FoodMapping, una exploració ciutadana sobre l'entorn alimentari que s'emmarca en el projecte Big D(ie)ta

El PEMB impulsa una acció participativa en tres barris de l'àrea metropolitana: Fondo (Santa Coloma de Gramenet), Sant Ildefons (Cornellà del Llobregat) i Gràcia (Barcelona).

  • 06-02-2019
  • Actualitat del PEMB
  • 264 Lectures

El projecte FoodMapping es desplega en el marc del Pla C de la Mobile World Capital i és la primera fase d'una iniciativa més ambiciosa anomenada Big D(ie)ta que vol explorar com la ciència ciutadana pot ajudar a abordar el reptes del sistema alimentari. El projecte Big D(ie)ta consisteix en el disseny participatiu d'indicadors relacionats amb l'alimentació perquè puguin incorporar-se als sistemes d'indicadors de qualitat de vida de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L'objectiu del Big D(ie)ta és mesurar com l'entorn alimentari influeix en la dieta i, per tant en la salut de les persones, dibuixa escenaris de desigualtat i també d'oportunitat de canvi.

Food Mapping
Food Mapping

Les dades obtingudes a través del procés participatiu d'aquest projecte es creuaran amb dades ja existents sobre, per exemple, salut pública i nivell socioeconòmic. El creuament d'aquestes dades permetrà crear indicadors comunitaris per definir els entorns alimentaris i contribuir a l'elaboració de polítiques públiques.

Què és el FoodMappping?

FoodMapping és un projecte pilot de ciència ciutadana per al mapatge col·laboratiu d'entorns i hàbits alimentaris. L'objectiu de l'experiència és trobar relacions entre l'oferta alimentària disponible en diferents barris, els hàbits alimentaris i les decisions que prenen els veïns i veïnes d'aquests barris quan fan la compra.

Com funciona?

En els tres barris (Fondo, Sant Ildefons i Gràcia), les persones que participen de la iniciativa aniran a la recerca de comerços locals per comprar els ingredients d'una mateixa recepta de guisat de llenties. Les dades sobre els trajectes que realitzen, les botigues en què compren i les característiques dels productes que troben es recolliran a través d'una aplicació mòbil. Un cop feta la compra dels aliments, es cuinaran les llenties i es farà un dinar comunitari. Durant la sobretaula les persones participants tindran l'oportunitat de conversar sobre els assumptes alimentaris que més els preocupen, la seva percepció sobre l'entorn i els seus hàbits alimentaris.

Quan es fa?

Dies de la intervenció - 14 i 15 de febrer de 9.30 a 14h i 17 de febrer de 12 a 15 h durant Mobile Week Barcelona. La intervenció es desenvolupa durant tres dies, un per barri (el 14 a Sant Ildefons, el 15 a Fondo i el 17 a Gràcia). A cada intervenció es realitzaran activitats de cocreació per tal de recollir dades qualitatives.

Dia de la presentació de resultats - 4 de març, de 10.30h a 11.30h a la seu de Creu Roja (c/ Joan d'Àustria 120-124)

  • Participa o segueix el debat

    1 comentari:

    Nikoletta Theodoridi (sObres Mestres) - 12/02/2019 a les 23:47:58.

    Hola, me gustaría participar en alguna de las 3 intervenciones

    -

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies