Colau i Burnham coincideixen en situar les ciutats i les seves metròpolis com a peces clau per abordar reptes com la lluita contra el canvi climàtic i les desigualtats
L'alcalde del Greater Manchester, Andy Burnham, és el segon representant de ciutats europees en participar en un cicle de conferències dedicat als governs metropolitans coorganitzat per l'AMB i el PEMB
- 23-01-2018
- Resum d'activitats
- 103 Lectures
L'alcalde del Greater Manchester, l'àrea metropolitana de Manchester, Andy Burnham, ha estat el segon convidat de l'Espai de coneixement i debat sobre temes metropolitans, organitzat conjuntament pel PEMB i l'AMB. L'objectiu d'aquest espai, ha recordat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, és conèixer experiències d'altres governs metropolitans o institucions que exerceixin competències sobre aquests territoris per tal d'inspirar l'evolució del govern de l'àmbit metropolità de Barcelona. L'acte, que també ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'AMB i del PEMB, Ada Colau, ha servit per posar de manifest que Barcelona i Manchester coincideixen en situar les seves metròpolis com a institucions clau per abordar reptes de futur com la lluita contra el canvi climàtic i les desigualtats.
“Manchester i Barcelona som ciutats metropolitanes, obertes al món i orgulloses d'un model basat en la cohesió social a partir de la diversitat. Som ciutats resilients que hem pogut créixer malgrat les dificultats”, ha assegurat l'alcaldessa de Barcelona, que també ha destacat que les dues ciutats comparteixen reptes de futur com el sensellarisme, l'atur, la precarietat o la manca d'habitatge social. Per això, ha dit, “és més necessari que mai que establim un diàleg fluid entre les diferents àrees metropolitanes europees per compartir com fer front a unes mateixes dificultats”.
De la mateixa manera s'ha expressat l'alcalde metropolità de Manchester que ha remarcat que “cal l'esperit de les dues ciutats per desafiar la desigualtat” però, sobretot, “construir una nova política”. “El problema més immediat que tenim són els sense sostre i com donem resposta a la manca d'habitatge, el transport públic, la precarietat i que la gent gran, persones amb risc d'exclusió i la gent jove puguin viure amb dignitat”, ha dit Burnham, que treballa per aconseguir una Greater Manchester “jove i verda”.
Segons l'alcalde metropolità, escollit per votació popular directa el maig del 2017 per presidir aquesta nova estructura política que engloba 10 ajuntaments, la clau és adoptar una visió “de baix a dalt donant poder a la ciutadania”. Així, amb motiu d'aquestes eleccions, Burnham va impulsar l'elaboració d'un manifest (“Our manifesto”) per la ciutadania per tal de construir de forma participativa quins havien de ser els reptes de l'entitat metropolitana del Greater Manchester. Aquest manifest, ha explicat Burnham, ha evolucionat cap un nou document -Our People, Our Place-, que és la base per a l'estratègia metropolitana de cara al futur.
“El pla explica les nostres ambicions per al futur de la nostra ciutat i els nostres 2,8 milions de persones que viuen als pobles, ciutats, comunitats i barris que componen la Greater Manchester” i, ha dit, abasta la salut, el benestar, el treball i els llocs de treball, l'habitatge, el transport, les capacitats, la formació i el creixement econòmic. “El nostre objectiu és empoderar la gent i les comunitats juntament amb els objectius de regeneració econòmica”, ha insistit Burnham; que ha volgut deixar clar que ha de ser la gent de l'àrea metropolitana de Manchester “qui ha d'escriure el futur de la Greater Manchester”.
Tant Colau com Burnham han conclòs les seves intervencions posant de manifest la importància del poder local, de poder gestionar des de la proximitat. “El futur és de les ciutats i de les regions; s'ha acabat l'època dels poders nacionals”, ha sentenciat Burnham.
Manchester és la segona experiència de construcció d'àrea metropolitana que s'ha convidat per analitzar diversos casos de configuració a nivell institucional. Per a més informació, podeu consultar tant la presentació que ha fet Andy Burnham com el document de treball del grup l'Espai de coneixement i debat sobre temes metropolitans. Pel que fa a la primera experiència, el cas de París que va explicar l'Inspecteur Générale de la ciutat, Pierre Mansat, el passat mes de maig, es pot consultar en aquest enllaç.