El PEMB i Dones que Alimenten un Món en Emergències (DAMEs) commemoren el 8M posant en valor la perspectiva de gènere i les cures en el relat de l'alimentació sostenible

Avui es dona sortida al projecte La Fototeca: un procés foto-participatiu que culminarà amb una exposició en el marc de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021

  • 08-03-2021
  • Actualitat del PEMB
  • 173 Lectures

Quin és el paper de les dones en l'alimentació? Què podem fer com a dones per a un canvi en el nostre entorn més immediat? Com es pot proposar un imaginari que reculli els valors de sostenibilitat i feminisme en un to reivindicatiu i activista a través d'elements visuals i gràfics? Donar resposta a aquestes i d'altres preguntes és l'objectiu de Dones que Alimenten un Món en Emergències (DAMEs), una plataforma que promou la construcció col·lectiva de relats inaudits entorn a l'alimentació a través de processos creatius i participatius. DAMEs va sorgir arrel d'una col·laboració del PEMB amb un programa danès de lideratge i innovació, Kaospilot, a través del Metropolitan Learning Lab que pretén facilitar el vincles entre la recerca primerenca i el talent internacional al servei dels reptes de futur de la metròpolis. Avui, 8 de març, el PEMB i DAMEs donen el tret de sortida a un projecte pilot, la Fototeca: un procés foto-participatiu per a posar en valor la perspectiva de gènere i les cures en el relat de l'alimentació sostenible en el context del projecte Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021

Foto: Anna Achón
Foto: Anna Achón

La Fototeca

En col·laboració amb Ruido Photo, a través de diverses sessions d'investigació-acció participativa en grups focals de dones amb perfils diversos, exploraran quins són els missatges clau que volen incorporar al relat de l'alimentació sostenible i quines són les imatges i dades reals que els representen. Les sessions de treball tenen com a tret de sortida aquesta setmana del Dia Internacional de les Dones i culminen amb una exposició de gran format en el marc de la Setmana de l'Alimentació Sostenible a l'octubre del 2021. 

En aquesta setmana del 8M, des del twitter del PEMB s'oferirà un avançament del procés pilot i de les fotografies resultants que més endavant es traslladarà a un nou grup focal de dones, replicant i amplificant el missatge que reivindica el paper de les dones en l'alimentació. Es podrà seguir també des del perfil d'Instagram de DAMEs.

Qui són les DAMEs?

Durant el 2020, l'objectiu de les col·laboracions de Kaospilot va ser fer emergir accions de resposta als impactes de la pandèmia en clau alimentària, establint dos àmbits d'interès: les xarxes veïnals de suport mutu i el paper de les dones en la resposta a l'emergència alimentària. 

Sessió de treball de DAMEs. Foto: Anna Achón

Sessió de treball de DAMEs. Foto: Anna Achón
 

És en aquest segon àmbit sobre el paper de les dones en l'emergència alimentària on es va plantejar generar un grup impulsor a través de l'ecosistema d'agents del PEMB en polítiques alimentàries metropolitanes que va permetre consolidar el grup incorporant altres dones referenciades per les mateixes assistents, aportant així valor i diversitat. Després de tres sessions, el col·lectiu es constitueix oficialment com a DAMEs en un equip interdisciplinar no mixt de deu dones:

  • Anna Achón (Barcelona 1986) Periodista Audiovisual & Project Manager. Barcelona Centre de Disseny, encarregada de l'àrea de Food &Design que promou el talent local en matèria de Food Design, Social Food i Food Tech.
  • Anna Moragues (València 1983), Investigadora i professora de la Universitat de Barcelona sobre alimentació sostenible, justícia social i polítiques transformadores.
  • Berta Vidal (El Prat de Llobregat 1989) Bioquímica, interessada en el poder de l'alimentació i investigadora en la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris al CREDA-UPC-IRTA. Sòcia de FoodCoop BCN i (des)vestint aliments.
  • Gaby Susanna (Barcelona 1969) Ambientòloga, activista, co-fundadora i directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, des d'on treballo en xarxa promovent una cultura de l'aprofitament dels aliments per a un sistema alimentari més saludable, just, sostenible.
  • Maria Borràs (Vic, 1991) Biologia i Agroecologia. Actualment fent la investigació de doctorat al Departament de Geografia de la Universitat de Girona. Participo a la Xarxa d'Aliments del Banc Expropiat, al meu barri, el barri de Gràcia.
  • Laura Batlle (Barcelona, 1981) Enginyera agrònoma. Investigadora en avaluació de la sostenibilitat de les dietes i consum responsable a la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic
  • Míriam González (Granollers 1974) Ambientòloga. Sòcia de la Magrana Vallesana. Treballant per la prevenció del malbaratament alimentari i per l'economia circular des de l'Agència de Residus de Catalunya
  • Nikoletta Theodoridi (Atenes, 1979) Consultora d'il·luminació arquitectònica amb 17 anys d'experiència internacional y creadora de sObres Mestres - Esdeveniments culinaris anti-malbaratament.
  • Marta Pons (Barcelona 1980) Sociòloga i facilitadora. Ara treballant a Food Coop Barcelona. Ha dinamitzat el procés multiactor d'elaboració de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona. Emprenedora agroalimentària a Wild Food Caravan
  • Raquel Díaz Ruiz (Sant Boi de Llobregat, 1987) investigadora i activista per un sistema agroalimentari més sostenible, en particular per l'aprofitament alimentari. Responsable de l'àrea de projectes de Fundació Espigoladors

En un context on l'alimentació és cada vegada més central en debats socials i polítics, el seu objectiu és visibilitzar què significa l'alimentació des de l'experiència diària de les dones —que alimenten el món— i com un altre món pot emergir a través de nosaltres i les nostres experiències en relació a l'alimentació. “Volem omplir les xarxes de l'alimentació 'invisible', posant en joc la pròpia experiència des dels cossos, les llars, els entorns; per tal de subvertir les imatges idealitzades i desnaturalitzades sobre l'alimentació sostenible i reemplaçar-les amb experiències reals que mostren el poder transformador de l'alimentació en les nostres vides, els territoris i el planeta”, asseguren.

 

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies