Actes externs

Cicle 'Com se salven les democràcies'

Organitza: Cercle d'Economia

Cercle d'Economia Carrer Provença, 298, 08008, Barcelona
19:00 h.
Democràcia

Sovint ens costa veure la vinculació directa entre el paper cabdal que ha adquirit l'economia en la conformació de les societats avançades en els darrers 40 anys i el desenvolupament dels nostres sistemes democràtics. Els darrers 10 anys, però, amb l'adveniment d'una crisi econòmica sense precedents en la història, han estat el laboratori ideal per comprovar que determinades polítiques econòmiques que no han sabut repartir equitativament els costos de la crisi, han portat a un qüestionament total del sistema, del polític i de l'econòmic.

En aquest marc, el Cercle d'Economia ha organitzat un cicle per tractar les diverses dimensions del desgast del sistema democràtic en un conjunt de sessions programades entre març i abril, a les 19.00h a la seu de la entitat.

A continuació, detallem les diferents sessions del cicle:

Dimecres 20 de març: Causes i conseqüències de la caiguda de la confiança ciutadana en les institucions polítiques nacionals i de la UE, i en els òrgans reguladors.

  • Víctor Lapuente, catedràtic al Quality of Government Institute de la Universitat de Göteborg.
  • Presentat per Laia Bonet, jurista.

Dijous 4 d'abril: La reaparició de l'extrema dreta, el supremacisme, el neofeixisme i la deriva autoritària. Democràcia il·liberal i liberalisme democràtic.

  • José María Lassalle, polític i escriptor.
  • Presentat per Jordi Vaquer, director general per Europa de la Open Society Foundations.

Dijous 11 d'abril: El retrocés de la democràcia al món i el futur de la democràcia: la bretxa entre ciutadania i representació política, la desafecció, el descrèdit de la política i la decadència dels partits.

  • Sandra León, politòloga, directora de l'Oficina de l'Alt Comissionat per la lluita contra la pobresa infantil.
  • Presentada per Josep Ramoneda, filòsof i escriptor.

Dijous 25 d'abril: Les pors: la incertesa econòmica, la pèrdua d'identitat, l'escalfament global, la bretxa generacional, les noves tecnologies i el feminisme. El pessimisme global que deriva en autoritarisme polític.

  • Cristina Monge, directora de Conversaciones a ECODES i professora associada de sociologia a la Universitat de Saragossa.
  • Presentada per Judit Carrera, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Dijous 9 de maig: Democràcia i xarxes socials: els ghettos ideològics, les fake news, l'odi a la xarxa, la radicalització i la velocitat de propagació del missatge. Nous models de governança democràtica.

  • Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació i consultor polític.
  • Presentat per Milagros Pérez Oliva, periodista.

Dilluns 20 de maig: Els efectes de la crisi econòmica: la vulnerabilitat social, la desigualtat, les polítiques d‘austeritat i la indignació. El trencament del contracte social i la fi de l'Estat del benestar. Els perdedors de la globalització i la precarietat.

  • José Fernández-Albertos, politòleg, científic titular a l'Institut de Polítiques i Béns Públics del Centre de Ciències Humanes i Socials del CSIC.
  • Presentat per Gregori Cascante, CEO d'Ingeus.

Inscripcions:

  • Podeu descarregar el programa detallat al següent enllaç.

Política de cookies