El PEMB us recomana 7 llibres de temàtica urbana i sobre reptes de futur per aquest Sant Jordi 2018

La Barcelona pre-olímpica, el paper dels moviments socials a la ciutat comtal, com es construeixen les identitats en les ciutat, la planificació urbana, com fer ciutats més justes, solidàries i equitatives, la renda bàsica o el canvi climàtic són alguns dels temes que tracten els llibres que us recomanem. No us els perdeu!
 

Imatge de recurs de llibres

 

 

 

Barcelones, Manuel Vázquez Montalbán. Editorial Empúries, 1987. Reedició 2018 pel Servei de Publicacions de l'Ajuntament de Barcelona

El 1987, mentre la ciutat ja treballava en la construcció del nou horitzó urbà i humà que esbossaven els Jocs Olímpics del 1992, la veu de Montalbán va alertar dels riscos d'aquella macrooperació de neteja de cara, necessària però també dolorosa. La Barcelona d'aquell present, i la del futur que s'albirava llavors, no va néixer quan Joan Antoni Samaranch va dir allò de “à la ville de Barcelona”. Segons l'autor, calia remuntar-se als orígens per explicar-la i oferir-ne una visió més propera i còmplice amb els protagonistes anònims, sovint bandejats i ignorats. A més d'una “crònica personal”, el llibre és sobretot una lliçó d'història interessant de llegir i rellegir. 30 anys després de la primera publicació del llibre, l'edició actual, a càrrec del Servei de Publicacions de l'Ajuntament, és curosa amb el text original, però es complementa amb un seguit de notes escrites per Quim Aranda, periodista i escriptor, que ajuden a interpretar les referències.

 

Ciudad Princesa, Marina Garcés. Galàxia Gutenberg, 2018.

Ciudad Princesa és un relat en primera persona en què s'expliquen una sèrie de vivències polítiques entre octubre de 1996 i octubre de 2017, des del desallotjament del Cinema Princesa a Barcelona fins al referèndum de l'1 d'octubre. El fil del relat és: què hem après? Per això l'autora parla des del singular de qui viu i es transforma amb cadascuna de les situacions recollides i des del plural dels nosaltres que li donen sentit. Ciudad Princesa és una crònica de ciutat que recull una visió del que han estat els moviments socials que van despertar a la Barcelona postolímpica i en altres ciutats europees i que es van connectar amb les protestes i els moviments del món global fins avui. De la ciutat-marca a la globalització neoliberal i les seves crisis: ¿quins són els mapes viscuts de les resistències? Ciutat Princesa és un assaig de pensament en què els problemes filosòfics i polítics, així com les idees que els travessen, van a la trobada de les vivències concretes en què s'arrelen i de les que provenen. El problema del nosaltres, la qüestió del compromís, la relació entre vida política i ciutat, la crisi dels horitzons revolucionaris, etc., són elaborats aquí des de l'evolució d'una vida que descobreix la complicitat, l'experiència col·lectiva i l'amistat.

 

 El lenguaje de las ciudades, Deyan Sudjic. Ariel, Planeta de Libros, 2017.

“Per donar sentit a una ciutat, hem de saber alguna cosa sobre les persones que hi viuen, i de la gent que la va construir. Cal preguntar-se com ho van fer i per què”

Una ciutat està feta per persones. Té una identitat distintiva, que consisteix en molt més que una aglomeració d'edificis; clima, topografia i arquitectura formen part del que crea aquesta distinció, igual que els seus orígens. El més apassionant és que tots aquests elements no sempre produeixen els mateixos resultats: moltes ciutats tenen un riu, però el Sena és únic, part essencial del que fa París diferent de Berlín. Hong Kong és una ciutat comercial, i també Dubai, i Hamburg, però són elles mateixes, inconfusibles. Cada ciutat és una experiència única. La majoria de nosaltres vivim en ciutats, però ¿sabem què és el que fa que una ciutat sigui una ciutat? ¿És un lloc ... o una idea? Com hem de definir la ciutat avui, tal com evoluciona al segle XXI? El lenguaje de las ciudades ajuda a comprendre per què sovint ens sentim més còmodes amb la nostra identitat com a barcelonins, londinencs, moscovites o mumbaienses que amb la nostra identitat nacional.

 

Jane Jacobs, the last interview. VVAA. Melville House Publishing, 2016.

The Death and Life of Great American Cities de Jane Jacobs es va reconèixer instantàniament com una obra mestra després de la seva publicació el 1961. Segons la New York Times Book Review, és potser, “el treball més influent de la història de l'urbanisme'. En les dècades posteriors, Jacobs es va convertir en una comentarista venerada i brillant sobre l'arquitectura, la vida urbana i l'economia fins que va morir l'any 2006. Aquest llibre recopila una sèrie d'entrevistes que capturen a Jacobs en el seu millor moment i són un recordatori essencial de per què Jacobs era -i segueix sent- incomparable en les seves anàlisis i la seva saviesa.

 

Sharing Cities: Activating the Urban Commons, publicació col·laborativa de diferents autors. Shareable, 2017

Recull 137 casos d'estudis dividits en 11 categories per tal de demostrar que un altre model de governança de ciutat és possible i, de fet, ja està en procés d'elaboració. En presentar iniciatives de tot el món, i en particular dels Estats Units i Europa, Sharing Cities mostra  testimonis concrets de la riquesa, la creativitat i la diversitat del món dels béns comuns urbans d'avui. El llibre s'estructura com una poderosa narració i presentació de treballs de les millors pràctiques en l'àmbit dels béns comuns urbans. Aquestes col·leccions representen el punt de partida del treball que LabGov està duent a terme amb la redacció del projecte de recerca científica conegut com a Informe de Co-Ciutats.

 

Raising the floor. How a universal basic income can renew our economy and rebuild the American dream d'Andy Stern.  PublicAffairs, 2016

La possibilitat d'establir una renda bàsica universal, fins no fa massa vista com a una utopia o un exercici d'economia de saló, ha anat generant cada cop més partidaris des d'espectres ideològics ben diversos. Una contribució recent és la que fa Andy Stern, un antic líder de la major organització sindical dels treballadors de serveis dels Estats Units, que planteja  en aquest llibre una proposta sobre com crear un sistema de renda bàsica universal als Estats Units. La principal tesi del llibre és que la renda bàsica universal és una solució del segle XXI als problemes del mercat de treball i de l'estat del benestar del segle XXI, caracteritzats per una economia de serveis, on els impactes de la tecnologia afecten cada cop més les ocupacions, tant pel nombre de llocs de treball, com també per les seves característiques.

 

Això ho canvia tot. El capitalisme versus el clima, Naomi Klein. Empúries, 2015

Oblida tot el que creies saber sobre l'escalfament global. La veritat, la pura veritat, és que el problema no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en el nostre sistema. Però l'altra veritat és que podem combatre aquesta crisi existencial i transformar el nostre sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. En el seu llibre punyent i provocador, potser el més provocador de tots, Naomi Klein s'enfronta a un dels problemes més greus que amenacen la humanitat: la guerra que el nostre model econòmic fa contra la vida a la terra. Diuen que és el llibre més optimista, provocatiu i necessari de l'autora de No Logo i La doctrina del xoc.

Les opinions dels autors i les autores no representen necessàriament el posicionament del PEMB.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies