El PEMB convoca la Beca Francesc Santacana, destinada a projectes d'investigació sobre temes urbans en homenatge al seu primer coordinador general

Aquesta beca, primera orientada específicament a temes relacionats amb el futur de la Barcelona metropolitana, s'adreça a estudiants de màster o doctorat en un programa oficial universitari que podran enviar les seves sol·licituds a partir del 7 de maig

  • 26-04-2018
  • Actualitat del PEMB
  • 104 Lectures

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona impulsa la Beca Francesc Santacana en homenatge al seu primer coordinador general. L'objectiu, ha explicat el coordinador general actual, Oriol Estela Barnet, és “afavorir la recerca i difusió de temes relacionats amb les estratègies urbanes i metropolitanes en el segle XXI, en particular a l'àmbit metropolità de Barcelona” i “fomentar el vincle de l'Associació amb la recerca i les universitats”. “La diferència amb altres beques existents és que la Beca Francesc Santacana s'orienta específicament a aspectes relacionats amb el futur de la Barcelona metropolitana, en la línia de les prioritats del Pla Estratègic”, ha assegurat Estela.

Imatge del concurs de la I Beca Francesc Santacana
Imatge del concurs de la I Beca Francesc Santacana

A més, segons el coordinador general del PEMB “aquest ajut representa la continuïtat del vincle del PEMB amb el món de la recerca que va encarnar en el seu moment Francesc Santacana” i, a més, “encaixa amb l'aposta estratègica de promoure l'orientació del coneixement científic a la millora de les condicions de vida a la metròpoli”.

Francesc Santacana i Martorell (1943-2014) va ser coordinador general del PEMB des del 1988 fins el 2013. Un any després, Barcelona li va atorgar la medalla d'or al mèrit cívic a títol pòstum per les seves aportacions des del Col·legi d'Economistes, la Fundació Bosch i Gimpera, la Fundació Conocimiento y desarrollo, el CIDEU, Creàpolis d'ESADE, la Fundació Cercle d'Economia i, sobretot, des del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona durant més de 25 anys.

Amb aquesta beca es vol retre homenatge a la singular figura de Santacana que des del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona va contribuir notablement al progrés econòmic i social, tant de Barcelona com de la metròpolis, així com a l'establiment de vincles entre la universitat i la societat. La seva voluntat de consens, diàleg, col·laboració i implicació de tots els agents econòmics i socials va contribuir a enfortir vincles i cohesionar la Barcelona metropolitana, augmentar-ne la projecció internacional i convertir el Pla Estratègic en un referent. També va obrir ponts amb moltes ciutats espanyoles, europees i llatinoamericanes.

La beca es basarà en el treball autònom d'un projecte de recerca que estigui vinculat a la reflexió, el disseny i l'impuls d'estratègies urbanes o metropolitanes des de qualsevol dels seus vessants: social, econòmic, urbanístic, mobilitat, mediambiental..., amb especial interès pel cas de Barcelona o dels municipis que conformen la metròpoli, amb una visió supramunicipal. Les propostes de recerca hauran de ser individuals, originals i inèdites.

Qui s'hi podrà presentar?

La beca s'adreça a estudiants de màster o de doctorat en un programa oficial universitari relacionat amb l'objecte de convocatòria.

Per poder optar a la beca, cal acreditar matrícula vigent en estudis de postgrau (màster o doctorat) en un programa oficial universitari.

No podran participar-hi familiars de primer i segon grau de les persones membres del jurat, així com dels membres dels òrgans de govern i les persones que treballen en l'oficina tècnica del PEMB.

La persona que guanyi el premi, amb una dotació econòmica de 7.000 euros bruts, tindrà tot un any per desenvolupar el seu projecte: des del setembre del 2018 fins el setembre del 2019.

Terminis

Les persones interessades a enviar sol·licituds ho poden fer a partir del 7 de maig omplint el formulari del següent enllaç i enviant la documentació requerida en les bases de la convocatòria a becasantacana@pemb.cat

La data límit d'admissió de propostes serà dijous 31 de maig de 2018, a les 23.59h.

Calendari

5 d'abril              El Consell Rector aprova les Bases per a la Beca Santacana

26 d'abril               Inici de la difusió de les bases per a la Beca

7 de maig            Obertura del període de presentació de sol·licituds

31 de maig         Data límit per rebre les sol·licituds

16 de juliol         Data límit per la resolució del jurat

1 de setembre  Inici de la investigació de la persona becada

30 de setembre 2019     Data límit per entregar la investigació

Octubre 2019    Acte públic per a presentar la investigació

Si voleu més informació de la Beca Francesc Santacana, consulteu les bases o si voleu saber sobre la seva figura, podeu consultar aquest enllaç.

Qui serà el jurat?

El jurat estarà composat per cinc persones: dues amb vinculació, present o passada, amb el PEMB i dues amb vinculació acadèmica a alguna de les universitats de la regió de Barcelona, a més del coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet:

Joan Campreciós i Hernández

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona (1974). Entre 1996-2004, va ser director del Servei de Promoció Econòmica Local de la Diputació de Barcelona.  Del 1981 al 1986, va ser membre del departament del Gabinet Tècnic d'Estudis de la Diputació de Barcelona. Del 1979 al 2000 va ser professor del departament d'Economia Política, Hisenda Públic i Dret Financer de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona. Entre l'any 2000 i el 2006, va dirigir l'assignatura de “Planificació Estratègica” al departament d'Economia Política, Hisenda Pública i Dret Financer de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona. Va ser coordinador adjunt del PEMB durant 25 anys, des de la seva fundació el 1988 fins el 2013.

Martí Parellada Sabata

Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d'Economia Aplicada de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona.  Des de l'any 2003 és director de l'Informe anual sobre “La contribución de las universidades españolas al desarrollo” de la Fundación Conocimiento y Desarrollo (Fundación CyD) i des de 2013 responsable del Rànquing CYD y del U-Multirank a Espanya.  Va ser director general de la Fundació Bosch i Gimpera (1984-1986), vicerector d'Economia de la Universitat de Barcelona (1986-1990) i professor invitat en la Johns Hopkins University de Baltimore (Estats Units). Va ser membre de la Comissió Executiva del PEMB.

Carme Miralles-Guasch

Professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona.  Doctora en Geografia (1996) i professora titular de Geografia Humana a la UAB. Participa com a docent en programes de doctorat i en postgraus en diverses universitats espanyoles i estrangeres.  Entre 2004-2008 ha estat la directora de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). 

Montserrat Pareja-Eastaway

Professora titular de la Universitat de Barcelona. Actualment lidera el grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya anomenat “Creativitat, innovació i transformació urbana”.  És docent com a professora invitada en altres universitats espanyoles (Universitat Autònoma de Madrid) i europees (Universitat de Biccoca, Milà).  És membre electe del Comitè de Coordinació de la European Network for Housing and Urban Research des de l'any 2000.  Coordina des del mateix any, el Working Group sobre Sostenibilitat de l'Habitatge i l'Urbanisme.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies