Luisa F. Pinto: 'És necessari escalar el planejament urbanístic al conjunt de la regió metropolitana i consolidar mesures com la regulació de lloguers i la mobilització d'habitatges buits per fer front a l'actual crisi d'accés a l'habitatge'
Conclusions del darrer Ateneu Crític de l'any, que ha comptat, també, amb la participació de Jordi Mas, director general d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Irene Escorihuela (Observatori DESCA) i Eva Ortigosa (Sostre Cívic)
- 16-12-2024
- Actualitat del PEMB
- 665 Lectures
Com aconseguim més habitatge assequible? Aquesta és la pregunta que obria el darrer Ateneu Crític de l'any organitzat pel mitjà de comunicació Crític, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i que ha tingut lloc al Palau Robert. La necessitat de col·laboració entre el Govern català i els municipis a l'hora de construir una governança en matèria d'habitatge, la urgència d'escalar el planejament urbanístic més enllà de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per assolir els objectius pel que fa al parc d'habitatge social i assequible, i la necessitat de contemplar mesures per al “mentrestant” com ara la regulació de lloguers, la mobilització d'habitatges buits o l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús, han sigut algunes de les conclusions que han sorgit durant el debat.
Roger Palà, periodista de Crític, ha estat l'encarregat de moderar aquesta sessió que ha comptat amb la participació de Jordi Mas, director general d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Luisa F. Pinto, advocada urbanista i membre del gabinet tècnic del PEMB, Irene Escorihuela, politòloga i jurista, directora de l'Observatori DESCA, i Eva Ortigosa, coordinadora de Projectes de Sostre Cívic.
La regió metropolitana de Barcelona es troba davant el repte d'equilibrar la creació d'habitatge assequible amb la planificació territorial i la crisi climàtica. Així ho ha destacat Luisa F. Pinto, que ha remarcat la necessitat de desenvolupar el planejament urbanístic més enllà del recentment aprovat PDU Metropolità, que contempla els 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Segons Pinto, és necessari coordinar esforços a tota la regió si volem evitar un territori desequilibrat: “Encara hi ha zones de Catalunya on la urgència pel que fa a l'accés a l'habitatge és més evident i una d'elles és la regió metropolitana de Barcelona. Per això, necessitem posar al dia el planejament a la segona corona metropolitana, que inclou ciutats amb altes demandes d'habitatge com ara Terrassa, Sabadell o Martorell, i desenvolupar una estratègia supramunicipal consensuada en tot el territori metropolità”.
Aquesta visió de conjunt és essencial. Segons dades del Centre d'Estudis Demogràfics per al PDU Metropolità es preveu la creació de 475.000 noves llars a la regió metropolitana d'aquí al 2050, però per fer-ho calen les bases i aquest és un procés llarg. És per això que Pinto també ha defensat mesures per aprofitar l'habitatge existent necessàries pel “mentrestant”, com ara donar un ús residencial a tots els habitatges i evitar usos turístics; fer servir tots els habitatges de forma principal, és a dir, limitar els usos de segona residència; i fer un ús més intens dels habitatges, per tant, identificar i mobilitzar els habitatges buits, “però això passa per un cens acurat de quins són i on es situen aquests habitatges, i no és una tasca fàcil”, ha sentenciat.
En la seva intervenció, Jordi Mas ha posat èmfasi en la importància de la col·laboració entre la Generalitat i els municipis per avançar en l'augment del parc públic d'habitatge: “La governança és fonamental. Cal que ajuntaments i Generalitat treballem plegats, posant a disposició sòl públic i eliminant excuses per promoure habitatge assequible”, ha afirmat Mas, que també ha subratllat que mesures com la rehabilitació energètica seran clau per evitar la segregació territorial i lluitar contra la pobresa energètica, millorant la qualitat de vida als barris més envellits de la regió metropolitana.
Pel que fa a la regulació del mercat de lloguer, Luisa F. Pinto ha subratllat la necessitat d'aplicar mesures fermes i sostingudes en el temps: “La regulació dels preus del lloguer és imprescindible per garantir l'accessibilitat. Cal que aquesta mesura no sigui temporal, sinó estructural, tal com hem vist en altres països europeus, on la regulació conviu amb un parc públic potent”, ha afirmat i ha posat d'exemple la ciutat de Viena, on el 54 % del lloguer privat segueix regulat tot i conviure amb un parc públic del 24 %: “Hem d'entendre que la regulació no és una mesura d'emergència, sinó part d'una estratègia a llarg termini. Alhora, hem de tancar les vies d'escapament, com ara el lloguer de temporada o el d'habitacions, que contribueixen a tensionar el mercat i a incrementar l'especulació”.
Luisa F. Pinto durant la seva intervenció a l'#AteneuCrític:
Com aconseguim més habitatge assequible?
En la mateixa línia, Irene Escorihuela ha defensat la regulació del mercat de lloguer com una mesura imprescindible per contenir els preus: “Les dues claus han de ser simultànies: augmentar el parc públic d'habitatge i regular el mercat privat per evitar pràctiques especulatives”.
Per la seva banda, Eva Ortigosa ha destacat el potencial de l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús com a alternativa per frenar l'especulació: “El model cooperatiu demostra que és possible generar habitatge a preu real i assequible sense afany de lucre. Ara, això sí, cal més suport públic per consolidar-lo com una opció generalitzada”, ha remarcat.
Conclusions: un repte col·lectiu per a la regió metropolitana
El debat ha posat de manifest la necessitat d'actuar de forma immediata però planificada: mobilitzar habitatges buits, rehabilitar el parc existent i generar nous habitatges assequibles mitjançant mecanismes innovadors i coordinats.
“Mentre construïm el nou parc d'habitatge assequible, hem d'actuar amb urgència per no deixar ningú enrere. Les mesures temporals no són suficients; necessitem actuacions estructurals que combinin la regulació del mercat amb el foment de la rehabilitació i l'eficiència del parc existent”, ha conclòs Pinto.
Des del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, es manté el compromís de seguir impulsant la col·laboració entre actors de la quíntuple hèlix (sector públic, privat, acadèmia, organitzacions ciutadanes i mitjans de comunicació) per donar resposta a la crisi d'accés a l'habitatge a través de la missió ‘Habitatge adequat' del Compromís Metropolità 2030, que té com a repte “fer l'habitatge més assequible, eficient i confortable com a fonament del dret a la ciutat” i busca que la població de la regió metropolitana de Barcelona que pateix sobrecàrrega per despeses de lloguer i subministraments essencials sigui inferior al 30 % el 2030.
Podeu recuperar l'#AteneuCrític - 'Com aconseguim més habitatge assequible?' a continuació: