Actes PEMB

Com millorar la meva ciutat des d'un laboratori ciutadà

Debat emmarcat en la segona edició Ciutat Oberta. Biennal del Pensament que organitza l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) de l'Ajuntament de Barcelona

Citilab Pl.Can Suris s/n, 08940, Cornellà de Llobregat
18:00 h.
Com millorar la meva ciutat des d'un laboratori ciutadà

El 2020 ha estat i serà un any difícil. La covid19 ha provocat una crisi sanitària, econòmica i social -amb conseqüències encara difícils de preveure– que, de ben segur, necessitarà de la participació ciutadana per superar-la.  Què vol i necessita la ciutadania? Com podem entre tots construir una societat més solidària, justa i sostenible en què tothom se senti còmode? Com es trasllada el sentir i les demandes ciutadanes als òrgans de govern? Com s'avalua l'impacte en la societat de les mesures adoptades? Com fem que els laboratoris ciutadans participin en el codisseny de ciutats i de la metròpoli?

Per respondre aquestes preguntes el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona organitza en el marc de la nova edició de Ciutat Oberta. Biennal de Pensament el debat Com millorar la meva ciutat des d'un laboratori ciutadà” que servirà com a espai d'escolta dels reptes i oportunitats que representen els laboratoris ciutadans en el marc del procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” i que comptarà amb diferents veus expertes: 

  • JAVIER GONZÁLEZ, director de la Fundació pel Foment de la Societat del Coneixement. Citilab-Cornellà
  • SERGI FRIAS, responsable de Coboi Lab- Laboratori d'Innovació Social
  • ESTER OMELLA CLAPAROLS, cap de l'Oficina de Programació i Avaluació de Serveis de Biblioteques. Àrea de cultura de la Diputació de Barcelona
  • IRENE LAPUENTE, fundadora de La Mandarina de Newton

 Modera el debat:

  • ORIOL ESTELA I BARNET, coordinador general del PEMB

L'exercici de la democràcia i transparència a les urbs demana disposar d'un instrument que permeti recollir les demandes de la ciutadania per fer-les arribar als ens i persones amb competència per prendre decisions. L'època en què eren només els governants els que tenien la potestat de decidir ha desaparegut per donar pas a un nou model de governança que posa el focus en els individus com a éssers socials (ciutadans i ciutadanes) que interaccionen per crear un futur comú. Cal, però, prendre consciència de la conveniència de fer sentir la nostra veu i canalitzar-la de manera eficaç.

En aquest nou model de cogovernança, els laboratoris ciutadans tenen un paper destacat perquè generen sinèrgies entre les persones que hi participen, potencien la intel·ligència col·lectiva per crear coneixement compartit i, sobretot, perquè a través de l'escolta activa actuen com a sensors ciutadans. Aquests espais poden tenir diferents models (públics, privats, híbrids, d'àmbit universitari, ubicats en centres cívics o biblioteques, etc) però comparteixen una filosofia de treball multidisciplinar, oberta a tothom i orientada a l'experimentació i l'aprenentatge a través de la creació de prototips. També es caracteritzen per disposar d'un espai compartit (no necessàriament físic, també pot ser virtual), la creació d'una comunitat heterogènia (en edat, sexe, formació, cultura,...) que treballa en un projecte comú, l'ús d'una plataforma tecnològica que afavoreix la interacció i l'ús de tècniques de conducció d'equips (mediació, facilitació, negociació)  que contribueixen a treure el màxim profit del treball conjunt.

Serà la primera activitat presencial tant del PEMB com del Citilab després del confinament i les dues organitzacions s'han compromès a prendre totes les mesures necessàries per evitar els contagis. Per això, es respectaran totes les mesures que recomana el PROCICAT per al desenvolupament d'activitats com, entre d'altres, el control de temperatura a l'entrada, control als accessos per evitar aglomeracions, i distància de seguretat dins de la sala. 

INSCRIU-T'HI!

Alguns enllaços d'interès:


Política de cookies