El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ressenya el llibre de Mariana Mazzucato 'The Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy' en la sessió de l'IND+I Club

El llibre de Mazzucato defensa la idea que el progrés i el valor es creen de forma col·lectiva i cal socialitzar-ne els guanys

  • 03-12-2018
  • Actualitat del PEMB
  • 56 Lectures

En la passada sessió de l'IND+I Club, xarxa de reflexió i intercanvi participatiu entre persones interessades en l'àmbit de la indústria i la innovació, s'han comentat els llibres: “Economía Rosquilla” de Kate Raworth, “Gracias por llegar tarde” de Thomas Friedman i “The Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy, de Mariana Mazzacuto. Com va remarcar Estela, aquest club de lectura de l'IND+I sempre ha prestat especial atenció a les autores femenines (2 de 3 en aquesta ocasió) i ha comptat habitualment amb públics amb més presència femenina que masculina.
 

IND I Club
IND I Club

El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha ressenyat el llibre de Mariana Mazzucato “The Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy' que planteja la diferent consideració que s'ha donat a diverses activitats econòmiques en termes d'aportació de valor a la comunitat i com s'ha modificat aquesta percepció en el decurs del temps. El llibre qüestiona la visió imperant que tot allò que té un preu és el que ha de ser considerat com valuós i denuncia com des dels anys 70 s'ha computat una contribució creixent al progrés per part del sector financer, quan en realitat majoritàriament extrau o fins i tot destrueix valor- mentre l'aportació del sector públic sistemàticament s'ha menystingut.

“Modificar aquests postulats i ajustar-los més a la realitat facilitaria el reconeixement de l'important paper del sector públic en la innovació i el progrés econòmic i permetria articular mesures perquè la seva assumpció de riscos fos recompensada en benefici de tots/es com passa quan aquests riscos els assumeix el sector privat i se'n beneficien els inversors” i “que l'Estat sigui capaç de retenir aquests guanys”. “La competència entre sectors, no només el financer, ha propiciat pràctiques perverses més orientades a obtenir majors beneficis que no a la satisfacció de les necessitats de les persones (dins i fora de les empreses)”.

“S'ha de crear una nova narrativa del valor públic. No només corregir errades de mercat sinó també cocrear mercats i valor. No només reduir riscos i incerteses (per a privats) sinó també assumir riscos. No només facilitar l'activitat econòmica, també condicionar-la en una determinada direcció”.  Del que es tracta, doncs, és de veure com es (re)defineix el concepte de valor i aconseguir que es reconegui el paper destacat que fins ara no s'ha donat al sector públic.

Segons Estela, el llibre se centra en el debat públic-privat deixant de banda qüestions com el paper de l'economia domèstica o de l'economia social (i la innovació social) en la creació de valor. També troba a faltar respostes concretes i concretar qui les ha d'aplicar.

El director territorial Aigües de BarcelonaManel Giraldo, ha comentat les set peces clau de l'economia convencional que Kate Raworth exposa en el seu llibre “Economía rosquilla”  ('Doughnut Economy') i que ens han portat a la situació actual. Segons l'autora, cal establir un full de ruta que permeti donar resposta a les necessitats humanes amb els recursos de què disposa el planeta . 'Hi ha un abisme entre les principals preocupacions de la teoria econòmica ortodoxa i les creixents crisis del món real, com la desigualtat i el canvi climàtic' ja que “la prosperitat humana està estretament interrelacionada amb la prosperitat del planeta”.  Raworth proposa un model econòmic de cara al segle XXI en què la brúixola, en forma de rosquilla, ens marqui el camí a fer vers el desenvolupament humà.

Giraldo troba a faltar en el llibre més innovació en esferes com la financera, política i social així com parlar sobre la manera de portar a la pràctica el que explica; tracta més d'economia que de canvis, i tampoc parla de lideratge. En acabar la seva intervenció planteja una pregunta als assistents: “Què estàs disposat a fer a nivell individual/empresa per prendre partit?

La directora d'Estratègia de Sostenibilitat i Comunicació d'Aigües de BarcelonaMaria Salamero,  explica l'anàlisi que el llibre de Thomas Friedman ‘Gracias por llegar tarde' fa del moment de transformació que experimenta el món a causa de l'acceleració tecnològica, la globalització o el canvi climàtic. Friedman es qüestiona si estem preparats per afrontar aquests canvis “perquè ara hi ha un gran gap entre el ritme que segueix la innovació tecnològica i el que segueix la innovació social”. Segons l'autor, cal evolucionar com a societat i crear nous marcs mentals en què valors com l'ètica, la confiança, resiliència ... són fonamentals i usar la confiança com a àncora que ens permeti superar aquest gap.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies