Carlos Cámara: 'Sense les comunitats i les persones que hi ha al darrere no es podria parlar de comuns urbans'

El PEMB atorga el premi de l'IND+I Science en la categoria de 'polítiques d'innovació metropolitana' a Carlos Cámara pel seu estudi 'Lessons from Barcelona at the beginning of 21st century'

  • 08-02-2018
  • Resum d'activitats
  • 83 Lectures

Aquest matí s'han lliurat a l'auditori del CERC els premis del concurs d'assaigs de recerca sobre indústria i innovació i l'agenda de les ciutats sostenibles IND+I Science, iniciativa impulsada per l'IND+I de Viladecans, el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona que uneixen esforços per activar la generació i divulgació de coneixement científic en l'àmbit de la innovació, la indústria i l'agenda de les ciutats sostenibles.  El premi de la categoria de “polítiques d'innovació metropolitana”, patrocinada pel PEMB amb una dotació de 1.500 euros ha recaigut en l'estudiant del programa de doctorat Information and Knowledge Society (ara ja doctor) de la UOC, Carlos Cámara, per seu treball de recerca “Urban Commons: Lessons from Barcelona at the beginning of 21st century”. Segons el premiat, 'sense les comunitats i les persones que hi ha al darrere no es podria parlar de comuns urbans”. Són les qui decideixen com s'organitzen per gestionar comunitàriament un determinat recurs”.

Els i les guardonades amb els premis IND I Science
Els i les guardonades amb els premis IND I Science

D'acord amb l'estudi que presenta Cámara, les desigualtats provocades arran de la crisi de finals del 2000 van evidenciar el paper que les ciutats havien tingut en aquesta crisi però que també podien ser-ne la solució ja que “societat i ciutat es modifiquen constantment”. Per aquest motiu, ha centrat el seu treball en estudiar què s'entenen per “comuns urbans” – concepte amb un fort component urbà, físic i social – i com incideixen en la ciutat ja que existeix una gran diversitat de definicions, algunes d'elles contradictòries.

Per aconseguir els objectius del seu estudi sobre els comuns urbans (saber d'on sorgeixen, les relacions que es donen entre ells, com s'autogestionen, etc), Cámara ha analitzat 29 casos recents a Barcelona que li han permès concloure que ens trobem davant ”d'una xarxa viva, una xarxa de xarxes, que creix contínuament” i alhora fer una proposta de definició que inclogui totes les que s'han fet fins ara. Alguns d'aquests casos de comuns urbans barcelonins que Cámara ha recopilat van des d'experiències d'horts urbans com La Ferroviària, impulsada per l'associació de veïns de La Sagrera, fins la cooperativa d'habitatge La Borda, ubicada al districte de Sants-Montjuic que actua com a promotora en cessió d'us, passant per la xarxa de telecomunicacions oberta i autogestionada més gran del món, guifi.net que va néixer a Les Corts.

En la categoria Indústria verda per al creixement sostenible,  Elisenda Jové, estudiant del programa de doctorat en Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili, ha explicat el seu treball: Eco-strategies and firm growth in SMEs: EU15 and new EU membres mentre que la guardonada en la categoria Innovació i indústria, Liliana Fonseca, estudiant del programa de doctorat Public Policy a la Universitat d'Aveiro (Portugal) en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, ha explicat la seva recerca sobre “Universities in Innovation Policy-Design: a review of the participation of external actors in the policy process for the creation of public value” que aprofundeix en la teoria de la participació pública en el disseny de polítiques.

El premiat en la categoria d'Agenda de ciutats sostenibles, Jordi Rosell, estudiant del programa de doctorat en Economia de la Universitat de Barcelona, ha explicat l'assaig: “The impact of socioeconomic characteristics on CO2 emissions associated with urban mobility: inequality across individuals”, mentre que Núria Vallès, estudiant del programa de doctorat en Persona i Societat en el Món Contemporani de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha explicat com dissenyar un prototip de robot social per a un hospital pediàtric “Designing a Social Robot for a Children's Hospital. Caring responsibilities of Technological Design in sustainable cities”.

Durant l'acte, a més, també s'ha presentat el projecte BCN Science Corner, un nou programa de suport a la cultura científica al territori i la seva divulgació concebut des d'un punt de vista generalista. “Des de la diputació volíem crear una comunitat virtual per crear xarxa entre tècnics, centres de recerca, administracions i el públic en general per vincular el món de la ciència amb el de les arts”, ha explicat Laia Gargallo com a responsable del projecte que impulsa la Diputació de Barcelona.

En l'acte també hi ha intervingut Albert Sorribas, vicerector de Política Científica i Tecnològica de la Universitat de Lleida; Maria Callejón, exvicerectora de Política Internacional i ex catedràtica d'Economia de la Universitat de Barcelona i Montserrat Pallarès-Barberà, cap del grup de recerca en Geografia Econòmica de la UAB que han compartit taula amb els premiats de totes les categories mentre aquests feien les seves presentacions.

Les conclusions de l'acte han estat a càrrec de Rainer Kettel, Subdirector de l'Institute for Innovation and Public Purpose  de la University College London, que ha insistit en la importància de la innovació per avançar en polítiques públiques.

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruíz, i la diputada delegada de Promoció Econòmica de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens, han inaugurat l'acte i han lliurat els premis a les persones guardonades.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies