El PEMB coordinarà un grup pilot amb l'AMB, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l'IERMB per configurar una política alimentària a l'àmbit metropolità de Barcelona

Oriol Estela: 'Conèixer com ens alimentem ara, explorar com ens alimentarem d'aquí a 10-20 anys i treballar per assolir un sistema alimentari el màxim resilient possible és clau per al futur de la Barcelona metropolitana'

  • 13-03-2017
  • Actualitat del PEMB
  • 157 Lectures

Qui alimenta l'àmbit metropolità de Barcelona i d'on vénen els aliments? Com consumeix la ciutadania de l'àmbit metropolità? Quins són els principals agents del sector? Què es produeix actualment a l'àmbit metropolità de Barcelona i què s'hauria de produir per abastir el consum actual? Què es fa amb els aliments rebutjats? Aquestes són algunes de les qüestions que s'encarregarà de resoldre un grup pilot format a nivell tècnic per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i coordinat pel PEMB per tal de configurar una política alimentària a l'àmbit metropolità de Barcelona.

Imatge de la reunió sobre polítiques alimentàries
Imatge de la reunió sobre polítiques alimentàries

“Conèixer com ens alimentem ara, explorar com ens alimentarem d'aquí a 10-20 anys i treballar per assolir un sistema alimentari el màxim resilient possible és clau per al futur de la Barcelona metropolitana i la gent que hi viu”, ha explicat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, durant la reunió que ha servit per assentar les bases de la futura col·laboració entre les diferents institucions per abordar les polítiques alimentàries que haurien d'aplicar-se a la regió metropolitana.

En una primera fase s'haurà de fer un diagnòstic de la situació actual, de les experiències existents, i dels estudis que ja es disposen però que, ha remarcat Estela, “han de coordinar-se i actuar de manera coherent”. En una segona fase, es cartografiaran tots els actors, les iniciatives i les experiències de polítiques alimentàries que hi ha a la regió metropolitana.  Un cop realitzat el diagnòstic i identificats els principals actors que hi intervenen, en una tercera fase caldria acordar els objectius i principis bàsics per a una estratègia alimentària, que obtingués el màxim acord i consens.

El format que han adoptat algunes ciutats, i que podria fer-se extensiu a la regió metropolitana, ha situat Estela, seria el d'una “Carta del sistema alimentari metropolità de Barcelona”. Aquest document seria el punt de partida per al desenvolupament d'una futura estratègia alimentària per a l'àmbit metropolità de Barcelona. Finalment, per acabar de situar el debat i de donar forma al projecte de política alimentària metropolitana es preveu l'organització d'unes jornades sobre polítiques alimentàries amb les institucions i les persones expertes sobre aquesta qüestió, així com experiències internacionals en aquest terreny.

'Es tracta d'una política que reclama una articulació urgent donat que ja s'estan obrint determinats debats parcials sense la necessària reflexió estratègica prèvia que doni coherència al conjunt”, ha remarcat Estela, que ha posat com a exemples el debat al voltant d'un gravamen sobre les begudes ensucrades o instruments com els consells alimentaris locals. És per això, ha dit, que “el PEMB ofereix la possibilitat de facilitar el diàleg, el debat i la gestió dels diversos interessos i punts de vista existents al respecte”.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies