Actes PEMB

De la Barcelona dels 15' a la Catalunya dels 45': la metròpoli repensada

Webinar emmarcat en el Dia Mundial Metropolità 2020

Des de casa meva Zoom, 0000, Des del meu municipi
09:00 h.
De la Barcelona dels 15' a la Catalunya dels 45': la metròpoli repensada

És possible viure en una ciutat com Barcelona on a menys de 15' qualsevol persona tingui accés als serveis que necessita? Quins canvis s'han de produir en la mobilitat i en la planificació urbana per aconseguir-ho? És possible traslladar aquest debat en el conjunt del territori català però ampliant a 45 minuts? En el marc del Dia Mundial Metropolità hem volgut reunir diferents persones expertes per parlar “De la Barcelona dels 15' a la Catalunya dels 45'” , un debat que servirà per enriquir els reptes metropolitans del procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”.

La pandèmia de la covid19 ha posat de manifest les debilitats del nostre estil de vida, ha evidenciat la fragilitat del model econòmic predominant a les ciutats, i en particular a Barcelona, i ha generat dubtes sobre la conveniència de l'excessiva concentració de població i activitat en determinats indrets. En aquest context, conjugar el trinomi “urbanització – canvi climàtic – equilibri territorial” serà un dels grans reptes per al nostre país en els propers anys. Aconseguir un major equilibri territorial és un dels factors clau per a la prosperitat i per fer front a l'emergència climàtica i, en aquest sentit, com organitzem i governem la metròpoli condicionarà el futur. Entre l'escala dels barris, que han de ser capaços d'oferir tot allò necessari per a la vida en un radi de 15 minuts a peu, i l'escala regional, amb ciutats interconnectades en menys de 45 minuts, la metròpoli, entesa com la ciutat real de les relacions quotidianes, apareix com l'espai central en les noves propostes de vertebració del territori.

Quines implicacions tenen pel conjunt de Catalunya els diferents models de mobilitat? La centralitat de Barcelona n'ha de ser determinant o podem plantejar altres models que facin més resilient el conjunt del territori i de la metròpoli? En parlarem amb:

  • Anna Pérez Català, ambientòloga especialitzada en canvi climàtic i desenvolupament internacional, ha treballat per a administracions, organitzacions socials i ONG en temes relacionats amb l'energia i el canvi climàtic. Va ser codirectora de Climate Tracker, una xarxa internacional de periodistes que es dedica a millorar la comunicació de la crisi climàtica, tant al sud com al nord global. És comissària de “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”
  • Andreu Ulied, director de MCRIT. Expert en planificació estratègica i urbanisme, ha treballat per a institucions locals i internacionals (sobretot a Europa i Llatinoamèrica), i per a empreses gestores d'infraestructures i concessionàries de serveis públics participant en la redacció de plans estratègics, territorials, d'infraestructures, urbanístics, de mobilitat i d'energia. És comissari de “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”
  • Maria Sisternas, CEO de Mediaurban, una agència per al contingut urbà del Grup Mediapro. Arquitecta per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i màster en Disseny Urbà i Ciències Socials per la London School of Management, Sisternas s'ha centrat a estudiar el desenvolupament de les ciutats globals i la interacció entre els àmbits digital, social i econòmic involucrats en les transformacions urbanes.
  • Xavier Marcet, director de l'IaaC. Consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa,  president de Lead to Change, treballa ajudant a empreses, universitats i administracions a desplegar models d'innovació orientats a obtenir resultats. Ha desenvolupat consultories internacionals en més de 20 països d'Europa i Amèrica, en empreses com HP, Sony, Arauco, Grup Suez, Repsol, Banc de Sabadell o Seat.

Introduiran el debat en Jordi Martí, president de la Comissió Executiva del PEMB i una persona representant de l'AMB.

El Dia Mundial Metropolità és una iniciativa impulsada des de l'associació Metropolis, de la qual l'AMB n'és membre actiu.

INSCRIU-T'HI!

Enllaços d'interès:

 

 

Política de cookies