El PEMB participa en dos 'desafíos comunes' de la iniciativa 'Frena la curva'
El festival d'innovació oberta pretén donar resposta des de la societat civil a alguns dels reptes post pandèmia de la COVID-19
- 02-05-2020
- Actualitat del PEMB
- 74 Lectures
Dos dels membres del Gabinet Tècnic del PEMB, Luisa Fernanda Pinto i David Úbeda, han participat en dos dels projectes vinculats a “desafíos comunes” de la iniciativa “Frena la curva”, un festival d'innovació oberta que serveix com a plataforma ciutadana on voluntaris, persones emprenedores, activistes, organitzacions socials, makers i laboratoris d'innovació pública i oberta cooperen per canalitzar i organitzar l'energia social i la resiliència cívica davant de la pandèmia de la COVID-19, donant una resposta des de la societat civil complementària a la de governs i serveis públics essencials. L'objectiu? Cocrear prototips de cara als reptes que la societat tindrà en un futur immediat. Els equips de ciutadans i voluntaris van treballar 10 projectes orientats a donar respostes a reptes relacionats amb les cures col·lectives i xarxes de suport, la digitalització i la tecnologia al servei de les persones i el desenvolupament econòmic i social, qüestions identificades pel PEMB com claus per a l'estratègia metropolitana.
Un dels projectes amb els que el PEMB ha col·laborat ha estat el “CoActFrenaLaCurva”, una xarxa de suport mutu en salut mental liderada pel grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona, la Federació de Salut Mental de Catalunya i l'arquitecta impulsora del parlament ciutadà i exregidora a l'Ajuntament de Barcelona, Itziar Gónzalez Virós, amb un equip de treball format per més de 20 persones de diferents països que van unir esforços, dedicació i visions diferents per posar en marxa el primer prototip.
Què busca CoActFrenaLaCurva? A través d'un espai digital segur i anònim, es poden compartir vivències i dilemes, escoltar i co-respondre a les vivències d'altres persones. L'objectiu? Enfortir la salut mental de totes, posant les persones amb experiència pròpia en salut mental en el centre en aquests temps (post)quarantena. Com? Generant empatia, compartint recursos i estratègies dels sabers col·lectius, reforçant els vincles. Per això s'ha creat la pàgina web coactfrenalacurva.net, encara en fase de proves, per tal de donar l'oportunitat d'explicar vivències i visibilitzar situacions que poden ser comunes per a molta gent.
Per altra banda, el segon dels projectes en el què el PEMB ha participat ha estat la cocreació de la iniciativa Transició Energètica en Comunitat que té com a objectiu la creació d'una plataforma digital que connecti els diferents actors de la transició energètica urbana, que els permeti compartir recursos, organitzar accions col·lectives i donar exemples de bones pràctiques. La proposta respon a la necessitat d'informar i facilitar les accions des de la base, individuals o en comunitat, per garantir el dret a l'energia, i que sigui neta i inesgotable i lluitar contra la vulnerabilitat energètica.
La plataforma fomentarà l'educació energètica, l'estalvi d'energia, la reducció dels seus costos, l'autoconsum d'energia individual i col·lectiu, les compres col·lectives de béns per a aquests fins, el consum d'energia responsable, i servirà tant per especialistes com per a consumidors interessats.
El projecte pren com a partida que la pandèmia de la COVID-19 obliga a un enorme esforç de recuperació, que ha de promoure, entre altres, una transició energètica sostenible i inclusiva, complint els ODS, i que les ciutats no n'han de quedar exemptes. Els reptes comuns van començar el 22 d'abril i es van presentar durant el festival, el 2 de maig.
El Festival Frena la Curva compta amb el suport de LAAAB (Govern d'Aragó), Medialab Prado, Teamlabs, Citilab, Las Naves, ColaBoraBora, Hirikilabs, Ibercivis, Laboratorio 717, Medialab UGR, Innovación Ciudadana de la Secretaría General Iberoamericana, El Día Después, NovagobLab, Platoniq Lab, Fundación Goteo, i ECODES.