Oriol Estela Barnet coordinarà la nova Càtedra de Política Econòmica Local impulsada per l'Ajuntament de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra

La iniciativa, que s'articularà a través de Barcelona Activa, vol promoure la recerca aplicada entre el sector públic, acadèmic i empresarial per generar coneixement i definir mesures concretes que millorin l'activitat econòmica i l'ocupació

  • 25-10-2017
  • Actualitat del PEMB
  • 97 Lectures

L'Ajuntament de Barcelona, a través de la Gerència de Política Econòmica i Desenvolupament Local, ha signat un conveni amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per crear una nova Càtedra de Política Econòmica Local. L'objectiu és promoure la recerca aplicada en aquest àmbit i donar cobertura teòrica i instrumental per a que es pugui traduir en polítiques concretes que millorin la qualitat de vida de la ciutadania. Aquest serà un marc de reflexió i de treball conjunt entre el sector públic, el món acadèmic i l'àmbit empresarial per garantir una visió integral i plural. Estarà dirigida acadèmicament pel Dr. David Sancho Royo, professor Titular d'Universitat del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, i de la coordinació tècnica se n'encarregarà Oriol Estela, coordinador general del Pla estratègic Metropolità de Barcelona. 

Conferència d'Oriol Estela durant la presentació de la Càtedra
Conferència d'Oriol Estela durant la presentació de la Càtedra

A més, diferents persones expertes en economia i desenvolupament local formaran part de la comissió de seguiment de la nova Càtedra. Per part de Barcelona Activa, la Dra. en Psicologia Social i directora general, Sara Berbel; l'economista Josep Marqués i el Dr. en Dret Paco Ramos. I, per part de la Universitat Pompeu Fabra, el Dr. Carles Ramió, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials; la Dra. Elena Larrauri, directora del Departament de Dret; i el Dr. Vicente Ortún, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Aquest grup comptarà amb l'assessorament de Joan Subirats, catedràtic de ciències polítiques de la UAB.

Durant la presentació de la càtedra, que ha tingut lloc aquest matí a la seu de Barcelona Activa amb la participació del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello i de la direcció de la càtedra, el coordinador general del PEMB ha presentat la conferència Les claus de la política econòmica en el desenvolupament local on s'ha centrat en buscar el “per què” i el “per a què” de les polítiques econòmiques locals. Segons Estela, el perquè original de la intervenció dels ens locals espanyols en matèria de desenvolupament econòmic local va ser la pressió a què es van veure sotmesos per la crisi i el creixent atur i la disponibilitat de fons finalistes procedents d'altres  administracions. Aquest plantejament originalment reactiu i basat en recursos externs del desenvolupament econòmic local no ha deixat mai d'estar present en el rerefons de les polítiques actuals. Avui, ha dit, es pot considerar que la seqüència coherent 'visió -> estratègies -> polítiques -> programes -> projectes' no només es va alterar en la pràctica, sinó que es va invertir completament, essent els projectes concrets els que estructuraven la resta d'elements.

Així, en la recerca d'un nou perquè, el coordinador general del PEMB ha assegurat que les estratègies i polítiques de desenvolupament econòmic local han de construir-se a partir del convenciment que l'acció local pot modular el funcionament de l'economia. “En això resideix el perquè de la intervenció pública en el desenvolupament econòmic: la necessitat de governar el desenvolupament d'acord amb les aspiracions de la comunitat a la qual es serveix, davant la pèrdua de sobirania i les tendències homogeneïtzadores de la globalització”, ha destacat.

I quin seria el per a què del desenvolupament econòmic local? Construir una economia basada en l'eficiència, la coherència i la suficiència; en definitiva, resilient. Això significa, ha continuat Estela, una economia plural, democràtica i diversa, que compta sempre amb una mínima capacitat de satisfer les necessitats bàsiques de la comunitat, que gestiona de manera intel·ligent (equitativa, sostenible) els recursos que té a l'abast i, finalment, que dóna prioritat a tot allò que té més sentit atendre des de les escales locals. “Per resoldre i seguir avançant en els perquès i els per a quès aquesta càtedra ens serà molt útil”, ha conclòs.

En la mateixa línia, David Sancho ha assegurat que 'el sentit de la càtedra és reflexionar amb visió crítica sobre com podem millorar la qualitat de vida de les persones' mentre que Sara Berbel ha manifestat la seva voluntat de ser grans actors promotors del desenvolupament sostenible a nivell local però també a nivell metropolità. Igualment, ha avançat, es contempla establir convenis o contractes amb grups de recerca, doctorands, institucions i empreses generadores de coneixement per posar en marxa la recerca i l'anàlisi corresponent. En aquest sentit, es promourà la constitució de l'Observatori de les fonts d'ocupació per impulsar la investigació i el coneixement científic sobre els sectors i subsectors que crearan oportunitats de feina i sobre els nous perfils professionals que es buscaran en el mercat laboral.

Per la seva banda, Pisarello ha explicat que, en el marc de la Gerència de Política Econòmica i Desenvolupament Local, Barcelona Activa treballarà com un actor clau per contribuir a la creació de coneixement i al progrés de les polítiques locals de millora de l'activitat econòmica i de l'ocupació tant a la ciutat com a l'entorn metropolità. Doncs, al llarg dels darrers trenta anys, l'empresa ha acumulat un bagatge i ha estat un punt de contacte i escolta activa de les necessitats i la realitat de les empreses, les persones emprenedores i els professionals. “És una ocasió fantàstica per desenvolupar un bon projecte per la ciutat però també per la universitat”, ha corroborat el rector Casals.

Els focus d'interès de la nova Càtedra per al trienni 2017-2019 se centrarà en els següents escenaris:

  • La renovació de l'ensenyament de l'economia vers una major pluralitat d'enfocaments
  • La construcció d'una economia plural metropolitana
  • Els factors clau de desenvolupament de les economies urbanes del segle XXI
  • El futur del treball i els reptes que hi imposa la tecnologia i els canvis en la societat
  • La innovació en les polítiques locals de desenvolupament econòmic
  • La detecció de riscos d'exclusió social i desigualtat i mesures per revertir-los
  • Els instruments normatius i fiscals al servei de l'administració local per a promoure l'activitat econòmica i l'ocupació
  • Participa o segueix el debat

    1 comentari:

    Mireia Ràfols - 27/10/2017 a les 13:00:26.

    Felicitats per la iniciativa

    Us felicito a totes les persones que l´heu fet posible; el desenvolupament local en sortirà  beneficiat i més veient els noms que hi ha darrera.

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies