Èxit de la presentació de la Carta Alimentària Metropolitana de Barcelona en el marc de 'Fixing the Future'

El Pla Estratègic Metropòlità de Barcelona reuneix una quarantena de persones expertes en alimentació a la Sala Raval del CCCB

  • 11-06-2019
  • Resum d'activitats
  • 143 Lectures

En el marc de ‘Fixing the future', el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona ha estat present durant tota la jornada del 7 de juny en què conferenciants especialitzats en alimentació han explicat quins són els grans reptes globals i com hem d'afrontar la supervivència del planeta. En aquest context, el PEMB ha presentat la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), una eina d'estratègia i acció per reivindicar l'alimentació com un dret universal. El taller ‘Sobre la taula' ha reunit una quarantena de persones a la Sala Raval del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en una experiència participativa en què alimentació i política han compartit plat per repensar i actuar per un sistema alimentari més just, sostenible i saludable.

Presentació de la CARM a la Sala Raval del CCCB
Presentació de la CARM a la Sala Raval del CCCB

El PEMB ha començat a treballar en l'elaboració del nou pla estratègic amb horitzó 2030 i ho està fent amb algunes experiències participatives pilot de la mà de Teamlabs per tal que sigui un procés de reflexió compartida. La primera, el passat mes d'abril en el marc del #RESET19, va ser un espai d'escolta activa per revisar i contrastar amb la ciutadania les grans preguntes que cal plantejar-se en el disseny d'una nova eina de construcció urbana. Ara, ha aprofitat l'esdeveniment ‘Fixing the future' amb l'objectiu de tractar una temàtica de futur que necessita de pactes i d'agendes internacionals amb una mirada metropolitana a llarg termini i que inclogui els agents de la quíntuple hèlix -administració pública, empresa privada, universitat i centres de recerca, societat civil i els mitjans de comunicació- i, per això, ha presentat la Carta Alimentària Metropolitana de Barcelona (CARM). Per garantir la pluralitat de visions en els debats a l'entorn de la qüestió alimentària, i com a part de la seva política d'RSC, el PEMB ha posat 45 invitacions a disposició d'organitzacions ciutadanes i altres entitats de l'àmbit metropolità.

Durant tota la jornada del 7 de juny, l'equip del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, instal·lat al Hall del CCCB, ha demanat als assistents de ‘Fixing the future' que fessin una mirada al passat recordant el seu plat preferit de la infància i que es deixessin fer una fotografia per alimentar el compte d'Instagram creat per a l'ocasió. Sota l'etiqueta #CartaAlimentaria s'han recollit un centenar de testimonis: macarrons, espaguetis, canelons i fideus a la cassola han estat els àpats més repetits. Ara bé, per gustos colors que diuen, i trobem, també, plats força menys elaborats com el pa amb quètxup, la llonganissa o la síndria. Fins i tot hem recollit alguns d'internacionals com el portuguès mingau de fubá, l'iranià khoresh bademjan o el ceviche, molt popular a Sud-Amèrica. Això sí, el toc especial de l'àvia o la mare ha acompanyat bona part d'aquests records d'infància. La defensora d'una agricultura regenerativa i de petits camperols i activista de La Via Campesina, Jyoti Fernandes, també s'ha volgut retratar per la Carta Alimentària.

A canvi de la foto, tots els participants han rebut una invitació en forma de cullera per a la presentació de la CARM al taller ‘Sobre la taula' que ha reunit a més de 40 persones i que ha estat el més exitós de la jornada. 

La CARM sobre la taula

Els objectius de la Carta Alimentària Metropolitana de Barcelona són:

  • Donar a conèixer i ampliar més enllà de la ciutat de Barcelona els compromisos del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà.
  • Donar una dimensió metropolitana a les Polítiques Alimentàries i dotar-les de consistència al llarg del territori a través del marc de treball comú que representarà la Carta.
  • Establir una sèrie de compromisos i projectes per tal d'augmentar els impactes positius del sistema alimentari metropolità, i reduir-ne els negatius. 

I la finalitat del taller ‘Sobre la taula' era presentar els principis de la Carta Alimentària Metropolitana de Barcelona vinculats al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona: la visió a llarg termini, l'abast a la regió metropolitana de Barcelona, la vinculació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), emetre un discurs en positiu i la vinculació amb la quíntuple hèlix -administració pública, empresa privada, universitat i centres de recerca, societat civil i els mitjans de comunicació-. Fita aconseguida. Com? Amb una experiència interactiva que ha reunit experts curiosos en saber més sobre la CARM. “Són conceptes complexos i d'entrada poc comprensibles que tenim el repte d'aterrar i vincular al dia a dia de les persones i les seves comunitats. Estem explorant aquestes altres narratives alimentàries  i la vostra vivència personal ens és important. Per això, la nostra pregunta inicial evoca un plat de la infància. L'alimentació és també política i la política és personal”, ha assegurat la Marta Pons, tècnica en polítiques alimentàries del PEMB, abans de començar la dinàmica. En cinc taules, per grups i amb un temps limitat, tots i totes han pogut intercanviar i contrastar idees sobre els cinc principis com, per exemple, buscar la relació entre els ODS i l'alimentació, o bé, teixir aliances entre els participants amb perfils diversos.

Oriol Estela Barnet, coordinador general del PEMB, ha agraït la col·laboració de la quarantena de persones que s'ha apropat a la Sala Raval, les ha animat a estar atentes a la finalització del procés d'aprovació de la CARM i ha recordat que encara són a temps a adherir-s'hi: “tornar a connectar amb allò que mengem, que avui ens sembla tan llunyà i, fins i tot desconegut, és imprescindible per viure millor i tenir unes millors ciutats”.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies