Actes PEMB

El litoral regional. De Montjuïc a les 3 Xemeneies

Organitza: PEMB i Barcelona Regional

Parada del bus turístic del World Trade Center del Port de Barcelona Moll de Barcelona, s/n, 08039, Barcelona
09:00 h.
El litoral regional. De Montjuïc a les 3 Xemeneies

En el marc de la 2a Biennal Ciutat i Ciència de Barcelona, que té com a tema central els 'límits', el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i Barcelona Regional organitzen pel matí de dissabte 12 de juny de 9 a 14.30 h el debat en forma d'itinerari 'El litoral regional. De Montjuïc a les 3 Xemeneies'. L'objectiu? Reflexionar sobre el límit territorial més definit i, al mateix temps, més vulnerable del territori regional: el litoral. Un territori que serà el que patirà majors transformacions a mig i llarg termini, vinculades a l'enorme pressió urbanística, econòmica i social, però sobretot, vinculades a les previsibles conseqüències de la crisi climàtica. 

Programa

L'activitat s'inicia al final de la Rambla de Barcelona, des d'on les persones inscrites aniran en un bus turístic que les portarà al castell de Montjuïc. Des d'allà veuran i comentaran la relació del mar amb la ciutat que mira cap el sud: el port ciutat i la ciutat-port, el port industrial, la Zona Franca, la desembocadura del Llobregat, l'aeroport, les platges de Gavà, Castelldefels, el Garraf, etc. Després, de nou des de l'autobús, faran un recorregut pel litoral en direcció al Besòs i podran fer les seves valoracions sobre els diversos projectes que el Pla Litoral està desenvolupant: la Ciutadella al mar, el Port Olímpic, la continuació del passeig litoral, la plataforma del zoo, la desembocadura del Besòs..., fins creuar el riu i arribar a les 3 Xemeneies. En aquest punt s'obrirà un espai de debat sobre el litoral i es farà una visita a una de les xemeneies per veure el litoral Nord, des del Besòs fins a Mataró.

Ponents

Montjuïc:

  • Marc Garcia, enginyer, exdirector de l'oficina estratègica de l'àmbit litoral i coordinador del comissariat de Barcelona Demà.

3 Xemeneies (Debat): 

  • Míriam Garcia, directora de LandLab, laboratori de paisatges. 
  • Maria Rubert, catedràtica d'urbanisme (UPC). 
  • Patricia Giménez, tècnica de Medi Ambient i Litoral a Barcelona Cicle de l'Aigua, Ajuntament de Barcelona. 

Moderadora: Ioanna Spanou, arquitecta i paisatgista. 

3 Xemeneies (Explicació projectes): 

  • Carme Ribas, gerent del Consorci del Besòs. 

 Inscripcions

  • Les places són limitades i, per tant, cal inscripció prèvia.
  • El punt de sortida i arribada és la parada del bus turístic del World Trade Center del Port de Barcelona.
  • És recomanable portar calçat còmodeaigua i protecció solar.
  • La pujada a la xemeneia equival a un 33è pis, de manera que cal gaudir d'una mínima condició física i no és recomanada per a infants.

Política de cookies