El PEMB col·labora amb el CREDA-UPC-IRTA en una jornada sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars en el marc de la Setmana Europea de prevenció de residus

L'estudi, que es presentarà el 22 de novembre, dona pistes del malbaratament alimentari a les escoles de la regió metropolitana mitjançant la quantificació de menjar que es llença cada dia a l'hora de dinar

  • 24-10-2019
  • Actualitat del PEMB
  • 115 Lectures

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona col·labora amb el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari vinculat a l'UPC i a l'Institute of Agrifood Research (CREDA-UPC-IRTAen l'organització d'una jornada PATT que tindrà lloc el proper 22 de novembre on es presentarà l'estudi “Escoles contra el malbaratament alimentari” dut a terme per la investigadora del CREDA-UPC-IRTA, Berta Vidal, a 5 escoles de la Regió Metropolitana de Barcelona gràcies a una beca atorgada pel PEMB a través de l'IND+I Science i una subvenció de l'Agència Catalana de Residus. La jornada, emmarcada en la Setmana Europea de prevenció de residus, servirà per reflexionar al voltant de la quantitat de menjar que es malbarata a les escoles durant l'hora de dinar i també s'apuntaran possibles estratègies que s'ha demostrat que contribueixen a reduir-lo.

Imatge d'una nena en una de les escoles pilot de l'estudi
Imatge d'una nena en una de les escoles pilot de l'estudi

L'investigador de la Universitat de Bologna, Fabio de Menna, presentarà els reptes i les oportunitats en la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars amb els que s'han trobat en els diferents estudis que han realitzat a Itàlia. Els dos estudis que es presentaran han provat noves metodologies de quantificació i s'han dut a terme post-consum, és a dir, el que deixen els comensals als plats i no es pot reaprofitar.

L'estudi realitzat per Berta Vidal, però, va més enllà de la quantificació i es centra en estratègies de prevenció. El que ha volgut provar amb l'estudi és si un tipus d'intervenció basada en el canvi de comportament dels comensals a través de modificacions en l'ambient (les anomenades “nudging strategies”) té potencial per a prevenir el malbaratament alimentari post-consum als menjadors escolars. “Ens han sortit resultats positius. Encara que no podem afirmar 100% que això funcionarà en totes les escoles, sí que veiem que ha funcionat en major i menor mesura als 4 pilots en conjunt i per separat i hem aconseguit reduir el malbaratament alimentari un 34% de mitjana”, ha assegurat la investigadora del CREDA-UPC-IRTA.

La taula rodona, que comptarà amb 2 testimonis de les escoles que han participat en l'estudi “Escoles contra el malbaratament alimentari”, girarà al voltant dels reptes i les oportunitats existents perquè els menjadors escolars siguin proactius en la prevenció del malbaratament alimentari. Aportaran la seva visió d'expertes Belén Derqui, professora de l'IQS, i que va realitzar el seu doctorat a la UPC sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars de Barcelona, enfocat des d'una perspectiva de “management” de les empreses de càtering i Maite Molina, representant de Campos Estela que vindrà a explicar el projecte “Pesa i Pensa”, un càtering que ofereix un projecte on de forma participativa, alumnes, monitores i treballadores del menjador i cuina quantifiquen el malbaratament alimentari i treballen per reduir-lo.

Finalment, la jornada acabarà amb un pica-picaa càrrec d'Espigoladors i una quantificació en directe del malbaratament de la mateixa manera que s'ha fet a les escoles que han participat en l'estudi. La jornada, que començarà a les 9.30 del matí i s'allargarà fins les 13h, tindrà lloc al Parc Mediterrani de la Tecnologia; a la sala de graus de l'Edifici Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB)

Podeu consultar el programa complet aquí. Per a inscripcions, heu de seguir l' enllaç i escollir la Jornada PATT del 22/11 (la penúltima del llistat que us apareixerà).

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies