Alerta Barcelona

Alerta Barcelona, adiós a la ciudad autocomplaciente. Miquel Molina. Libros de Vanguardia, 2018.

Les grans ciutats són les veritables propulsores del creixement econòmic i de la creativitat al món per sobre d'estats i fronteres. “Barcelona no ha parat d'escalar posicions però és necessari recuperar el consens per impulsar els punts forts de la ciutat: la cultura, el llibre, la recerca, el sector tecnològic, els grans esdeveniments i congressos, l'esport, el pacifisme, la tolerància...”. El periodista, novel·lista i director adjunt de La Vanguàrdia, Miquel Molina, detalla a Alerta Barcelona, adiós a la ciudad autocomplaciente, encerts, errors i propostes concretes per al futur com la de rellançar Barcelona com a sortida al conflicte polític català.

 

BONUS! Una novel·la!

La ciudad y la ciudad

La ciudad y la ciudad. China Miéville. S.A. Ediciones B, 2018.

Novel·la de 2009 en la que China Miéville ens presenta la història de dues ciutats bessones, invisibles l'una per l'altra, el destí de les quals s'entrellacen a causa de l'assassinat de la jove Mahalia Geary, trobada morta i amb la cara desfigurada a la ciutat de Beszel. Durant la investigació del crim, l'inspector Borlú seguirà les pires des de Beszel fins a la idèntica ciutat veïna, UI Qoma. Allà descobrirà la participació de la jove en una conspiració política i es veurà rodejat de nacionalistes, que intenten destruir la ciutat bessona, y d'unificacionistes, que somien en convertir les dues ciutats en una. Les veritats que el detectiu descobrirà sobre la separació de ambdues urbs podrien costar-li la vida.

Les opinions dels autors i les autores no representen necessàriament el posicionament del PEMB.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies