El PEMB organitza tallers sobre el Pla Director Urbanístic Metropolità amb grups d'interès de la quàdruple hèlix

Les sessions giraran al voltant de temes com la infraestructura verda, el metabolisme urbà, el desenvolupament socioeconòmic, la cohesió social i la mobilitat

  • 15-10-2019
  • Actualitat del PEMB
  • 72 Lectures

El PEMB organitza aquesta tardor 5 tallers al voltant de l'Avanç del Pla Director Urbanístic Metropolità (PDU metropolità), un instrument que es troba en fase d'informació a la ciutadania i de recollida de propostes, i que servirà per ordenar urbanísticament el territori metropolità les properes dècades, definint  els elements que donaran pas a la revisió del Pla General Metropolità vigent des de fa més de 40 anys. L'encàrrec al PEMB ha estat organitzar una sèrie de tallers amb grups d'interès de la quàdruple hèlix (públics, privats, recerca i associacions) i de la Regió Metropolitana de Barcelona per abordar les qüestions com la infraestructura verda, el metabolisme urbà, el desenvolupament econòmic, la cohesió social i la mobilitat.

Imatge de la sessió de facilitació del PDU metropolità
Imatge de la sessió de facilitació del PDU metropolità

Totes les sessions tindran la mateixa dinàmica: després d'una explicació dels objectius, diagnosi i propòsits continguts a l'Avanç del PDU, i del tema en qüestió de cada sessió, una part de la jornada de treball anirà destinada a llistar els reptes i oportunitats del planejament metropolità en relació a les tendències globals i locals del tema tractat. La segona part de totes les sessions serà per recollir demandes, necessitats específiques i incerteses dels diferents àmbits que conformen la quàdruple hèlix. Aquests tallers tindran com a principals objectius els d'obrir el debat sobre el PDUM a l'RMB, incorporant a actors no sempre relacionats directament amb l'urbanisme, i a agents privats proveïdors de serveis al territori i, per tant, sotmesos a treballar sota els paràmetres de la planificació urbanística, així com altres agents d'interès. Totes les accions d'aquesta col·laboració serviran per a la  creació de sinèrgies i per la coherència de la planificació territorial: urbanística, estratègica, econòmica i sectorial. Així per tant, a través de la participació en aquests tallers es pretén conèixer les necessitats dels diferents actors vers el PDU metropolità i conèixer es conflictes i reptes que es plantegen.

El primer dels tallers, va tenir lloc a Sant Vicenç dels Horts i va estar dedicat a la infraestructura verda. Pel que fa als reptes i oportunitats més comentats en les diferents taules de treball, van destacar les dificultats per afavorir una connectivitat ecològica i social del territori, l'optimització dels serveis ecosistèmics, com l'abordatge del tema turístic, el canvi cap a una economia circular i l'adaptació al canvi climàtic. Igualment, es va posar èmfasi en la necessitat de tractar la infraestructura verda com una base on es despleguen la resta dels àmbits, així com la manera com encaixa amb la resta de Catalunya. A més, s'apuntava la importància de fer front a alguns reptes com la recuperació dels espais degradats, la garantia de protecció i manteniment de la xarxa hídrica, la promoció dels serveis ecosistèmics o la definició qualitativa i quantitativa del verd.

El segon dels tallers facilitats pel PEMB, dedicat al Metabolisme urbà (cicles de matèria, energia i dades) va servir per recollir algunes de les demandes concretes com: la reserva de sòls per a parcs de reciclatge i reutilització, afavorir la gestió flexible agrícola, ramadera i forestal, incorporar figures urbanístiques més flexibles per l'adaptació a noves necessitats, una normativa edificatòria i urbanística que promogui o exigeixi l'ús energies renovables, afavorir i permetre sistemes constructius reutilitzables (modulars, que redueixin els residus derivats), preveure en les àrees industrials sistemes d'autosanejament, de reducció de residus i de recollida i reutilització d'aigua de la pluja, entre d'altres. També es va proposar una que l'Avanç PDU metropolità vetlli per la qualitat de l'aire per sobre d'interessos econòmics.

Barberà del Vallès (29/10) acollirà el taller de desenvolupament socioeconòmic, Sant Adrià del Besòs (19/11) el de cohesió social i l'Hospitalet de Llobregat (12/12) el taller dedicat a la mobilitat.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies